Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunnan yleisjaosto 20 20.10.2010 3

3816-2009 (444, 033)

Maahanmuuttajahankkeiden tilannekatsaus

Tiivistelmä: -

Perlaylj § 20

Kehityspäällikkö Markku Lehtinen 11.10.2010:

Sosiaali- ja terveystoimessa on käynnissä tällä hetkellä kaksi maahanmuuttajille suunnattua hanketta Palo- ja Drop in. Vireillä ja valmistelussa ovat lisäksi hankkeet Osallisena Suomessa, Triangeli ja Maahanmuuttajien terveystutkimus.

1. Palo -hanke on Turussa toimiva maahanmuuttajien palveluohjaushanke (2009-2011), jossa projektin kokonaistavoitteina ovat maahanmuuttajien kotoutumisen nopeutuminen, toimenpiteiden nopea aloitus ja yhteensovittaminen ja yhteisten asiakasprosessien kehittäminen eri toimijoiden välillä. Palo-hanketta rahoittavat ESR, valtio (75 %) ja Turun kaupunki (25 %). Vuosibudjetti on n. 368.000.

Palo-hankkeessa on kolme osiota:

2. Drop in -hankkeen (2009-2010) tavoitteena on luoda ennaltaehkäisevä perhetyön malli neljällä maahanmuuttajakeskittymäalueella, suomen kielen oppimisen tukeminen kotouttavan opetuksen ja ohjauksen avulla, yksilöllinen palveluohjauksen , neuvonnan ja vertaistuen järjestäminen sekä lasten, nuorten ja perheiden vapaa-ajan aktivointi. Hankkeella on poikkihallinnollinen ja moniammatillinen verkosto ja yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa.

Kohderyhmänä pakolaistaustaiset yli 3 vuotta Suomessa asuneet maahanmuuttajat (lapsen, nuoret, kotiäidit ja myös isät).

Hankkeella on 300.000 euron vuosibudjetti, josta sisäasiainministeriön rahoitus on (80 %) 240.000 ja Turun kaupungin omarahoitusosuus ns. in kind rahoituksena 60.000. Hanke ei tule saamaan jatkorahoitusta vuodelle 2011.

3. Osallisena Suomessa -hanke on sisäasiainministeriön käynnistämä valtakunnallinen kokeiluhanke (2010 -2013), jonka päätavoitteena on kehittää kaikille maahanmuuttajille kotoutumiskoulutuksen uusi malli, joka on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2013.

Hankkeessa luodaan ja kokeillaan vaihtoehtoisia ja joustavia tapoja kotoutumiskoulutuksen järjestämiseksi, sekä kehitetään koulutuksen sisältöjä ja alkuvaiheen ohjausta ja neuvontaa eri maahanmuuttajaryhmille. Parhaita käytäntöjä etsitään myös lasten ja nuorten opetukselle.

Palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä on asettanut työryhmän (Marit Holmberg, Regina Ruohonen ja Markku Lehtinen) valmistelemaan Turun ja koko Turun seutua koskevaa hankehakemusta, joka on jätettävä ministeriölle 17.11.2010 mennessä.

Turun Osallisena Suomessa -hankkeen kohderyhmänä ovat:

1. Väliinputoajanuoret (12-16 -vuotiaana Suomeen muuttanet, toisen asteen koulutuksen keskeyttäneet ja nivelvaiheessa ohjausta tarvitsevat)

2. Erityistukea oppimiseen tarvitsevat nuoret ja työikäiset (luku- ja kirjoitustaidottomat, vähän koulutusta omaavat ja tukea oppimisvaikeuksiin tarvitsevat)

3. Kotiäidit (Suomen kielen alkeisopetuksen järjestäminen ja kotouttaminen kotouttavan opetuksen ja ohjauksen avulla sekä perheen aktivointi vapaa-aikapalveluihin)

Hankkeessa on tarkoitus aktivoittaa suomen kielen opetusta antavia oppilaitoksia tuottamaan ja tarjoamaan hankkeelle sellaisia uusia opetuskäytäntöjä, joita edellä mainitut kohderyhmät tarvitsevat. Turun malli ei ole vielä täsmentynyt. Hanketta valmistellaan laajan poikkihallinnollisen ja moniammatillisen verkoston avulla. Vuosibudjetin arvellaan olevan n. 450.000-500.000 euroa, johon Turun kaupungin tulee osoittaa n. 10-20 %:n in kind-rahoitus.

