Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristöterveys 
Ympäristöterveyspäällikkö13916.10.2019 

7318-2019 (11 02 00)

Elintarvikelain (23/2006) 55 §:n mukainen määräys koskien Jäägurtti Oy:n toimipaikkaa osoitteessa Yliopistonkatu, 20100 Turku

Ympäristöterveys, terveystarkastaja Sanna Stark 11.10.2019:

Toimija

Jäägurtti Oy, y-tunnus 2611367-9

Aurakatu 15 E 16

20100 Turku

Toimipaikan nimi ja osoite

Jäägurtti-kontti

Yliopistonkatu

20100 Turku

Päätöksen kohde

Elintarvikehuoneisto, rakenteet ja toiminta

Asian selostus

Turun ympäristöterveyden terveystarkastaja ja kaupungineläinlääkäri ovat tehneet Oiva-tarkastuksen 25.5.2018 ja uusintatarkastuksen 22.8.2018, terveystarkastaja on tehnyt toisen uusintatarkastuksen 23.5.2019 Jäägurtti Oy:n toimipaikkaan osoitteessa Yliopistonkatu, 20100 Turku. 

Uusintatarkastuksessa todettiin seuraavia puutteita:

Rakenteelliset puutteet

Yleinen siisteys

Siivousvälineet, puhdistusaineet ja siivousvälinetila

Elintarvikkeet, niiden säilytys ja käsittely

Hygieeniset työtavat

Käsihygienia

Työasu

Henkilökunnan perehdytys

Lämpötilan hallinta

Elintarvikkeista annettavat tiedot

Henkilökunnan terveydentilan seuranta

Jätehuolto

Oiva-raportti

Toimija ei ole toimittanut vastinetta kuulemiseen. Toimipaikan toiminta ei ole ympärivuotista ja toiminta on suljettu myyntikauden 2019 osalta. Toimijan myyntipiste on sijainnut paikalla määräaikaisen vuokrasopimuksen perusteella. Toiminnan jatkaminen paikalla edellyttää uutta vuokrasopimusta tai sijoituslupaa. Toiminnassa on havaittu edellä kuvattuja puutteita, jotka on korjattava ennen keväällä 2020 alkavan myyntikauden alkua.

PäätösMäärään elintarvikelain 55 §:n nojalla, että Jäägurtti Oy:n toimipaikkaan osoitteessa Yliopistonkatu, 20100 Turku, tulee tehdä seuraavat toimenpiteet ennen toiminnan aloittamista kaudelle 2020. Puutteet, jotka on mahdollista todentaa kirjallisesti korjatuiksi, on korjattava ennen toimipaikan avaamista kaudelle 2020 toimittamalla kirjalliset dokumentit Turun Ympäristöterveyteen. Toiminnan aloittamisesta on lisäksi tiedotetta Turun Ympäristöterveyttä kirjallisesti vähintään kaksi (2) viikkoa ennen toiminnan aloittamista.

1.    Rakenteet

2.    Yleinen siisteys

3.    Siivousvälineet ja siivousvälinetila

4.    Elintarvikkeet, niiden säilytys ja käsittely

5.    Hygieeniset työtavat

6.    Käsihygienia

7.    Työasu

8.    Henkilökunnan perehdytys

9.    Lämpötilan hallinta

10.  Elintarvikkeista annettavat tiedot

- elintarvikkeen nimi

- allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet (tai tieto siitä, mistä kyseisen tiedon saa)

- alkuperämaa tai lähtöpaikka (siten kuin elintarviketietoasetuksessa tai sen nojalla säädetään tai siten
kuin muussa lainsäädännössä säädetään).

11.  Henkilökunnan terveydentilan seuranta

12.  Jätehuolto

13.  Oiva-raportti

Päätöksen perustelut

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia. Toimitiloihin on tehty Oiva-tarkastus 25.5.2018, uusintatarkastus 22.8.2018 ja toinen uusintatarkastus 23.5.2019. Toimija ei ole korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmenneitä epäkohtia annetussa määräajassa.

Elintarvikkeiden tulee olla kemialliselta, fysikaaliselta ja mikrobiologiselta sekä terveydelliseltä laadultaan, koostumukseltaan ja muilta ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia, eivät aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle (Elintarvikelaki 23/2006 7§ 1 mom).

Elintarvikehuoneisto on suunniteltava, sijoitettava, rakennettava ja varustettava, kunnossapidettävä, hoidettava sekä toiminta siellä järjestettävä siten, ettei elintarvikehuoneistossa tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien taikka käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus vaarannu ja että elintarvikkeet ja elintarvikehuoneistot myös muutoin täyttävät tämän lain mukaiset vaatimukset. (Elintarvikelaki 23/2006 10§ 1 mom)

Elintarvikealan toimijan on noudatettava kaikessa toiminnassaan riittävää huolellisuutta, jotta elintarvike, elintarvikehuoneisto ja alkutuotantopaikka sekä elintarvikkeen säilytys-, kuljetus- ja käsittelyolosuhteet täyttävät tämän lain mukaiset vaatimukset (Elintarvikelaki 23/2006 16 § 4 mom).

Elintarvikkeita on käsiteltävä, säilytettävä ja kuljetettava niin, ettei elintarvikkeiden hyvä hygieeninen laatu vaarannu. (Elintarvikelaki 23/2006 11§ 1 mom)

Elintarvikkeiden käsittelyalueiden pinnat (mukaan lukien laitteiden pinnat) ja erityisesti elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat pinnat on pidettävä hyvässä kunnossa, ja niiden on oltava helposti puhdistettavia ja tarvittaessa desinfioitavia. Tämä edellyttää sileiden, pestävien, ruostumattomien ja myrkyttömien materiaalien käyttöä, ellei elintarvikealan toimija pysty osoittamaan toimivaltaisille viranomaisille, että muut käytetyt materiaalit ovat soveltuvia. (EPNAs 852/2004 liite II luku II kohta 1 f.)

Tiloissa on oltava riittävä määrä asianmukaisesti sijoitettuja ja käsienpesuun tarkoitettuja pesualtaita. Käsienpesualtaissa on oltava kylmä ja kuuma juokse-va vesi sekä käsienpesuun ja hygieeniseen kuivaamiseen tarvittavat aineet. Elintarvikkeiden pesutilat on tarvittaessa erotettava käsienpesutiloista. (EPNAs 852/2004 liite II luku I kohta 4.)

Elintarvikehuoneistot on pidettävä puhtaina ja hyvässä kunnossa. (EPNAs 852/2004 liite II luku I kohta 1.)

Elintarvikehuoneistossa on oltava erillinen ja asianmukaisesti varustettu tila siivousvälineiden säilytystä ja huoltoa varten. (MMM asetus 1367/2011 3 § 2. mom).

Puhdistus- ja desinfiointiaineita ei saa varastoida alueilla, joilla käsitellään elintarvikkeita. (EPNAs 852/2004 liite II luku I kohta 10.)

1. Kaikki elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat esineet, välineet ja laiteet on:

a) puhdistettava tehokkaasti ja tarvittaessa desinfioitava. Puhdistus ja desinfiointi on suoritettava riittävän usein saastumisriskin välttämiseksi;

b) ne on rakennettava siten, valmistettava sellaisista materiaaleista, pidettävä sellaisessa järjestyksessä ja huollettava siten, että saastumisriski jää mahdollisimman pieneksi;

c) lukuun ottamatta sellaisia säiliöitä ja pakkauksia, joita ei palauteta, ne on rakennettava siten, valmistettava sellaisista materiaaleista, pidettävä sellaisessa järjestyksessä ja kunnossa sekä huollettava siten, että ne voidaan pitää puhtaina ja tarvittaessa desinfioida; ja

d) ne on asennettava siten, että laitteisto ja niitä ympäröivä alue voidaan puhdistaa asianmukaisella tavalla. (EPNAs 852/2004 liite II luku V kohta 1.)

Elintarvikehuoneistossa, jossa on yli kuusi asiakaspaikkaa, on asiakkaiden käytettävissä oltava riittävästi asianmukaisesti varustettuja käymälöitä. Valvontaviranomainen voi sallia asiakaskäymälöiden olevan myös elintarvikehuoneiston läheisyydessä. (MMM asetus 1367/2011 3 § 4 mom).

Helposti pilaantuva elintarvike on säilytettävä enintään +6 °C:ssa (MMM asetus 1367/2011 7 § 3 mom).

Kylmäsäilytystä vaativien, helposti pilaantuvien elintarvikkeiden lämpötila saa tarjoilun aikana nousta enintään 12 °C:een.

Lukuun ottamatta 12 §:n 1 momentissa tarkoitettuja elintarvikkeita, saa pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita pitää tarjolla enintään neljä tuntia, ja ne on tarjoilun jälkeen hävitettävä. (MMM asetus 1367/2011 8 § 1 ja 2 mom).

