Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunnan yleisjaosto328.02.20123

1966-2012 (044)

Sosiaali- ja terveystoimen ostopalvelut ja niiden seuranta

Tiivistelmä:

Palvelujohtajat Sirpa Kuronen, Maisa Kuusela ja Seija Arve kertovat sosiaali- ja terveystoimen merkittävimmistä ostopalveluista ja niiden seurannasta.

Perlaylj § 3

Palvelujohtajat Sirpa Kuronen, Maisa Kuusela ja Seija Arve 10.2.2012:

Sosiaali- ja terveystoimi ostaa merkittävän määrän palveluita yksityisiltä palveluntuottajilta. 

Lasten ja nuorten kasvun tukemisen ydinprosessin ostopalvelut keskittyvät lastensuojeluun ja siellä erityisesti sijaishuoltoon. Sijaishuollon ostopalvelujen kilpailutus vuosille 2012 – 2015 +1 v. on saatu juuri päätökseen. Kilpailutus tehtiin seudullisena. Avohuollon palveluja ostetaan merkittävästi vähemmän, mutta myös näiden palvelujen kilpailutuksen käynnistämistä valmistellaan. Terveydenhuollossa lasten ja nuorten palveluja ostetaan sairaanhoitopiiriltä, mutta oma erikoissairaanhoito vähentää tuntuvasti näiden palvelujen tarvetta. Kuntoutumispalveluissa vammaisten lasten palvelujen ostot ovat merkittävimmät. Lasten suun terveydenhuollon palvelut kaupunki tuottaa itse.

Nuorille aikuisuuden tukemisen ydinprosessissa hankitaan lastensuojelun jälkihuollon palveluja ostopalveluina, hankinnassa käytetään sijaishuollon kilpailutettuja tuottajia. Erikoissairaanhoidon, erityisesti psykiatrian palveluja ostetaan sairaanhoitopiiriltä. Kuntoutumispalveluissa ostopalveluna hankitaan vammaispalveluja sekä nuorten kuntouttavaa työtoimintaa, jonka tuottajat on kilpailutettu.

Itsenäisesti selviytyvien toimintakyvyn turvaamisen ydinprosessin tärkeimmät ostopalvelut ovat mielenterveyskuntoutujien ja päihdehuollon asumispalvelut, kehitysvammaisten ja vaikeavammaisten asumispalvelut, kuljetuspalvelut sekä suun terveydenhuollon palvelut. Kevään 2012 aikana saatetaan loppuun yhden terveysaseman kilpailutusprosessi.

Ikäihmisten ydinprosessin suurin ostopalvelukokonaisuus muodostuu tehostetun palveluasumisen ostopalveluista. Syöpäpotilaille kohdentuvat ostopalvelut muodostuvat sekä laitossaattohoidon että kotisaattohoidon ostopalveluista. Uusimpana, mutta suhteellisen pienenä osuutena on toipilashoidon ostopalvelut niille, joille onnistunut sairaalasta kotiutuminen varmistetaan lyhyellä kuntoutumis- ja hoitojaksolla. Kotihoidon sisälle liittyvät tukipalveluostot, mutta ne ovat olennainen osa oman kotihoidon toimintaa, ja sisältyvät näin osaksi tätä palvelua. Varsinainen peruskotihoidon ostopalvelu kohdentuu pienelle määrälle ruotsikielisiä asiakkaita.

Omaishoidon tuki katsotaan palkkatuloksi ja se sisältyy ikäihmisten ostopalveluosuuteen.

Palvelujohtajat Sirpa Kuronen, Maisa Kuusela ja Seija Arve esittelevät kokouksessa tärkeimpiä ostopalveluita ja niiden seurantaa.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunnan yleisjaosto merkitsee esittelyn tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.