Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunnan yleisjaosto718.04.20123

13612-2010 (011, 033, 444, 113)

Triangeli - projektin tilannekatsaus

Tiivistelmä: -

Perlaylj § 7

Kehityspäällikkö Markku Lehtinen ja projektipäällikkö Eeva Eskelinen 10.4.2012:

Triangeli-projekti on maahanmuuttajien työllisyysprojekti, jonka tavoitteena on auttaa maahanmuuttajia työllistymään yksilökohtaisen uraohjauksen, työelämävalmennuksen, työharjoittelun ja yritysyhteistyön avulla. Projektin tavoitteena on maahanmuuttajien integroiminen suomalaiseen yhteiskuntaan yksilökeskeisen palvelumallin avulla.

Projektia hallinnoi Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi. Henkilöstöön kuuluvat neljä yrityskoordinaattoria, projektipäällikkö ja osa-aikainen projektikoordinaattori. Hanke käynnistyi joulukuussa 2011. Projektin asiakastyö päättyy 30.4.2014. Toiminta-alueena on Turku ja Turun seutu. Tilat sijaitsevat Varissuolla, osoitteessa Kousankatu 1.

Projektin kohderyhmänä ovat työikäiset, työttömät maahanmuuttajat sekä peruskoulun tai toisen asteen koulutuksen päättäneet maahanmuuttajanuoret, jotka tarvitsevat tukea työllistymiseen tai jatko-opiskelupaikan saamiseen. Työllistymispolulla edetään yksilöllisen urasuunnittelun, työvalmennuksen ja lyhytkurssien keinoin. Omakielinen kuntouttava kielituki työpaikalla (venäjä, albania, arabia ja kurdi) on uusi toimintatapa parantaa asiakkaiden suomen kielentaitoa ja lisätä erityisesti heidän työelämäsanastoaan. Asiakasta opastetaan työssään ja työelämän kysymyksissä. 

Vuosittain projektissa arvioidaan olevan yhteensä noin 300 asiakasta. Tavoitteena on, että 30 % asiakkaista työllistyy avoimille työmarkkinoille, mikä tarkoittaa 90 työllistynyttä vuosittain. Työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin ja ammatillisiin koulutuksiin ohjautuu vuosittain arviolta 20 % asiakkaista eli 60 henkilöä. Asiakastavoitteen lisäksi vuosittain luodaan työelämävalmennus- ja työharjoittelupaikkoja varten 150 yrityskontaktia asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Asiakastyön ohella tavoitteena on kerätä tietoa maahanmuuttajien erityistarpeista sekä toimivista työkäytännöistä.

Triangeli-projektin asiakastyö alkoi helmikuun alussa. Ensimmäisen kahden kuukauden aikana asiakkaaksi on kirjattu 64 asiakasta. Heistä kaksi on työllistynyt avoimille työmarkkinoille ja yhdeksän henkilöä on aloittanut työharjoittelun. Lisäksi projektissa on käynyt joitakin ns. ohjaus- ja neuvonta-asiakaita, jotka ovat käyneet selvittämässä yksittäistä työnhaku-, koulutus- tai etuusasiaa. Suurin osa asiakkaista on saanut tiedon projektista tuttavaltaan, asiakkaita on ohjautunut myös sosiaali- ja TE-toimiston sekä yhdistysten välityksellä.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunnan yleisjaosto keskustelee Triangeli-projektin tavoitteista ja tuloksista esittelytekstin ja alustuksen pohjalta ja merkitsee tilannekatsauksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.