Elintarvikehuoneistossa on oltava asianmukaiset lämpötilavalvotut käsittely- ja varastointiolosuhteet ja että lämpötilaa voidaan valvoa ja kirjata muistiin. (EPNAs 852/2004 liite II luku I kohta 2d).

Elintarvikkeiden valmistuksessa, käsittelyssä tai jalostuksessa käytettävät tilat (ruokailutiloja ja III luvussa määriteltyjä tiloja lukuun ottamatta mutta kuljetus-välineissä olevat tilat mukaan lukien) on suunniteltava ja sijoiteltava niin, että niissä voidaan noudattaa hyvää elintarvikehygieniakäytäntöä ja ehkäistä saastuminen eri toimien välillä ja niiden aikana. (EPNAs 852/2004 liite II luku II kohta 1.)

Elintarvikealan toimijalla on oltava riittävät ja oikeat tiedot tuottamastaan, jalostamastaan ja jakelemastaan elintarvikkeesta. Elintarvikealan toimijan on tunnettava elintarvikkeeseen ja sen käsittelyyn liittyvät terveysvaarat sekä elintarviketurvallisuuden vaatimusten kannalta kriittiset kohdat toiminnassaan (Elintarvikelaki 23/2006 19 § 1 mom).

Elintarvikealan toimijan on laadittava kirjallinen suunnitelma omavalvonnasta, noudatettava sitä ja pidettävä sen toteuttamisesta kirjaa (Elintarvikelaki 23/2006 20 §).

Omavalvontasuunnitelma ja siihen liittyvä kirjanpito, jotka voivat olla kokonaan tai osittain sähköisiä asiakirjoja, on säilytettävä siten, että ne ovat valvontaviranomaisen tarkastettavissa. Omavalvonnan kirjanpitoa on säilytettävä elintarvikkeen käsittelystä tai siihen merkityn vähimmäissäilyvyysajan päättymisestä vähintään yksi vuosi (Maa- ja metsätalousministeriön asetus 1367/2011 5 § 4 mom).

Omavalvontaan liittyvän kirjanpidon tulee sisältää omavalvontasuunnitelman todentamiseksi tarpeelliset tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä suoritetuista korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle (Maa- ja metsätalousministeriön asetus 1367/2011 5 § 3 mom).

Työntekijöiden terveydentilaa koskevista vaatimuksista säädetään tartuntatautilaissa (1227/2016) ja sen nojalla annetuissa säädöksissä. Vaatimusten on oltava omavalvontaan kuuluvan terveydentilan seurantaohjelman perustana. (MMM asetus 1367/2011 5§ 6 mom.)

Työnantajan on vaadittava työntekijältä luotettava selvitys siitä, ettei tällä ole salmonellatartuntaa, jos työntekijä on sellaisissa tehtävissä, joihin liittyy salmonellatartunnan tavallista suurempi leviämisvaara. Selvitys on vaadittava myös harjoittelijoilta ja muilta vastaavilta henkilöiltä, jotka toimivat työpaikalla ilman palvelussuhdetta.

Ennen kuin työntekijä on esittänyt 1 momentissa tarkoitetun salmonellatartuntaa koskevan selvityksen, hän ei saa toimia:

1) elintarvikelaissa (23/2006) tarkoitetussa elintarvikehuoneistossa tehtävässä, jossa hän käsittelee pakkaamattomia kuumentamattomina tarjoiltavia elintarvikkeita (Tartuntatautilaki 1227/2016 56 §)

Elintarvikejätteet, syötäväksi kelpaamattomat sivutuotteet ja muut jätteet on poistettava mahdollisimman pian tiloista, joissa on elintarvikkeita, jotta vältetään niiden kerääntyminen. (EPNAs 852/2004 liite II luku VI kohta 1.)

Kaikki jätteet on poistettava hygieenisellä ja ympäristöä säästävällä tavalla asiaa koskevan yhteisön lainsäädännön mukaisesti, eivätkä ne saa saastuttaa suoraan tai epäsuorasti. (EPNAs 852/2004 liite II luku VI kohta 4.)

Elintarvikealan toimijoiden on varmistettava, että elintarvikkeita käsitteleviä henkilöitä valvotaan ja ohjataan ja/tai koulutetaan elintarvikehygienian asiois-sa heidän työtehtäviensä edellyttämällä tavalla. (EPNAs 85272004 liite II luku XIII mom 1)

Jokaisen, joka työskentelee elintarvikkeiden käsittelyalueella, on noudatettava korkeaa henkilökohtaista puhtautta ja käytettävä työhön soveltuvia puhtaita vaatteita ja tarvittaessa suojavaatteita. (EPNAs 852/2004 liite II luku VIII kohta 1).

Henkilöllä, joka elintarvikehuoneistossa käsittelee helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita, tulee olla ainoastaan elintarvikehuoneistossa käytettävä riittävä suojavaatetus. Siihen kuuluvat asianmukainen työpuku, päähine sekä jalkineet. (MMM asetus 1367/2011 17§ 1 mom.)

Toimijan on annettava elintarvikkeesta totuudenmukaiset ja lain 1 §:n 1, 3 ja 4 kohta huomioon ottaen riittävät tiedot. (Elintarvikelaki 23/2006 9 §)

Pakkaamattomista elintarvikkeista on elintarvikkeen luovutuspaikassa annettava loppukuluttajalle tieto kaikista elintarvikkeen valmistuksessa käytetyistä ja lopullisessa elintarvikkeessa edelleen jossain muodossa olevista ainesosista, jotka ovat elintarviketietoasetuksen 9 artiklan 1 kohdan c alakohdan tarkoittamia allergioita ja intoleransseja aiheuttavia aineita tai tuotteita. Ainesosat on ilmoitettava elintarvikkeen nimellä niin, että käy ilmi elintarviketietoasetuksen liitteessä II mainitun aineen tai tuotteen nimi. (MMM asetus 834/2014 6 § 1.mom)

Pakkaamattomasta elintarvikkeesta on vähittäismyyntipaikassa annettava loppukuluttajalle seuraavat tiedot:

1) elintarvikkeen nimi,

2) elintarvikkeen ainesosat siten kuin elintarviketietoasetuksessa säädetään tai muulla vastaavalla selkeällä tavalla;

3) alkuperämaa tai lähtöpaikka siten kuin elintarviketietoasetuksessa tai sen nojalla säädetään tai siten kuin muussa lainsäädännössä säädetään; sekä

4) tarvittavat käyttö- ja säilytysohjeet.

Edellä 6 ja 7 §:ssä tarkoitetut tiedot on ilmoitettava loppukuluttajalle kirjallisesti elintarvikkeen luovutuspaikassa pakkaamattoman elintarvikkeen läheisyydessä olevassa helposti havaittavassa ja selkeässä esitteessä tai taulussa tai muulla vastaavalla selkeällä tavalla. (MMM asetus 834/2014 7 § 1.mom)

Tiedot voidaan 1 momentissa säädetystä poiketen antaa suullisesti edellyttäen, että

Elintarvikealan toimijan on julkistettava elintarvikehuoneiston tarkastuksesta kertova oiva-raportti välittömästi sen saatuaan. Oiva-raportti on julkistettava elintarvikehuoneiston sisäänkäynnin yhteydessä, sen välittömässä läheisyydessä tai muussa kuluttajan kannalta tarkoituksenmukaisessa paikassa. julkistettava asiakirja on sijoitettava näkyvälle paikalle ja sellaiselle korkeudelle, että se on helposti kuluttajien luettavissa. (Eviran määräys 2/2016 luku 6)

Sovellettavat säännökset

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta liite II luku I, kohta 2 d, kohta 4 ja kohta 10, liite II luku II kohta 1; liite II luku VI kohta 4; liite II luku V kohta 1; liite II luku VI kohta 1; liite II luku XIII; liite II luku VIII kohta 1

Elintarvikelaki 23/2006 7 §, 9 §, 10 §, 11 §, 16 §, 19 §, 20 §, 55 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus ilmoitettujen elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta 1367/2011 3 § 5 §, 7 §, 8 § 9 §,17 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus 834/2014 6 §, 7 §, 8 §

Hallintolaki (434/2003) 34 §, 36 §

Tartuntatautilaki 1227/2016 56 §

Eviran määräys 2/2016 luku 6

Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat

Oiva-tarkastuspöytäkirja 25.5.2018 (tapahtumatunnus 636393)

Oiva-tarkastuspöytäkirja 22.8.2018 (tapahtumatunnus 675179)

Oiva-tarkastuspöytäkirja 23.5.2019 (tapahtumatunnus 1034660)

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle.

Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.

Voimassaoloaika

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (elintarvikelaki 78 §)

Lisätietoja

Lisätietoja antaa Sirpa Kemilä puh. +358 50 407 1524, s-posti sirpa.kemila@turku.fi

 

 

 

Sirpa Kemilä

ympäristöterveyspäällikön varahenkilö

 

Oikaisuvaatimusohje on päätöksen liitteenä.

Jakelu

aoJäägurtti Oy
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedStark Sanna