Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunnan yleisjaosto1319.09.20123

12597-2008 (033, 444)

Maahanmuuttajien asumiskeskittymät Varissuolla

Tiivistelmä: -

Perlaylj § 13

Kehityspäällikkö Markku Lehtinen 12.9.2012:

Ympäristöministeriö on käynnistänyt vuonna 2008 ”Silta elävään lähiöön – lähiöohjelman 2008-2011” joka päättyy kuluvana vuonna. Ohjelma käynnistyi Vanhasen II hallitusohjelman linjausten mukaisesti: ”Käynnistetään poikkihallinnollinen ohjelma lähiömäisten asuinalueiden viihtyvyyden parantamiseksi. Tavoitteena ehkäistä segregaatiota ja lisätä alueiden kilpailukykyä sekä kehittää kiinteistöjen käyttöä ja kuntoa. Erityisesti pyritään aktivoimaan paikallista kehittämistyötä”.

Lähiöohjelman tavoitteena on ollut:

Lähiöohjelman käytännön toteutuksesta on vastannut Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (Ara).

Turun kaupunki on ollut mukana lähiöohjelmassa alusta alkaen. Tavoitteeksi asetettiin luoda yleisesti sovellettava malli siitä, miten maahanmuuttajien asumiskeskittymien kohdalla on toimittava missä tahansa vastaavassa kohteessa ongelmien ratkaisemiseksi ja asumisviihtyvyyden kohottamiseksi.

Turun Monikulttuurisen asumisen kehittäminen Varissuolla projekti 2009-2012) asetti tavoitteekseen selvitystyön tekemisen Varissuon lähiössä sijaitsevan vuokratalokohteen (Suurpäänkatu 47-49) ja koko lähiön olosuhteista, kuten asukkaiden välisistä riidoista ja häiriöistä sekä ongelmista palvelujen saatavuudessa. Lisäksi tavoitteena on ollut purkaa asumisessa todennäköisesti syntyviä konflikteja, parantaa asumisen laatua ja viihtyvyyttä ja hyvinvointia vuokratalokohteessa. Hankkeen toteutusaikana (2009-2011) toteutui myös TVT Asunnot oy:n kolmen kerrostalon peruskorjaushanke.

Aran rahoituksen turvin on hanke aikana Varissuolla tehty kaksi suurempaa tutkimusta, jotka linkittyvät toisiinsa. Tutkija Timo Halme on tutkinut Varissuon lähiön palveluja, palvelutarjonnan muutoksia (2000-2011) ja kehitysnäkymiä. Turun Yliopiston sosiaalitieteiden laitoksen tutkija Jarkko Rasinkangas on tutkinut Maahanmuuttajien asumiskeskittymiä Varissuolla. Rasinkankaan tutkimushankkeessa on etsitty syitä, Miksi Varissuosta ja tietyistä alueista Turussa on muodostunut maahanmuuttajien asumiskeskittymiä ja miten monikulttuurinen asuminen välittyy Varissuolla eletyssä arjessa asukkaiden ja eri toimijoiden näkökulmasta. Toisin sanoen miten keskittymisen edut ja haitat välittyvät suomalaisessa lähiökontekstissa.

Tutkimustuloksista alustaa tutkija Jarkko Rasinkangas.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunnan yleisjaosto keskustelee alustuksen ja tutkimustulosten pohjalta ja merkitsee tutkimuksen tietoonsa saatetuksi.

PäätösPeruspalvelulautakunnan yleisjaosto keskusteli esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta "Maahanmuuttajien asumiskeskittymät Varissuolla" -tutkimuksesta.