4. Triangeli -hanke on maahanmuuttajien kielikoulutus- ja työllistymishanke, johon kaupunginhallitus on hakenut rahoitusta tammikuussa 2008. Silloinen TE-keskus ei myöntänyt hankkeelle rahoitusta. Hankkeen uudelleen valmistelu on aloitettu lokakuussa ja tavoitteena on jättää hakemus tammikuussa 2011. Toteutetaan vuosina 2011-2013. Hankkeen vuosibudjetti on 450.000-500.000, josta ESR:n ja kansallisen rahoituksen osuus on 75 % ja Turun kaupungin 25 %. Hankkeen kohderyhmänä ovat pitkään työttömänä ja heikossa työmarkkina-asemassa olevat työikäiset maahanmuuttajat. Hanke koostuu ydinpolusta jossa osallistujat suorittavat lyhyen 3-5 kuukauden mittaisen tehostetun suomen kielen koulutuksen, yhden kuukauden mittaisen lyhytkurssin (vaihtoehtoisesti; hygieniapassi, ATK-ajokortti, tulityökortti jne) ja 3-5 kuukauden mittaisen työssäoppimisjakson.

Tavoitteena on että hankkeeseen osallistuu vuosittain 400 henkilöä, josta 60 % työllistyy avoimille työmarkkinoille tai saa opiskelupaikan. Hanke toteutetaan kuntoutuksen tulosalueen (työelämäkuntoutus), tutkimus- ja kehitysyksikön, kototoiminnan ja TE-toimiston kanssa yhteistyössä.

5. Maahanmuuttajien terveystutkimus

Maahanmuuttajien terveystutkimus on suuria kaupunkeja (Helsinki, Espoo, Tampere, Vaasa, Vantaa ja Turku) koskeva tutkimushanke, jota hallinnoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tutkimuksella kartoitetaan maahanmuuttajien terveydentilaa. Kohderyhmäksi on valittu maassamme pysyvästi asuvat maahanmuuttajat. Tietoja kerätään sekä äitiysneuvolakäynneillä että käyntihaastattelujen ja terveystarkastusten avulla. Haastattelut tehdään Venäjältä, Somaliasta sekä joltakin kolmannelta alueelta muuttaneiden ryhmistä. Tutkimuksella saadaan arvokasta tietoa maahanmuuttajien terveydentilasta, terveyteen vaikuttavista tekijöistä, elinympäristöstä, elintavoista, palveluista ja hoidon tarpeesta, koetusta palveluiden riittävyydestä ja laadusta, lapsiperheiden voimavaroista (taloudelliset, sosiaaliset, psyykkiset ja vanhemmuuden voimavarat) sekä etnisen ryhmän mukaisista terveyseroista ja niiden kytkennöistä sosioekonomisen aseman ja sukupuolen mukaisiin eroihin. Hanke käynnistyy Turun osalta vuonna 2012. Turku käyttää hankkeeseen työpanosta ja laboratoriokustannuksia.

Kehityspäällikkö Markku Lehtinen esittelee hankkeiden tämän hetkiset tilanteet.

Palo-hankkeen kielitaidon ja oppimisen alkukartoituskeskuksen Testorin työntekijät Riina Humalajoki ja Emilia Korpinen esittelevät kokouksessa Testorin toimintaa.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunnan yleisjaosto merkitsee hankkeiden katsauksen tiedoksi.

PäätösPeruspalvelulautakunnan yleisjaosto päätti esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta merkitä tiedoksi maahanmuuttajahankkeiden tilannekatsauksen.

Lisäksi yleisjaosto antoi sosiaali- ja terveysvirastolle tehtäväksi

Jakelu

tpvLiuksa Riitta