Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri2624.10.2019 

12106-2019 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Rototec Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien maalämpökaivojen poraamista (Kurjenmäenkatu 8)

Rototec Oy on 11.10.2019 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ilmoituksen koskien Kurjenmäenkatu 8:ssa suoritettavaa maalämpökaivojen poraamista. Ilmoitusta on täydennetty 11. ja 17.10.2019.

Työtä tehdään 31.10. – 20.12.2019 välisenä aikana arkisin maanantaista perjantaihin klo 7.00 – 22.00 ja lauantaisin klo 10.00 – 18.00. Työssä käytetään poravaunua, kompressoria ja kahta kuorma-autoa. Tontille porataan useita maalämpökaivoja ja lisäksi on varauksia kokoojakaivoille.

Poraukset toteutetaan kahdessa erässä siten, että viikoilla 47 – 48 porataan seitsemän energiakaivoa ja viikoilla 49 – 50 loput yksitoista kaivoa kahdella koneella.

Kompressori on käynnissä koko porauksen ajan. Valmistajan ilmoittaman ISO 3477 standardin mukaan melutaso 10 metrin etäisyydellä on 107 dB(A). Porauksesta aiheutuva melu on nakuttavaa. Mitä syvemmälle poraus on edennyt, sitä vaimeampaa on siitä aiheutuva melu. Porakangen vaihdossa paine purkaantuu tangoista. Tästä aiheutuu korkea noin viiden sekunnin ääni, joka viiden metrin päässä on noin 115 dB(A) ja 20 metrin päässä noin 90 dB(A) . Kompressori ja porakone toimivat 10 – 30 metrin etäisyydellä toisistaan ja niiden aiheuttamat melukentät ovat usein päällekkäin. Avoimella kentällä, ilman mahdollisia pinnan muodon aiheuttamia vaimennuksia, kompressorin ja porauksen aiheuttama melu 50 - 60 metrin päässä on vaimentunut noin tasoon 65 dB(A). Kompressorista alle 10 metrin ja porauspaikasta alle 20 metrin etäisyydellä oleskelu edellyttää kuulosuojainten käyttöä.

Porauspaikat sijaitsevat alueella, jonka ympärillä on neuvola- ja hoivakotirakennuksia. Etäisyys lähimpiin rakennuksiin vaihtelee noin 10 metristä noin 60 metriin. Päiväkoti on noin 80 metrin etäisyydellä ja välissä on työmaarakennuksia.

PäätösYmpäristönsuojelulain 122 §:n mukaan määrään seuraavaa:

Perustelut:

Määräykset on annettu ympäristönsuojelulakiin ja –asetukseen perustuen. Annetuilla määräyksillä pyritään rajoittamaan ympäristön asutukselle melun aiheuttamaa rasitusta mahdollisimman vähäiseksi. Lähimmät hoivakotirakennukset ovat aivan työmaan tuntumassa, minkä takia työaikaa on rajoitettu enemmän silloin, kun porauskohteet ovat niitä lähinnä. Tarvittaessa toiminnanharjoittajan tulee alueen asukkaiden tai toimijoiden toivomuksesta järjestää lyhytaikaisia taukoja, jolloin työmaalla ei harjoiteta meluavaa toimintaa.

Koska porauksesta aiheutuvan melun torjuminen muutoin kuin työaikoja rajoittamalla on hankala, tulee toiminnanharjoittajan kiinnittää erityistä huomiota tiedottamiseen ja hoitaa se mahdollisimman tehokkaalla tavalla. Toiminnanharjoittajan on oltava asukkaiden tavoitettavissa.

Päätöksestä peritään Turun kaupungin valtuuston hyväksymän taksan mukainen 380 euron maksu.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 199 §).

 

Helena Pakkala

Ympäristöinsinööri

 

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoRototec Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta