Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri2821.11.2019 

12758-2019 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Kuntec Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien louhintaa, murskausta ja paalutusta (Naatalintie, MT 185)

Kuntec Oy on 7.11.2019 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain mukaisen ilmoituksen melua ja tärinää aiheuttavasta toiminnasta, joka koskee louhintaa, murskausta, paalutusta ja sillankorjaustyötä Naantalintiellä, MT 185:llä. Kunnostuksen kohteena oleva tiealue alkaa idässä Ihalan eritasoliittymästä jatkuen Pernon risteyssiltaan, josta se jatkuu vielä Raision kaupungin rajalle asti.

Työn kokonaisajaksi on ilmoitettu 25.11.2019 – 4.9.2020, jona aikana työtä tehdään arkisin maanantaista perjantaihin klo 6.00 – 22.00 ja lauantaisin klo 8.00 – 16.00.

MT 185 Pernon ja Ihalan eritasoliittymien parannusurakassa louhintatyöt sijoittuvat tien pääasiassa varrelle ja sen leikkauksiin. Vähäistä louhintaa tehdään myös ramppialueilla. Eritasoliittymien välisen tiealueen pohjoispuolella louhintaa tehdään marraskuun 2019 ja toukokuun 2020 välisenä aikana ja tien eteläpuolella maaliskuun ja kesäkuun 2020 välillä. Ihalan eritasoliittymän louhinta ajoittuu maaliskuuhun 2020 ja Pernon eritasoliittymän maaliskuun ja heinäkuun 2020 välille.

Mursketta tuotetaan siirrettävällä murskauslaitoksella arvion mukaan noin 70.000 tonnia koko urakka-alueella. Murskaukseen arvioidaan kuluvan aikaa alle 50 työpäivää. Murskaimelle on alustavasti ilmoitettu neljä sijoituspaikkaa, jotka ovat Raision rajan ja Pernon risteyssillan välinen alue tien pohjoispuolella, Pernon risteyssillasta länteen rampin pohjoispuolella sekä ennen Ihalan eritasoliittymää tien molemmin puolin.

Työssä käytetään viitta kaivinkonetta, poravaunua Ranger DHA700 ja murskaimia Lokotrack LT125B, Lokotrack LT300GPB ja Lokotrack LT300S.

Työstä arvioidaan aiheutuvan 10 metrin päähän alle 85 dB(A):n melutaso. Häiriintyvät kohteet ovat asuintaloja ja sijaitsevat Raisiossa työmaan pohjoispuolella. Lähimmillään Yrttikujan, Heisikujan ja Elonkujan asuintalot ovat noin 100 metrin päässä. Pernon risteyssillan länsipuoliselta louhintapaikalta on noin 100 metrin etäisyys ja murskauspaikalta noin 200 metrin etäisyys lähimpiin Upalingontien pohjoispuolisiin asuinrakennuksiin. Turun puolella lähimmät asuintalot ovat etelässä Varpusen-, Tiaisen- ja Kivitaskunkadulla noin 200 metrin päässä.

Ilmoituksen mukaan toiminnan aiheuttamalla melulla ei ole vaikutusta asuntojen sisätiloihin. Louhinta- ja murskaustyöt tehdään tielinjan kallioleikkauksessa ja leikkauksen yläosassa on puustoa. Lisäksi murskekasojen sijoittamisessa pyritään hyödyntämään niiden meluestevaikutus asutuksen suuntaan.

Työmaan toiminnasta tiedotetaan talokohtaisella tiedotteen jakelulla, joka ulottuu 150 metrin päähän työmaasta.

Varsinais-Suomen ELY-keskus, joka vastaa hankkeen toteutuksesta, on järjestänyt Pernon ja Ihalan eritasoliittymien parantamisesta yleisötilaisuuden 5.6.2018. Tilaisuudessa esiteltiin tiesuunnitelmaluonnosta ja kerättiin palautetta suunnitelmaratkaisusta ennen suunnitelman viimeistelyä.

Meluilmoituksen vireillä olosta ei ole kuulutettu. Ilmoituksesta on pyydetty Raision ympäristönsuojeluviranomaisen lausunto. Raision ympäristöpäällikkö on 15.11.2019 antanut seuraavan lausunnon: Asutus sijaitsee niin lähellä, että tulee harkita, voiko meluavimpia toimintoja tehdä lauantaina. Jos toiminta aiheuttaa erittäin häiritsevää melua tai pölyämistä, tulee toiminnan aikana tehdä toimenpiteitä niiden rajoittamiseksi. Talokohtainen tiedotus vähintään 150 metrin etäisyydelle. Kyseinen tiedote tulee toimittaa myös Raision ympäristöpalveluille. Toiminnasta aiheutuneet valitukset toimitettava tiedoksi Raision ympäristöpalveluille.

PäätösYmpäristönsuojelulain 122 §:n mukaan määrään seuraavaa:

Toiminta-ajat

- Ilmoituksen mukaista toimintaa saa harjoittaa enintään 4.9.2020 asti.

- Murskausta saa harjoittaa koko toiminta-aikana enintään 49 työpäivän ajan.

- Eri työvaiheita saa tehdä arkipäivisin maanantaista perjantaihin seuraavina kellonaikoina:

- Lauantaisin saa tarvittaessa tehdä edellä mainittuja töitä klo 8.00 – 16.00 lukuun ottamatta iskuvasaraa, jota ei saa käyttää lauantaisin. Kesäkautena eli touko-, kesä-, heinä- ja elokuun 2020 aikana lauantaisin saa tehdä ainoastaan sellaisia töitä, joista ei aiheudu melu- tai pölyhaittaa lähiseudun asutukselle.

- Mikäli ilmenee, että lähialueella asuvat kokevat meluhaitan erittäin häiritsevänä, mittaukset osoittavat melutasojen olevan kohtuuttoman korkeita tai melu kuuluu häiritsevän kovin asuntojen kohdalle tai niiden sisätiloihin, valvova viranomainen voi välittömästi muuttaa tai lyhentää päivittäistä työaikaa, ellei meluhaittaa muilla keinoin pystytä riittävästi vähentämään. Työajan muutos voi koskea yhtä tai useampaa toimintoa tai työvaihetta sekä lauantaina tehtäviä töitä.

Määräykset pöly- ja meluhaitan estämiseksi

Seuranta

 Tiedotus

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien haittojen vähentämiseksi ja kohtuullistamiseksi. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat Raision puolella työmaan pohjoispuolella, minkä takia ilmoituksesta on pyydetty Raision ympäristönsuojelun lausuntoa. Lausunto on huomioitu määräyksissä.

Eniten melua aiheuttavien työvaiheiden päivittäistä työaikaa on rajoitettu eniten. Lisäksi kesäkauden aikana lauantaisin ei saa tehdä ympäristöhäiriötä aiheuttavia töitä, jotta asukkaille voidaan taata mahdollisuus oleskella pihallaan ilman työmaasta aiheutuvaa haittaa.

Mikäli on syytä esimerkiksi valitusten perusteella epäillä, että toiminnasta asuntojen kohdalle kantautuva melu on kohtuutonta, tulee melutaso tarkistaa mittauksin ja ryhtyä välittömästi tarvittaviin toimenpiteisiin.

Määräys murskauspäivien määrästä ja niiden raportoinnista on annettu, koska yli 50 vuorokautta kestävälle murskaukselle tulee hakea ympäristölupaa. Valvonnan mahdollistamiseksi viranomaisen tulee olla tietoinen murskauksen kokonaiskestosta.

Lähiasukkaiden tulee saada riittävästi tietoa toiminnan laadusta ja ajoittumisesta sekä tiedot toiminnanharjoittajasta välittömän palautteen antamiseksi. Tiedotteet toimitetaan lisäksi Turun kaupungin ympäristönsuojeluun osoitteeseen helena.pakkala@turku.fi ja kirsi.anttila@raisio.fi.

Turun kaupungin ympäristönsuojelu ilmoittaa saamistaan työmaata koskevista valituksesta Raision ympäristöpalveluille, jos valitukset tulevat Raision puolelta.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 199 §).

Päätöksestä peritään Turun kaupungin valtuuston hyväksymän taksan mukainen 380 euron maksu.

 

Helena Pakkala

ympäristöinsinööri

 

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Jakelu

aoKuntec Oy
tiedLounais-Suomen poliisilaitos
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta