Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta40418.10.20183

6391-2005 (235, 021)

Aluehallintoviraston päätös Turun lentoaseman glygolivesien talteenottoa ja käsittelyä koskevasta selvityksestä

Tiivistelmä:

Finavia Oyj:n Turun lentoaseman ympäristölupaan on sisältynyt velvoite vähentää jäänesto- ja jäänpoistoaineiden kulkeutumista hulevesien mukana ympäristöön. Finavia on toimittanut aluehallintovirastolle selvityksen jäätymisenestoaineena käytetyn glykolin talteenotosta. Aluehallintovirasto on muuttanut ympäristöluvan asiaa koskevaa määräystä siten, että lentoaseman on aloitettava glykolin talteenotto vuoden 2020 alusta

Rlupalk § 404

Kaupunkiympäristötoimiala, Ympäristönsuojelu, va. ympäristöinsinööri Jaana Gustafsson 8.10.2018

Finavia Oyj:n Turun lentoaseman toiminnalla on Etelä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) 3.6.2013 myöntämä ympäristölupa. Lupapäätöksessä on määräys jäänpoisto- ja jäänestokäsittelyistä sekä seuraava selvitysvelvollisuus: Luvan saajan on toiminnassaan pyrittävä vähentämään jäänesto- ja jäänpoistoaineiden kulkeutumista hulevesien mukana ympäristöön. Suunnitelma propyleeniglykolin talteenotosta ja käytön tehostamisesta asematasolla toimenpiteineen, aikatauluineen ja kustannuksineen on toimitettava 31.12.2017 mennessä Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

Finavia on toimittanut aluehallintovirastolle Turun lentoaseman glykolivesipäästöjen hallintaa koskevan 8.11.2017 päivätyn selvityksen, jossa on tarkasteltu Turun lentoasemalla maahuolintayritysten käyttämästä propyleeniglykolista muodostuvaa ympäristökuormitusta ja mahdollisuuksia kuormituksen vähentämiseen. Selvityksen tuloksena on todettu, että vesien keräys lentoasemalla on järjestettävissä. Teknistaloudellisesti järkevin vaihtoehto on glykoliveden keräys imuriautolla ja kuljetus muualla käsiteltäväksi.

Aluehallintovirasto pyysi ympäristönsuojelun lausuntoa selvityksestä. Lausunnossaan ympäristönsuojelu totesi mm, että lentokenttäalueen eteläpuolella on Pomponrahkan-Isosuon Natura- ja luonnonsuojelualue. Vaikka propyleeniglykoli ei ole myrkyllistä vesieliöille pieninä pitoisuuksina, kemikaali aiheuttaa happea kuluttavaa vesistökuormitusta. Lentokentän vedet joutuvat pääosin Kuninkojaan ja Piipanojaan, jotka ovat tärkeitä mm. luonnon monimuotoisuuden kannalta. Kuninkojan alaosalla elää elinvoimainen ja ilmeisesti alkuperäinen jokirapukanta. Jokirapua elää todennäköisesti myös Saukonojan alaosalla. Jokiravun menestymiselle tärkeitä vedenlaadullisia tekijöitä ovat veden pH, happitilanne), veden rautapitoisuus sekä kalsiumin määrä vedessä. Ympäristönsuojelu katsoi, että glykolipitoisten vesien määrää tulisi vähentää esimerkiksi selvityksessä esitetyllä glykoli-imuautolla.

Aluehallintovirasto on antanut asiassa päätöksen 28.9.2018. Muutetussa lupamääräyksessä 1.1 todetaan, että jäänesto- ja jäänpoistoaineiden kulkeutumista hulevesien mukana ympäristöön on vähennettävä aloittamalla glykolipitoisten vesien ja lumen keräys lentoasemalla 1.1.2020 alkaen.  Tavoitteena on, että lentoasemalla jäänesto- ja jäänpoistoaineena käytetyn propyleeniglykolin määrästä saadaan talteen ainakin 50 %. Lisäksi pohjavesien tarkkailua koskevaan lupamääräykseen on lisätty velvoite kemiallisen hapenkulutuksen (CODCr) tarkkailusta.

Oheismateriaali 1Aluehallintoviraston päätös 28.9.2018

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä aluehallintoviraston päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli ympäristönsuojelupäällikön sijaisena vs. ympäristöinsinööri Jaana Gustafsson.