Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta9522.02.201822

1154-2018 (11 01 01)

Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle koskien Raision kaupungin vesilain mukaista lupahakemusta Raisionjoelle

Tiivistelmä:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt 1.3.2018 mennessä lausuntoa Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta koskien Raisionjoen säännöstelypatojen ja betonikynnysten muuttamista luonnonmukaisiksi pohjapadoiksi, uuden pohjapadon rakentamista, Huhkon sillan rakentamista Raisionjoen yli sekä säännöstely- ja vedenottolupien rauettamista sekä valmistelulupaa (lausuntopyyntö 24.1.2018 ESAVI/7141/2017)

Rlupalk § 95

Ympäristönsuojelu, vs. ympäristönsuojelusuunnittelija Liisa Vainio 14.2.2018:

Hankkeen kuvaus

Hankkeen tavoitteena on korvata säännöstelypadot, myllypato ja E8-tien kynnys luonnonmukaisilla kalannousun mahdollistavilla pohjapadoilla. Yhtenä hankkeen merkittävänä tavoitteena on saada nykyiset padot pois patoluokituksesta. Rakennettavilla pohjapadoilla Raisionjoen virtaama- ja vedenkorkeusvaihteluja luonnonmukaistetaan.  Lisäksi rakennetaan yksi uusi kalannousun mahdollistava pohjapato, jonka tarkoituksena on varmistaa riittävä vedenkorkeuden säilyminen Ruskon kohdalla. Kalannousua varten tehdään levähdysaltaita, joiden pohjalle asennetaan kutusoraa. Uusien pohjapatojen myötä myös joen säännöstely loppuu, joten samalla haetaan myös vanhojen säännöstelylupien lakkauttamista.

Hakemuksen mukaan hanke mahdollistaa kalan vaeltamisen joessa ja nousun merialueelta jokeen. Hanke parantaa Raisionjoen käyttöä virkistysalueena ja luonnonmukaistaa joen virtaama- ja vedenkorkeusvaihteluita, mikä parantaa sekä kalaston että muun vesieliöstön elin- ja lisääntymisolosuhteita.

Suunnitelmassa joidenkin patojen osalta esitetyt keskivedenkorkeuden alentamiset tapahtuvat voimassa olevien lupien säännöstelyrajojen puitteissa. Rantatilojen maanomistajille vedenkorkeuden lasku on lähinnä myönteinen muutos, koska se parantaa peltojen kuivatusta ja lisää ranta-alueen suojavyöhykkeen leveyttä.

Hankkeen rakennustöistä voi aiheuta väliaikaista veden samentumista alavirtaan päin. Hanke tukee Raisionjoen vesienhoidollisten tavoitteiden toteutumista. Vedenkorkeuksien ja virtaamien luonnonmukaistuminen lisää rantojen monimuotoistumista ja rakennettavat pohjapadot mahdollistavat kalojen nousun. Joen hydrologis-morfologinen tila paranee hankkeen myötä.

Hakemuksessa hankkeen vaikutusten tarkkailu veden laadun, virtaaman ja vedenkorkeuden sekä kalaston osalta esitetään suoritettavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskuksen hyväksymällä tavalla.

Ympäristönsuojelun kannanotto

Raisionjoki kuuluu Kokemäenjoen-Saaristomeren-Selkämeren vesienhoitoalueeseen, jolle on laadittu vesienhoitosuunnitelma vuosiksi 2016 – 2021. Samalle ajanjaksolle on Saaristomeren valuma-alueelle laadittu erillinen toimenpideohjelma.

Sekä Raisionjoen-Ruskonjoen että Satama ja Ruissalon salmet- alueella ekologinen tila on välttävä ja kemiallinen tila hyvä. Sataman ja Ruissalon salmien tilan paraneminen riippuu jokikuormituksen vähenemisestä. Monimuotoisen uomarakenteen ohella virtavesiin tulee palauttaa luonnollisia tulvarantoja ja -tasanteita, jotka toimivat kosteikon tapaan tasaamalla virtaamia, hillitsemällä haitallisia tulvia sekä poistavat vedestä ravinteita ja kiintoainesta. Hankkeen toimenpiteiden seurauksena vedenpinta laskee paljastaen rantavyöhykettä, mikä mahdollistaa leveämmät suojavyöhykkeet. Hankeen voidaan katsoa edesauttavan Raisionjoen, Sataman ja Ruissalon salmien ekologisen tavoitetilan saavuttamista.

Suomen eliölajien uhanalaisluokituksessa (2010) vaelluskaloista meritaimen luokitellaan äärimmäisen uhanalaisiksi ja vaellussiika erittäin uhanalaisiksi. Vaelluskalat tarvitsevat koski- ja virtapaikkoja lisääntymiseen ja osa myös poikasvaiheen kasvuun. Lisäksi vaelluskalojen elinkierto edellyttää kulkumahdollisuutta jokien kutu- ja poikasalueiden sekä meren syönnösalueiden välille. Toimia vaelluskalakantojen palauttamiseksi niiden luonnolliseen elinympäristöönsä tukevat useat kansainväliset ja kansalliset velvoitteet, yhteiskunnan arvostusten muutokset sekä ekosysteemipalveluiden säilyttämisen periaatteet.

Hankeen toimenpiteet eivät ulotu luonnonsuojelualueille. Toimenpiteistä voidaan odottaa aiheutuvan ainoastaan väliaikaista ympäristönsuojelullista haittaa, kuten rakentamisen aikaista veden samentumista.

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen katsoo hankkeen hyötyjen olevan huomattavat haittoihin verrattuna.

Va. ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää antaa ympäristönsuojelun kannanoton mukaisen lausunnon Etelä-Suomen aluehallintovirastolle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausEtelä-Suomen aluehallintovirasto