Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristöterveys 
Ympäristöterveyspäällikkö16221.11.2019 

6079-2019 (11 02 00)

Elintarvikelain (23/2006) 55 §:n mukainen määräys koskien Beno Oy:n elintarvikehuoneistoa Beno osoitteessa Littoistentie 81, 20610 Turku

Ympäristöterveys, terveystarkastaja Päivi Nurmi 20.11.2019

Toimija

Beno Oy, y-tunnus 2723244-2

Kastelholmantie 2

00900 Helsinki

Toimipaikan nimi ja osoite

Beno

Littoistentie 81

20610 Turku

Päätöksen kohde

Laitteet ja välineet, työtapojen hygieenisyys, käsihygienia, henkilökunnan terveydentilan seuranta, henkilökunnan perehdytys, elintarvikkeiden pakkausmerkinnät, elintarvikkeiden toimitusolosuhteet

Asian selostus

Beno Oy elintarvikehuoneistossa osoitteessa Littoistentie 81, 20610 on tehty tarkastus 8.10.2019. Tarkastuksen on suorittanut terveystarkastaja Päivi Nurmi yhdessä vs. terveystarkastaja Tarleena Tuppuraisen kanssa.

Tarkastuksella 8.10.2019 todettiin, että henkilökunnan pukutiloihin kuljettiin lihakäsittelyhuoneen kautta ja, että elintarvikehuoneistossa oli astiahuollossa käytettävissä henkilökunnan keittiö ja kotikäyttöön tarkoitettu astianpesukone eikä näissä tiloissa voitu huoltaa mm. isoja laatikoita tai kärryjä. Lisäksi lihan käsittelytilojen ja tasojen todettiin siellä olevan liian pienet, jonka johdosta toiminnasta aiheutui vaaraa elintarviketurvallisuudelle. Elintarvikehuoneiston toiminnat olivat sellaiset, että niillä estettiin mm. lihakäsittelytilan käsienpesupisteen ja välioven käyttö, sekä pakkaamattomia lihoja kuljetettiin epähygieenisesti sylissä. Myös toimitetut erät todettiin olevan puutteellisesti suojattuja ja kuljetuslaatikossa oli laatikon pohja vettynyt paikoin verellä. Henkilökunnan työtavoissa havaittiin myös puutetta siivousliinojen käsittelyssä ja säilytyksessä, pakkausmateriaalien säilytyksessä sekä liimaamalla etikettejä seinään. Tarkastuksen aikana havaittiin myös puutteita käsienpesussa sekä kertakäyttökäsineiden käytössä. Lihankäsittelyssä toimivien riskityötä tekevien henkilöiden terveydentilan seurannan todistuksia ei ollut esittää eikä uuden työntekijän perehdytystä oltu suoritettu riittävästi tarkastuksella havaittujen virheiden perusteella. Lisäksi tarkastuksella todettiin, että pakattujen elintarvikkeiden merkinnät olivat puutteelliset tai täysin puutteelliset. Vain osassa elintarvikkeissa oli sekä suomen- että ruotsinkieliset merkinnät (arviolta 30 % tuotteista).

Tarkastuksissa havaitut puutteet Beno Oy:n elintarvikehuoneistossa ovat sel-laisia, että ne saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin ku-luttajille.

Toimija ei ole ryhtynyt riittävän nopeasti ja riittäviin toimenpiteisiin Beno Oy:n Turun elintarvikehuoneistossa yllä mainittujen epäkohtien korjaamiseksi.

Ennen tilojen rakenteellisiin muutoksiin ryhtymistä, toimijan tulee varmistaa rakennusvalvonnasta, edellyttävätkö muutokset rakennusluvan hakemista.

Toimija on toimittanut vastineen kuulemiselle 12.11.2019, missä toimija kertoo muiden asioiden olevan korjattu, mutta pakkausmerkintävaatimuksen kokee kohtuuttomaksi.

Tämän lisäksi elintarvikehuoneistolla on tehty suunnitelman ulkopuolinen tarkastus toimijan pyynnöstä. Tarkastuksella todettiin, että laajennetusta lihahuoneesta puuttui listoja ja sähkötyöt oli viimeistelemättä. Lisäksi erillistä astiahuoltotilaa eikä pesukonetta ole käytettävissä. Perehdytystä kerrottiin tehdyn, mutta siitä ei oltu pidetty kirjaa omavalvonnassa. Suomen- ja ruotsinkieliset merkinnät puuttuivat suurelta osin elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä. Tarkastuksella todettiin kuntoon saatetuiksi lihojen käsittely ja hygienia sekä pukuhuoneen sijainti. Tarkastuksen jälkeen toimitettu terveydentilan seurannan todistus toiselta työntekijältä oli vanhentunut eikä ollut nykyisen työnantajan aikana annettu.

PäätösMäärään elintarvikelain 55 §:n nojalla, että Beno Oy:n tulee tehdä seuraavat toimenpiteet välittömästi tai viimeistään 1 viikon kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

1. Ruhojen ym. lihat tulee toimittaa elintarvikehuoneistoon täysin suojatusti ja niin ettei niistä pääse valumaan nesteitä kuljetuspakkauksiin.

2. Lihahuoneen työntekijän perehdytyksestä ja sen sisällöstä tulee pitää kirjaa.

3. Riskityötä tekeville lihankäsittelyssä työskenteleville henkilöille tulee hankkia terveydentilan seurannan todistus tai salmonellatodistus. Todistukset tulee olla nykyisen työnantajan aikana otettuja ja todistukset tulee esittää valvontaviranomaiselle.

Määrään lisäksi elintarvikelain 55 §:n nojalla, että Beno Oy:n tulee tehdä seu-

raavat toimenpiteet välittömästi tai viimeistään 6.1.2020 mennessä.

4. Toimijan tulee järjestää riittävän suuret ja asianmukaisesti varustetut astiahuoltotilat, jossa voidaan huoltaa ja pestä myös isompia astioita tai kärryjä. Lihankäsittelytilan työvälineet tulee pestä koneellisesti.

5. Kaikkiin pakattuihin elintarvikkeisiin tulee laittaa elintarviketietoasetuksen edellyttämät pakolliset pakkausmerkinnät suomeksi ja ruotsiksi.

Päätöksen perustelut

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia, eikä ole toistuvista huomautuksista ja kehotuksista huolimatta korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmenneitä epäkohtia annetuissa määräajoissa.

Toimijalle on annettu jo aiemmin määräys (dnro 6079-2019) ilmenneiden puutteiden korjaamiseksi laitteiden ja välineiden riittävyydessä, työtapojen hygieenisyydessä sekä käsihygieniassa. Toimija korjasi tällöin annetussa määräajassa havaitut puutteet riittävällä tarkkuudelle. Tarkastus määräyksen noudattamisesta suoritettiin 22.8.2019. Tarkastuksella 8.10.2019 kuitenkin todettiin edellä päätösehdotuksessa kuvatut puutteet, jotka tulee korjata.

Elintarvikkeiden tulee olla kemialliselta, fysikaaliselta ja mikrobiologiselta sekä terveydelliseltä laadultaan, koostumukseltaan ja muilta ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia, eivät aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle eivätkä johda kuluttajaa harhaan. (Elintarvikelaki 23/2006 7 § 1 mom)

Elintarvikkeen pakkauksessa, esitteessä, mainoksessa tai muulla tavalla markkinoinnin yhteydessä elintarvikkeesta on annettava totuudenmukaiset ja lain 1 §:n 1, 3 ja 4 kohta huomioon ottaen riittävät tiedot. (Elintarvikelaki 23/2006 § 9 mom 1)

Elintarvikehuoneisto ja alkutuotantopaikka on suunniteltava, sijoitettava, ra-kennettava ja varustettava, kunnossapidettävä, hoidettava sekä toiminta siel-lä järjestettävä siten, ettei elintarvikehuoneistossa tai alkutuotantopaikassa tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien taikka käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus vaarannu ja että elintarvikkeet, elintarvikehuoneistot ja alku-tuotantopaikat myös muutoin täyttävät tämän lain mukaiset vaatimukset. Elintarvikehuoneistoa ja alkutuotantopaikkaa ei saa käyttää asumiseen tai muuhun tarkoitukseen niin, että siitä saattaa aiheutua terveysvaaraa. Elintarvikehuoneistossa ja alkutuotantopaikassa on oltava sen toimintaan nähden riittävät työtilat. (Elintarvikelaki 23/2006 10§ 1 mom)

