Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta1823.01.20206

4152-2018 (11 01 01, 11 03 05)

Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksen vuosiraportti 2018

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 18

Ympäristönsuojelu, suunnittelija Anneli Asplund, 10.1.2020

Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy on toimittanut vuosiraportin Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksesta vuodelta 2018. Yhteenveto raportista ja raportti koko laajuudessaan ovat oheismateriaalissa.

Raportin mukaan koko merialueen valuma-alueelta jäte-, joki- ja valumavesissä tullut kuormitus oli arviolta 42 tonnia fosforia ja 886 tonnia typpeä. Fosforikuormituksesta Aurajoen osuus oli noin 60 % ja mereen johdettujen jätevesien osuus noin 8 %. Typpikuormituksen osalta Aurajoen osuus oli noin 36 % ja mereen johdettujen jätevesien osuus noin 35 %. Pintavesien ekologinen tila vaihteli yksittäisien ominaisuuksien perusteella paljon, sillä typpipitoisuuden mukaan tila oli monin paikoin erinomainen, kun taas esimerkiksi näkösyvyyden perusteella huono. Kokonaisuutena arvioiden luokka oli Pitkäsalmessa lähinnä huono ja Pohjoissalmessa, Vapparin pohjoisosassa, Viheriäistenaukolla ja Raisionlahdella tila oli lähinnä välttävä. Avoimemmilla alueilla Airiston tuntumassa tila oli lähinnä tyydyttävä.

Merialueen hygieeninen tila oli avovesikauden laajoilla tarkkailukerroilla kesä-lokakuussa pääosassa tutkimusaluetta erinomainen tai hyvä. Keskiarvon perusteella hygieeninen tila oli huono Turun jätevedenpurkupaikalla. Välttävä tila oli Linnanaukolla ja Pitkä-, Pukin-, ja Pohjoissalmen sisäosissa sekä Raisionlahden pohjukassa. Muualla hygieeninen tila oli keskiarvon perusteella hyvä tai erinomainen. Paraisilla jäteveden purkupaikalla ja Naantalinsalmessa ajoittain lievästi kohonnut bakteerimäärä heikensi avovesikauden keskiarvoa erinomaisesta hyväksi.

Turun ympäristön merialueen yleinen käyttökelpoisuus avovesikautena 2018 oli ympäristöhallinnon soveltaman vesien yleisen käyttökelpoisuusluokituksen mukaan hyvä, tyydyttävä taikka välttävä. Huonoksi luokiteltuja alueita ei ollut. Välttäväksi luokitellut alueet olivat Pitkäsalmi, Pukinsalmen sisäosa ja Raisionlahden pohjukka sekä Turussa jätevedenpurkupaikka. Tyydyttävään luokkaan kuului salmialueet, Vappari sekä Viheriäisten-, Naantalin- ja Kotkanaukon seutu. Airisto kuului lähinnä hyvään luokkaan.

Oheismateriaali 1Yhteenveto Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksen vuosiraportista 2018

Oheismateriaali 2Turun ympäristön merialueen velvoitetarkkailututkimuksen vuosiraportti 2018

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä raportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.