Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Rakennus- ja lupalautakunta | 484 | 27.12.2018 | 4 |
947-2016 (350, 010)
Ympäristöterveyden valvontasuunnitelman 2019 hyväksyminen
Tiivistelmä:
Ympäristöterveyden valvontasuunnitelma vuodelle 2019 sisältää elintarvike-, terveydensuojelu-, tupakka- ja eläinlääkintähuoltolain edellyttämän suunnitelmallisen valvonnan, joka on toimijalle maksullista. Suunnitelma on laadittu ympäristöterveydenhuollon yhteisen valtakunnallisen valvontaohjelman 2015-2019 ohjeiden mukaisesti. Hyväksytty suunnitelma tulee toimittaa tiedoksi valtion valvontaviranomaiselle.
Rlupalk § 484
Ympäristöterveys, ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall 20.12.2018:
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira ovat laatineet yhteistyössä ympäristöterveydenhuollon yhteisen valtakunnallisen valvontaohjelman vuosille 2015-2019. Siinä määritellään ympäristöterveydenhuollon valvonnan yleiset ja yhteiset periaatteet. Se sisältää myös ympäristöterveydenhuollon toimialakohtaiset valtakunnalliset valvontaohjelmat ja kyseisen toimialan erityispiirteet vuosittaisine painopistealueineen. Kuntien tulee laatia vuosittain vastaavat omat suunnitelmansa, hyväksyä ne ympäristöterveydenhuollosta vastaavassa monijäsenisessä toimielimessä ennen suunnitelmaa edeltävän vuoden loppua ja lähettää tiedoksi aluehallintovirastoon (AVI). Myös suunnitelmien toteutuminen arvioidaan samassa toimielimessä ja lähetetään tiedoksi AVIiin.
Turun ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma sisältää valtakunnallisten valvontaohjelmien pohjalta laaditut elintarvike-, terveydensuojelu-, tupakka- ja eläinlääkintähuoltolainsäädännön edellyttämät valvonnan yksityiskohtaiset suunnitelmat. Suunnitelma sisältää mm. arvion käytettävissä olevista voimavaroista, valvonnan painopisteet, valtakunnallisen valvontaohjelman ohjeiden mukaan laaditun toimialakohtaisen kohteiden tarkastustiheyden, näytteenottosuunnitelman käytettävine laboratorioineen ja valvonnan maksutaksan. Suunnitelma laitetaan näkyviin ympäristöterveydenhuollon www -sivuille.
Elintarvikevalvonnassa valtakunnallisen valvontasuunnitelman mukaan elintarvikevalvonnassa on valvottavia kohteita 1769 ja niihin tulee tehdä 1238 tarkastusta (liite 2) ja lisäksi kohteista otetaan elintarvikevalvontanäytteitä projektikohtaisesti. Vuoden 2017 alusta on tullut käyttöön Eviran riskinarviointiohje (10503/2), jonka perusteella tehdään nyt elintarvikevalvonnassa olevien kohteiden riskinarviointi ja kohdetarkastukset. Tavoitteena on määrittää vuoden 2019 aikana elintarvikevalvonnan kohteiden tarkastustiheys toimintatyyppikohtaisesti huomioon ottaen tämä ohje.
Terveydensuojelun valtakunnallisen valvontasuunnitelman mukaan valvottavia kohteita on 1097 ja niihin tulee tehdä 463 tarkastusta (liite 2 kohta 2). Terveydensuojeluvalvontanäytteitä otetaan yhtensä 549 kappaletta. Valvontasuunnitelmaa on päivitetty ja tämän vuoksi tarkastuskohteiden määrä on osin muuttunut. Suunnitelmaa päivitettiin myös Valviran ohjeista saatujen tarkastusaikojen mukaan.
Tupakkavalvonnassa tulee ottaa huomioon tupakkalakiin liittyvät muutokset. Asuntoyhteisöjen tupakointikieltohakemuksia on tullut vireille 2018 aikana. Näiden hakemusten käsittelyyn on myös syytä varata työaikaa vuodelle 2019.
Valvontaeläinlääkäri tekee kaikki ilmoituksen varaisten toimijoiden (eläinkaupat, laajamittainen seura- ja harrastuseläintenpito) tarkastukset ja epäilyyn perustuvat sekä eläintautilain mukaiset tarkastukset.
Valvontasuunnitelman sisältämä ns. suunnitelmallinen valvonta on toimijalle maksullista. Muista valvontatoimenpiteistä voidaan laskuttaa vain jos lainsäädännössä näin erikseen mainitaan. Valvontasuunnitelmassa on arvioitu myös henkilöstöresurssien riittävyyttä ottaen huomioon valtakunnalliset keskusvirastojen ohjeet ja paikalliset kohdevaatimukset. Elintarvikevalvonnan osalta vajaus resursseissa oli arviolta 5, terveydensuojelussa 4 ja eläinhoitolassa 1 henkilötyövuotta. Arviota tukee vuoden 2017 valvontasuunnitelman toteutuminen, jossa valvonnan toteutumisaste oli keskimäärin 60 %. Nykyisillä henkilöresursseilla ei saavuteta valvonnan valtakunnallisia tavoitteita.
Liite 1Ympäristöterveyden valvontasuunnitelma vuodelle 2019 liitteineen
Ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall:
EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää hyväksyä liitteenä olevan vuodeksi 2019 päivitetyn ympäristöterveyden valvontasuunnitelman käyttöön otettavaksi ja toimittaa sen tiedoksi Lounais-Suomen aluehallintoviraston peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -yksikölle.
Lisäksi lautakunta päättää todeta, että ympäristöterveyden resurssit ovat riittämättömät ja niitä tulee vahvistaa uusilla vakansseilla sekä täyttämällä avoinna oleva kaupungineläinlääkärin virka. Eläinlääkärin viran täyttämisessä neuvotellaan yhteistyöstä Raision kaupungin kanssa.
PäätösEhdotus hyväksyttiin esittelijän kokouksessa täydentämästä ehdotuksesta äänestyksen jälkeen äänin 6-5.
Käsittelyn aikana Karlsson teki Rosenlöfin kannattamana ehdotuksen, jonka mukaan ehdotuksen viimeinen kappale jätetään pois, koska asia tältä osin kuuluu talousarvion käsittelyssä kuuluviin asioihin. Karlssonin ehdotuksen puolesta äänestivät hänen lisäkseen Rosenlöf, Heiskanen, Aalto ja Valkonen. Birstolin, Karjalainen, Laakso, Raekallio, Rintala ja Wessman äänestivät esittelijän päätösehdotuksen puolesta. Lahtinen ja Tarvainen olivat poissa.
Jakelu
tiedLounais-Suomen aluehallintovirasto
tiedKaupunkiympäristötoimiala, ympäristöterveys
Liitteet:
Rlupalk § 484
Liite 1:Ympäristöterveyden valvontasuunnitelma vuodelle 2019 liitteineen