Elintarvikkeita on käsiteltävä, säilytettävä ja kuljetettava niin, ettei elintarvikkeiden hyvä hygieeninen laatu vaarannu.(Elintarvikelaki 23/2006 11 § 1 mom)

Elintarvikealan toimijan on noudatettava kaikessa toiminnassaan riittävää huolellisuutta, jotta elintarvike, elintarvikehuoneisto ja alkutuotantopaikka sekä elintarvikkeen säilytys-, kuljetus- ja käsittelyolosuhteet täyttävät tämän lain mukaiset vaatimukset. (Elintarvikelaki 23/2006 § 16)

Elintarvikealan toimijan on tunnettava elintarvikkeeseen ja sen käsittelyyn liit-tyvät terveysvaarat sekä elintarviketurvallisuuden ja muiden tämän lain 2 lu-vun mukaisten vaatimusten kannalta kriittiset kohdat toiminnassaan. (Elintarvikelaki 23/2006 § 19)

Pakollisten elintarviketietojen ilmoittaminen elintarvikepakkauksissa tulee ta-pahtua kuten elintarviketietoasetuksessa mainitaan. Pakollisia tietoja ovat mm. elintarvikkeen nimi ja ainesosaluettelo. (EPNAs N:o 1169/2011 IV luku 1 jakso 9 artikla 1 kohta)

Pakolliset elintarviketiedot on annettava kielellä, jota kuluttajat niissä jäsenvaltioissa, joissa elintarviketta pidetään kaupan, ymmärtävät helposti. (EP-NAs N:o 1169/2011 IV luku 1 jakso 15 artikla kohta 1)

Valmiiksi pakatun elintarvikkeen pakolliset pakkausmerkinnät on kaksikieli-sessä kunnassa myytäviin tai muuten luovutettaviin elintarvikkeisiin tehtävä ainakin suomen ja ruotsin kielellä. (Mmm asetus 834/2014 § 4 kohta 1)

Elintarvikehuoneistojen on oltava pohjapiirrokseltaan, suunnittelultaan, rakennustavaltaan, sijainniltaan ja kooltaan sellaiset, että:

a) ne voidaan asianmukaisesti huoltaa, puhdistaa ja/tai desinfioida, niissä voidaan ehkäistä tai vähentää ilman kautta tulevaa saastumista ja niissä on riittävät työtilat kaikkien toimien suorittamiseksi hygieenisesti; (EPNAs (EY) N:o 852/2004 liite I luku 1 kohta 2)

Tiloissa on oltava riittävä määrä asianmukaisesti sijoitettuja ja käsienpesuun tarkoitettuja pesualtaita. Käsienpesualtaissa on oltava kylmä ja kuuma juok-seva vesi sekä käsienpesuun ja hygieeniseen kuivaamiseen tarvittavat aineet. Elintarvikkeiden pesutilat on tarvittaessa erotettava käsienpesutiloista. (EPNAs (EY) N:o 852/2004 liite 1 luku 1 kohta 4)

Työvälineiden ja laitteiden puhdistamiseen, desinfiointiin ja säilyttämiseen on oltava tarvittaessa asianmukaiset tilat. Nämä tilat on rakennettava ruostumattomasta materiaalista, ne on voitava puhdistaa helposti ja niissä on oltava riittävä kuuman ja kylmän veden saanti. (EPNAs (EY) N:o 852/2004 liite 1 luku II kohta 2)

