Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta4020.02.20206

9176-2013 (244)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / Nuppulantie 44 (valvonta-asia 853-2012-55)

Tiivistelmä:

Lautakunta on velvoittanut kiinteistön omistajat sakon uhalla siistimään omakotikäytössä olevan tontin piha-alueen ja lopettamaan ympäristöhäiriötä aiheuttavan varastoinnin. Päätöksestä on valitettu hallinto-oikeudelle. Lautakunnalle esitetään lausuntoa, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Rlupalk § 40

Kaupunkiympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen 17.2.2020:

Rakennus- ja lupalautakunta on 12.12.2019 § 350 velvoittanut Ruohonpään kaupunginosan (75) korttelin 17 tontin 4 omistajat muun muassa yhteisvastuullisesti huolehtimaan, että rakennuksen ympäristö on sellaisessa kunnossa, että siitä ei aiheudu ympäristöhaittaa eikä se rumenna ympäristöä ja lopettamaan ympäristöä rumentavan ulkovarastoinnin. Kiinteistön omistajien tulee poistaa tontilta työmaakoppi, lukuisat polkupyörät, pilaantuneet rakennustarvikkeet, erilaista tavaraa sisältävä pressukatos sekä muut tontille varastoidut jätteet juoksevan uhkasakon uhalla kolmen kuukauden kuluttua päätöksen tiedoksiannosta. Velvoitteelle on asetettu juokseva uhkasakko (1.000 euroa kiinteänä eränä sekä 200 euroa kuukaudessa). Samalla on päätetty, että päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa vailla olevana.

Toinen osaomistaja on valittanut asiasta Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa asiassa 5.3.2020 mennessä.

Rakennusvalvonta esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin seuraavanlainen lausunto:

Lausuntoehdotus

Rakennus- ja lupalautakunta palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen, liittää oheen pyydetyt asiakirjat ja ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Postista saadun tiedon mukaan päätös on annettu tiedoksi muutoksenhakijalle 2.1.2020 klo 13.35.

Tontti on asemakaavan mukaan asunto- ja liikerakennusten korttelialuetta (A) ja tontilla sijaitsee rakennusrekisterin mukaan vuonna 1961 valmistunut terveydenhoitorakennus (neuvola). Rakennuksen käyttötarkoituksen muutokselle omakotitaloksi on haettu rakennuslupa (2011-1599), joka on rauennut. Rakennus on jo ennen neuvolakäyttöä ollut omakotitalokäytössä. Rakennuksen lähiympäristössä on omakotitaloja sekä vastapäätä kiinteistöä sijaitsee myymälärakennus.

Kiinteistön piha-alueella säilytetään erilaista epäsiisteyttä ja ympäristöä rumentavaa tavaraa, josta kaupungille on tullut useita valituksia kuntalaisilta. Katselmuspöytäkirjasta 30.9.2019 sekä asiakirjojen liitteenä olevista valokuvista ilmenee tarkemmin, millaisesta tavarasta on kysymys. Toiminta on jatkunut jo useita vuosia.

Lautakunta katsoo, että sillä on ollut oikeus sakon uhalla asettaa kiinteistön omistajille yhteisvastuullinen velvoite

Omistaja on vastuussa siitä, millaiseen varastointiin kiinteistöä käytetään huolimatta siitä, kenen omistamia tavaroita kiinteistöllä säilytetään. Muutoksenhakijan ei tarvitse itse henkilökohtaisesti ryhtyä tavaroita poistamaan, vaan hän voi ryhtyä esimerkiksi oikeudellisiin toimenpiteisiin toista osa-omistajaa ja tavaroiden haltijaa vastaan.

Siltä osin kuin valituksessa viitataan päätöksistä perittyihin maksuihin, rakennusvalvonta tarkistaa muutoksenhakijalta perityt maksut ja palauttaa tarvittaessa aiheettomasti perityt maksut.

Edellä esitetyin perustein rakennus- ja lupalautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa hallintojohtaja Harri Lehtinen, puh. 050-558 9289, s-posti harri.lehtinen(at)turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Rakennus- ja lupalautakunnan päätös 12.12.2019 § 350

Oheismateriaali 2Valituskirjelmä 31.1.2020

Valvontajohtajan varahenkilönä ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asian esitteli valvontajohtajan varahenkilönä ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus