Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristöterveys 
Ympäristöterveyspäällikkö16120.11.2019 

12044-2019 (11 02 00)

Elintarvikelain (23/2006) 55 §:n mukainen määräys koskien Arkea Oy:n elintarvikehuoneistoa Ravintola Sigyn osoitteessa Linnankatu 60, 20100 Turku

Ympäristöterveys, terveystarkastaja Päivi Nurmi 19.11.2019:

Toimija

Arkea Oy, y-tunnus 2443151-8

Tykistökatu 4 A

20520 Turku

Toimipaikan nimi ja osoite

Ravintola Sigyn

Linnankatu 60

20100 Turku

Päätöksen kohde

Elintarvikehuoneisto, tilojen kunto

Asian selostus

Ravintola Sigyn´n elintarvikehuoneistossa osoitteessa Linnankatu 60, 20100 on tehty tarkastukset 24.11.2015, 28.8.2017, 13.9.2018 sekä 8.1.2019. Tarkastukset on suorittanut terveystarkastaja Kirsi-Marja Jaatinen ja terveystarkastaja Päivi Nurmi.

Tarkastuksella 24.11.2015 terveystarkastaja Kirsi-Marja Jaatinen on havainnut, että astianpesukoneen viemäri ei vedä riittävästi pesuvesiä konetta tyhjennettäessä vaan vesi leviää lattialle. Lisäksi tarkastuksella todettiin, että keittiön lattia- ja seinäpinnat sekä listat ovat kuluneita ja, että keittiön katto ei ole helposti puhtaana pidettävää materiaalia. Elintarvikehuoneistoa ohjeistettiin korjaamaan edellä kuvatut puutteet.

Tarkastuksella 28.8.2017 terveystarkastaja Päivi Nurmi totesi huomautettavaa keittiön kattomateriaalin, lattian sekä seinien puhtaana pidettävyydessä, koska keittiön pinnat olivat paikoin rikki. Lisäksi todettiin, että astianpesukoneen viemäri ei vedä riittävästi ja pesuvedet leviää konetta tyhjennettäessä lattialle. Tarkastuksen yhteydessä saatiin tieto, että edellä kuvatut puutteet korjataan tulevan remontin yhteydessä. Remonttiaikatauluksi esitettiin 11.12.2017-31.1.2018.

Tarkastuksella 13.9.2018 todettiin, ettei suunniteltua remonttia oltu toteutettu. Tarkastuksella todettiin huomautettavaa keittiön kattomateriaalin, lattian sekä seinien kulmien puhtaana pidettävyydessä, syystä että keittiön pinnat olivat paikoin rikkoutuneet. Lisäksi todettiin, että astianpesukoneen viemäri ei vedä riittävästi ja pesuvedet leviää konetta tyhjennettäessä lattialle. Elintarvikehuoneistoa kehotettiin laatimaan riittävä korjaussuunnitelma puutteiden korjaamiseksi. Korjaussuunnitelma korjausaikatauluineen kehotettiin laatimaan ja esittämään ympäristöterveyteen 6.1.2019 mennessä.

Tarkastuksella 8.1.2019 todettiin, ettei korjaussuunnitelmaa ole toimitettu ympäristöterveyteen eikä tiloissa ole tehty remonttia. Tarkastuksella todettiin huomautettavaa edelleen keittiön kattomateriaalin, lattian sekä seinien kulmien puhtaana pidettävyydessä, koska keittiön pinnat ovat paikoin rikkoutuneet. Lisäksi todettiin, että astianpesukoneen viemäri ei vedä riittävästi ja pesuvedet leviää konetta tyhjennettäessä lattialle.

Tarkastuksissa havaitut toistuvat puutteet Ravintola Sigyn´n elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille.

Toimija on toimittanut vastineen kuulemiseen 4.11.2019 sekä täydentänyt vastinetta 18.11.2019. Vastineessa kerrotaan, että astianpesukone on vaihdettu eikä ongelmaa lattialle tulvivan veden osalta ole enää. Lattiat ja katto esitetään vastineessa korjattavaksi peruskorjauksen yhteydessä 06/2020-08/2020.

PäätösMäärään elintarvikelain 55 §:n nojalla, että Arkea Oy:n tulee tehdä seuraavat toimenpiteet välittömästi tai viimeistään 31.8.2020 mennessä:

  1. Kunnostaa tai uusia rikkoutuneet kattolevyt, joista voi irrota materiaalia. Astianpesulinjaston yhteydessä oleva katto tulee kunnostaa helposti puhtaana pidettävällä ja iskuja kestävällä materiaalilla.
  2. Kunnostaa tai uusia rikkoutuneet lattiat ja kulmat niin, että pinnat ovat ehyet ja helposti puhdistettavat. Kosteuden pääsy rakenteisiin tulee estää.

