Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö5115.11.2018 

13502-2018 (02 08 00)

Kansallisen kynnysarvon alittava hankinta päästöjen leviämismallinnuksesta

Kaupunkiympäristötoimiala, luvat ja valvonta, ympäristönsuojelu, vs. ilmansuojeluasiantuntija Petra Sainisto 15.11.2018:

Ilmanlaatua seurataan sekä jatkuvin mittauksin että päästöjen leviämistä mallintamalla. Turun seudulla seuranta on vuodesta 1988 lähtien toteutettu kuntien ja teollisuuden yhteistarkkailuna. Nykyinen sopimus on laadittu vuosille 2016–2020 (Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta 1.12.2015 § 368), ja siinä sopijapuolina ovat Turun, Kaarinan, Raision, Naantalin ja Paraisten kaupungit sekä ympäristölupavelvolliset toiminnanharjoittajat.

Sopimuksen mukaisesti leviämismallinnukseen ja muihin erillisselvityksiin liittyvistä kustannuksista sovitaan Turun seudun ilmansuojelun yhteistyöryhmässä erikseen. Turun seudun päästöjen leviämismalliselvitys on toteutettu edellisen kerran vuonna 2009. Ilmansuojelun yhteistyöryhmä päätti 11.10.2018 päivittää leviämismallin nykyisten päästöjen mukaiseksi vuonna 2019. Työ päätettiin toteuttaa kahdessa osassa seuraavasti:

1) Teollisuuden ja liikenteen päästöjen osalta mallinnus toteutetaan teollisuuden ja kuntien yhteistyönä. Turku Energia on tilannut työn Ilmatieteen laitokselta. Sopimuksen mukaisella kustannusjaolla Turun kaupungin osuus tämän osan kustannuksista on vajaa kolmannes, noin 13 000 €.

2) Puun pienpolton päästöjen osalta mallinnus toteutetaan kuntien yhteistyönä siten, että Turun kaupunki toimii työn tilaajana. Sopimuksen mukaisella kustannusjaolla ilman teollisuutta Turun kaupungin osuus kustannuksista on noin 63 %.

Ottaen huomioon työssä tarvittavan asiantuntemuksen sekä osien synergiahyödyt on ollut tarkoituksenmukaista neuvotella myös puun pienpolton päästöjen leviämismallinnuksesta suoraan Ilmatieteen laitoksen kanssa. Ilmatieteen laitos on jättänyt työstä tarjouksen 03/460/2018 hintaan 20 000 € + alv. Osa kustannuksista laskutetaan ilmansuojelun yhteistyöryhmän sopimuksen mukaisesti naapurikaupungeilta, jolloin Turun kaupungin maksettavaksi jää noin 12 500 € + alv.

Kotitalouksien puunpoltto on merkittävä pienhiukkasten lähde. Muissa Suomen kaupungeissa tehtyjen tutkimusten perusteella myös karsinogeenisen bentso(a)pyreenin pitoisuuden tavoitearvo voi ylittyä tiiviillä pientaloalueilla. Turun seudulla tiedot ovat tältä osin puutteelliset, joten selvitys on tarpeen ilmansuojelutoimien suunnittelemiseksi. Ympäristönsuojelulain 143 §:n mukaan kunnan on alueellaan huolehdittava paikallisten olojen edellyttämästä tarpeellisesta ympäristön tilan seurannasta asianmukaisin menetelmin. Esitän puun pienpolton päästöjen leviämismallinnuksen tilaamista Ilmatieteen laitokselta tarjouksen mukaisesti.

PäätösPäätin, että puun pienpolton päästöjen leviämismallinnus tilataan Ilmatieteen laitokselta kokonaishintaan 20 000,00 € + alv tarjouksessa esitetyin ehdoin. Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisilla. Lisäksi päätin, että Turun kaupunki osallistuu seudulliseen teollisuuden ja liikenteen päästöjen mallinnukseen esityksessä kuvatulla tavalla.

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

 

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Jakelu

aoIlmatieteen Laitos
tiedKaarinan kaupunki
tiedNaantalin kaupunki
tiedParaisten kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRakennus- ja lupalautakunta