Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta1723.01.20205

14796-2019 (11 03 05, 11 03 03)

Turun seudun puhdistamo Oy:n Raisionjoen pumppaamon ylivuoto

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 17

Ympäristönsuojelu, suunnittelija Anneli Asplund 7.1.2020

Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy on toimittanut loppuraportin Turun seudun puhdistamo Oy:n Raisionjoen pumppaamon ylivuodon vesistö- ja uimavesitutkimuksista. Lisäksi Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry on toimittanut raportin Turun seudun puhdistamo Oy:n Raisionjoen pumppaamon ylivuodon vaikutuksista kalastoon ja kalastukseen. Raportit koko laajuudessaan ovat oheismateriaaleissa.

Raisionjoen pumppaamolla oli 4.–8.11.2019 ylivuoto, jonka johdosta jätevettä pääsi Raisionjokeen noin 35 000 m3. Käsittelemätön jätevesi oli mikrobiologisesti erittäin huonolaatuista. Ylivuodon vuoksi mereen joutui noin 280 kg fosforia ja 2 200 kg typpeä. Kiintoainetta joutui mereen noin 11 000 kg. Vesistöön joutuneen ns. välppäjätteen määrä oli jätevedenpuhdistamon kertymästä arvioituna noin 500 kg. Jätevesi meni ohituspumppauksessa repijäpumpun kautta, joka silppusi jäteveden sisältämät välppäjätteeksi luokiteltavat kiintoaineet. Tämä on vaikuttanut siihen, ettei jäteveden ylivuotoa ole havaittu heti sen alettua.

Ensimmäisten vesinäytteiden perusteella ylivuoto heikensi veden mikrobiologista laatua ja lisäsi etenkin ammoniumtypen määrää Raisionjoessa ylivuotopaikan alapuolella sekä Pohjoissalmen Pansion sataman ja Kallanpään edustalla. Tutkimusten perusteella ylivuodon voimakkain vaikutus näkyi Pohjoissalmessa, mistä kuormitus suuntautui luoteeseen kohti Viheriäistenaukkoa, mutta ei Ruissalon länsiosaan. Ylivuodon välittömät vaikutukset heikkenivät Pohjoissalmessa ja Viheriäistenaukolla 21.11. mennessä. Kauempana Airiston Rajakarilla, Naantalinaukon Väskissä ja Kotkanaukolla veden laatu ei heikentynyt. Vesistötutkimusten aikana vedessä ei todettu happiongelmia. Ylivuodon jälkeen alkanut sateisuus ja virtaamien kasvu toi jokivesissä mereen sekä ravinne- että bakteerikuormitusta, ja ylivuodon vaikutusten arviointi vaikeutui.

Suoria vaikutuksia kalastoon, kuten kalakuolemia, ei tiettävästi havaittu, mutta jätevesistä peräisin oleva ravinnekuormitus voi vaikuttaa kalastoon epäsuorasti lähinnä vesistön rehevöitymisen kautta. Rehevöityminen voi johtaa edelleen elinympäristön ja lisääntymisalueiden heikkenemiseen. Ylivuodon mahdollisesti aiheuttamasta haitasta eniten kärsivät kalalajit ovat lähivaikutusalueella lisääntyvät kuha ja hauki ja ylivuoto saattaa vähentää vesistön virkistyskäyttöarvoa. Epäsuorien vaikutusten vuoksi on syytä arvioida mahdollista tarvetta seurata kalaston tilaa kalataloudellisen yhteistarkkailuohjelman rytmiä tiheämmin jätevesipäästön vaikutusalueella esim. verkkokoekalastuksin.

Merkittävimmät kalastushaitat ovat rehevöityminen sekä siihen liittyvät levähaitat ja kasvillisuuden lisääntyminen, joihin ylivuodolla saattaa olla lisäävä vaikutus. Raportin mukaan vedenlaadun puolesta kalastuksen välttämiseen ei liene syytä, sillä ylivuodon välittömät vaikutukset alkoivat heikkenemään viimeisten vesinäytteiden tulosten mukaan.

Oheismateriaali 1Turun seudun puhdistamo Oy:n Raisionjoen pumppaamon ylivuoto ja vesistö- ja uimavesitutkimukset marraskuussa 2019, Loppuraportti versio 2

Oheismateriaali 2Turun seudun puhdistamo Oy:n Raisionjoen pumppaamon ylivuodon vaikutus kalastoon ja kalastukseen

Oheismateriaali 3Turun seudun puhdistamo Oy:n Raisionjoen pumppaamon ylivuodon vaikutus kalastoon; Kalojen aistinvarainen arviointi ja bakteerimääritykset

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä raportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.