Päätöksen perustelut

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia, eikä ole toistuvista huomautuksista ja kehotuksista huolimatta korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmenneitä epäkohtia annetuissa määräajoissa.

Elintarvikealan toimijan on noudatettava kaikessa toiminnassaan riittävää huolellisuutta, jotta elintarvike, elintarvikehuoneisto ja alkutuotantopaikka sekä elintarvikkeen säilytys-, kuljetus- ja käsittelyolosuhteet täyttävät tämän lain mukaiset vaatimukset. (Elintarvikelaki 23/2006 § 16)

Elintarvikehuoneistot on pidettävä puhtaina ja hyvässä kunnossa.

Elintarvikehuoneistojen on oltava pohjapiirrokseltaan, suunnittelultaan, rakennustavaltaan, sijainniltaan ja kooltaan sellaiset, että:

a) ne voidaan asianmukaisesti huoltaa, puhdistaa ja/tai desinfioida, niissä voidaan ehkäistä tai vähentää ilman kautta tulevaa saastumista ja niissä on riittävät työtilat kaikkien toimien suorittamiseksi hygieenisesti;

b) voidaan torjua likaantuminen, joutuminen kosketuksiin myrkyllisten materiaalien kanssa, hiukkasten variseminen elintarvikkeisiin ja kosteuden tiivistyminen ja haitallisen homeen muodostuminen pinnoille;

c) ne mahdollistavat hyvän elintarvikehygieniakäytännön noudattamisen, myös saastumiselta suojaamisen ja erityisesti tuhoeläinten torjunnan (EPNAs 852/2004 liite II luku I kohta 1, 2)

Viemärijärjestelmien on oltava tarkoituksenmukaisia. Ne on suunniteltava ja rakennettava siten, että niistä ei aiheudu saastumisriskiä. (EPNAs 852/2004 liite II luku I kohta 8)

Elintarvikkeiden valmistuksessa, käsittelyssä tai jalostuksessa käytettävät tilat (ruokailutiloja ja III luvussa määriteltyjä tiloja lukuun ottamatta mutta kuljetusvälineissä olevat tilat mukaan lukien) on suunniteltava ja sijoiteltava niin, että niissä voidaan noudattaa hyvää elintarvikehygieniakäytäntöä ja ehkäistä saastuminen eri toimien välillä ja niiden aikana. Erityisesti:

a) lattiapinnat on pidettävä hyvässä kunnossa, ja niiden on oltava helposti puhdistettavat ja tarvittaessa desinfioitavat.

b) seinäpinnat on pidettävä hyvässä kunnossa, ja niiden on oltava helposti puhdistettavat ja tarvittaessa desinfioitavat.

c) sisäkattojen (tai jos sisäkattoja ei ole, ulkokaton sisäpinnan), välikattojen ja kattoritilöiden on oltava sellaisella tavalla rakennetut ja viimeistellyt, että ne estävät lian kerääntymisen ja vähentävät kosteuden tiivistymistä, haitallisen homeen muodostumista ja hiukkasten varisemista

(EPNAs 852/2004 liite II luku II kohta 1a,b,c)

Sovellettavat säännökset

EPNAs 852/2004 liite II luku I kohta 1, 2, 8, luku II kohta 1a, b, c

Elintarvikelaki 23/2006 16 §, 55 §, 56 §, 78 §

Hallintolaki (434/2003) 34 §

Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat

Oiva-tarkastuspöytäkirja 24.11.2015

Oiva-tarkastuspöytäkirja 28.8.2017

Oiva-tarkastuspöytäkirja 13.9.2018

Oiva-tarkastuspöytäkirja 8.1.2019

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle.

Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.

Voimassaoloaika

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (elintarvikelaki 78 §)

Lisätietoja

Lisätietoja antaa ympäristöterveyspäällikön varahenkilö Sirpa Kemilä p. 040 547 2035, s-posti sirpa.kemila@turku.fi

 

 

Sirpa Kemilä

Ympäristöterveyspäällikön varahenkilö

Oikaisuvaatimusohje on päätöksen liitteenä.

 

Jakelu

aoArkea Oy
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedNurmi Päivi