Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunnan yleisjaosto 21 20.10.2010 4

114-2010 (000, 015)

Kestävä kehitys sosiaali- ja terveystoimessa

Tiivistelmä: -

Perlaylj § 21

Tutkimus- ja kehitysyksikkö, suunnittelija Päivi Syrjänen 13.10.2010:

Peruspalvelulautakunnan yleisjaosto merkitsi tiedokseen kokouksessaan 18.8.2010 kestävää kehitystä sosiaali- ja terveystoimessa koskevan esityksen ja päätti, että budjetin valmistelun yhteydessä kestävän kehityksen suunnitelma aikataulutetaan ja nimetään kestävän kehityksen vastuuhenkilöt. Aikataulutus ja kestävän kehityksen vastuuhenkilöiden nimeäminen esitetään tiedoksi yleisjaostolle.

Turun ilmasto- ja ympäristöohjelma 2009-2013 jatkaa koko kaupungin kestävän kehityksen edistämistä, seurantaa ja raportointia Aalborgin sitoumusten ja kuntien ilmastokampanjan mukaisesti. Ohjelmaan on sidottu myös kestävän kehityksen budjetoinnin seuranta vuosittain tilinpäätöksen yhteydessä.

Hallintokunnilta edellytetään toimenpiteitä kaupungin yhteisten kestävän kehityksen tulostavoitteiden saavuttamiseksi. Kestävän kehityksen budjetoinnissa v. 2011-2014  on kaikkia hallintokuntia sitovia valtuustotason tavoitteita. Yhtenä tavoitteena on kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen, jossa keinoksi on määritelty hallintokuntakohtaisten kasvihuonepäästövähennyssuunnitelmien laadinta sekä ekotukihenkilöiden nimeäminen. Kestävän kehityksen valtuustotasoiseksi tavoitteeksi on määritetty myös energiatehokkuuden parantaminen, jota seurataan energiatehokkuussuunnitelman toimeenpanolla hallintokunnissa. Lisäksi valtuustotason tavoitteeksi on määritelty kestävän kehityksen kriteereiden huomioiminen kaikissa kaupungin tarjouspyynnöissä v. 2013, edellytyksenä tälle on, että hallintokunnat määrittävät erillishankinnoissaan ympäristökriteerit hankinta- ja logistiikkakeskukselle.

Ilmasto- ja ympäristöohjelman 2009-2013 toteuttamisen ja seurannan koordinoinnista vastaa ympäristönsuojelutoimisto. Keskushallinnossa on valmisteilla hankesuunnitelma v. 2011 käynnistettävälle hankkeelle, johon resurssoidaan koordinaattori ja koulutus ekotukihenkilöverkostolle sekä tukiresurssit. Hankkeen tarkoituksena on keskitetysti ja yhtenäisin ohjein, tuen ja neuvonnan avulla jatkaa kestävän kehityksen työtä hallintokunnissa.

Edellä esitetyn perusteella sosiaali- ja terveystoimessa laaditaan suunnitelmat ja aikataulutus kestävän kehityksen budjettiin sidotuista toimista em. hankkeen puitteissa annetuin ohjein v. 2011 alkupuolella.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunnan yleisjaosto merkitsee tilannekatsauksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.