Kaikki elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat esineet, välineet ja laitteet on:

a) puhdistettava tehokkaasti ja tarvittaessa desinfioitava. Puhdistus ja desin-fiointi on suoritettava riittävän usein saastumisriskin välttämiseksi;

b) ne on rakennettava siten, valmistettava sellaisista materiaaleista, pidettävä sellaisessa järjestyksessä ja huollettava siten, että saastumisriski jää mahdollisimman pieneksi; (EPNAs (EY) N:o 852/2004 liite 1 luku V kohta 1a,b)

Elintarvikealan yrityksessä varastoidut raaka-aineet ja kaikki valmistusaineet on säilytettävä sellaisissa olosuhteissa, että niiden haitallinen huonontuminen estyy ja ne ovat suojassa saastumiselta. (EPNAs (EY) N:o 852/2004 liite 1 luku IX kohta 2)

Elintarvikkeita on suojattava tuotannon, jalostuksen ja jakelun kaikissa vai-heissa saastumiselta, joka saattaisi tehdä ne ihmisravinnoksi kelpaamatto-miksi, terveydelle vaarallisiksi tai saastuneiksi siten, että niitä ei enää koh-tuudella voitaisi pitää siinä kunnossa käytettävinä. (EPNAs (EY) N:o 852/2004 liite 1 luku IX kohta 3)

Kääremateriaalit on säilytettävä siten, etteivät ne ole vaarassa saastua. (EPNAs (EY) N:o 852/2004 liite 1 luku X kohta 2)

Elintarvikehuoneiston tilojen ja toimintojen tulee olla sijoitettu siten, ettei elin-tarviketurvallisuus vaarannu. Tarvittaessa toiminnot on erotettava toisistaan rakenteellisesti tai ajallisesti. (Mmm asetus 1367/2011 2 luku 3 § 1 mom)

Elintarvikehuoneiston siivousvälineet on puhdistettava, huollettava ja säilytet-tävä hygieenisesti. (Mmm asetus 1367/2011 2 luku 3 § 2 mom)

Omavalvontaan liittyvän kirjanpidon tulee sisältää omavalvontasuunnitelman todentamiseksi tarpeelliset tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä suoritetuista korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle. (Mmm asetus 1367/2011 2 luku 5 § 3 mom)

Omavalvontasuunnitelma ja siihen liittyvä kirjanpito, jotka voivat olla kokonaan tai osittain sähköisiä asiakirjoja, on säilytettävä siten, että ne ovat valvontaviranomaisen tarkastettavissa. Omavalvonnan kirjanpitoa on säilytettävä elintarvikkeen käsittelystä tai siihen merkityn vähimmäissäilyvyysajan päättymisestä vähintään yksi vuosi. (Mmm asetus 1367/2011 2 luku 5 § 4 mom)

Ruoanvalmistuksen ja pakkaamattomien helposti pilaantuvien elintarvikkeiden muuhun käsittelyyn varatun paikan välittömässä läheisyydessä tulee olla erillinen käsienpesupiste, jäteastia syntyvää jätettä varten sekä tarvittaessa erillinen vesipiste elintarvikkeiden pesua varten. Elintarvikehuoneistossa, jossa käsitellään pakkaamattomia elintarvikkeita, tulee olla toiminnan luonne ja laajuus huomioon ottaen tarkoituksenmukainen erillinen paikka astioiden ja välineiden pesua varten. (Mmm asetus 1367/2011 4 luku 15 § 3 mom)

Sovellettavat säännökset

EPNAs 852/2004 liite II luku I kohta 1, 2, 8, luku II kohta 1a, b, c

Elintarvikelaki 23/2006 16 §, 55 §, 78 §

Hallintolaki (434/2003) 34 §

Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat

Oiva-tarkastuspöytäkirja 8.10.2019

Tarkastuspöytäkirja 29.10.2019

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle.

Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.

Voimassaoloaika

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (elintarvikelaki 78 §)

Lisätietoja

Lisätietoja antaa ympäristöterveyspäällikön varahenkilö Sirpa Kemilä p. 040 547 2035, s-posti sirpa.kemila@turku.fi

 

 

Sirpa Kemilä

Ympäristöterveyspäällikön varahenkilö

Oikaisuvaatimusohje on päätöksen liiteenä.

 

Jakelu

aoBeno Oy
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedNurmi Päivi