Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta2806.02.20205

10500-2018 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös 24.1.2020 koskien valitusta rakennusluvasta / Turun kaupungin Yli-Maarian kaupunginosa, kiinteistö 853-97-154-1 (2018-806)

Tiivistelmä:

Rakennus- ja lupalautakunta on antanut lausunnon, jonka mukaan hakijan rakennuslupahakemukseensa liittämien pääpiirustusten mukaan kyseessä on katsottu olevan asuinrakennuksen laajennus, eikä hakijan esittämä terassin kattaminen. Valittajat vaativat, että rakennus- ja lupalautakunnan päätös on kumottava ja lupa terassin kattamiselle myönnettävä. Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen.

Rlupalk § 28

Ympäristölakimies Ville Erkkola 29.1.2020:

Turun hallinto-oikeuden ratkaisu

Hallinto-oikeus hylkää valituksen

Valitus

Lautakunnan päätös on kumottava ja lupa myönnettävä. Asiassa on rakennuksen laajennuksen tai poikkeamisen sijaan kyse myönnetyn rakennusluvan mukaisen terassin kattamisesta. Massaltaan rakennelma on kevyt katos, jonka kiinteiden seinien kehäpinta-alasta on avoinna vähintään 30 %. Rakennelma on sijoitettu tontin sisäpihalle siten, että se näkyy katujulkisivuun hyvin vähän. Lähialueella vastaaviin terassin kattamishankkeisiin ryhtyneisiin nähden on luvanhakijaa kohdeltu epäoikeudenmukaisesti. Ainakin kahteen lähiympäristön osoitteeseen on myönnetty lupa rakentaa ja kattaa terassi kokonaan rakennusalan ulkopuolelle ilman erikseen myönnettyä poikkeamista.

Hallinto-oikeuden oikeudellinen arviointi

Hakijan rakennushanke on sen laatu ja lupaharkintaa koskevat säännökset huomioon ottaen merkinnyt aiemmin myönnetyn rakennusluvan merkittävää muuttamista ja muutoksella on ollut myös vaikutusta naapurien asemaan. Näin ollen suunnitelmasta poikkeamiselle on tullut edellyttää haettavaksi rakennusvalvontaviranomaiselta lupa. Asiassa ei tältä osin ole menetelty virheellisesti.

Hakija on hakenut rakennuslupaa asuinrakennukseen kiinteästi liittyvälle rakennuksen osalle, joka ei ole kevytrakenteinen eikä kooltaan vähäinen. Rakennushankkeessa ei siten ole kyse hakemuksessa tarkoitetusta terassin kattamisesta, jossa olemassa oleva terassi muutetaan kiinteästi rakennukseen liittyväksi osaksi.

Koska asuinrakennuksen laajennusosa sijoittuisi osin talousrakennuksen rakennusalalle ja suurimmaksi osaksi asemakaavassa rakentamiselle osoitetun rakennusalan ulkopuolelle, sen rakentaminen edellyttää poikkeamista asemakaavan määräyksistä. Poikkeamisen laatu ja laajuus huomioon ottaen kysymyksessä ei ole sellainen vähäinen poikkeaminen, joka voitaisiin myöntää rakennusluvan yhteydessä.

Huomioon ottaen edellä mainitut seikat rakentamisen laadusta ja hakijan tontin jo toteutuneeseen rakentamiseen liittyvistä erityispiirteistä, hakijan mainitsemien rakennushankkeiden osalta ei ole ollut kysymys hakijan rakennushankkeeseen nähden vastaavista rakennushankkeista. Näin ollen häntä ei ole hänen esittämillään perusteilla kohdeltu asiassa epätasapuolisesti. 

Edellä mainituin perustein lautakunta on voinut hylätä hakijan rakennuslupapäätöksen ja hakijan valitus on hylättävä.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden ratkaisu 24.1.2020

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.