Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunnan yleisjaosto 10 11.05.2010 4

14353-2008 (319)

Näyttöön perustuva maahanmuuttajien terveys ja työkyky - seurantajärjestelmä kunnille -hankkeen toteuttaminen Turun sosiaali- ja terveystoimessa

Tiivistelmä:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on käynnistänyt hankkeen, jossa maahanmuuttajien terveydestä, työ- ja toimintakyvystä sekä työllistymisen esteistä ja edellytyksistä tehdään kattava perusselvitys. Maahanmuuttajien terveystutkimuksen toteuttamisesta on sovittu strategisessa palvelusopimuksessa ja operatiivisessa palvelutuotantosopimuksessa.

Perlaylj § 10

Palvelujohtaja Maisa Kuusela 21.4.2010:

Näyttöön perustuva maahanmuuttajien terveys ja työkyky – seurantajärjestelmä kunnille -hanke on Sosiaali- ja terveysministeriön valtakunnallisen ESR-kehittämisohjelman 2007- 2013 rahoittama Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (ent. Kansanterveyslaitos) tutkimushanke.

Hankkeessa tehdään kattava perusselvitys maahanmuuttajien terveydestä, työ- ja toimintakyvystä sekä työllistymisen esteistä ja edellytyksistä Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Tampereella, Turussa ja Vaasassa. Tarkoituksena on kehittää yhdessä kuntien kanssa tilanteisiin nopeasti reagoiva tiedonkeruun järjestelmä, jolla voidaan tunnistaa terveyteen, työkykyyn ja palveluihin liittyviä kehittämistoimien tarpeita ja arvioida niiden vaikutuksia maahanmuuttajataustaisen kuntalaisen näkökulmasta. Perusjoukkoon kuuluvat työikäiset aikuiset: työlliset palkansaajat sekä yrittäjät sekä työvoiman ulkopuolella olevat.

Hankkeen tavoitteena on:

1) tehdä kaupungeille perusselvitys maahanmuuttajien terveydestä, työ- ja toimintakyvystä sekä palvelukokemuksista sekä niiden kohentamisen mahdollisuuksista ja esteistä – eriteltynä otoksen sallimissa puitteissa sukupuolen, iän ja etnisen ryhmän mukaan;

2) selvittää erityisesti perusselvityksessä paikallisia maahanmuuttajien työllistymisen yksilöllisiä, yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia esteitä ja edellytyksiä (mm. terveyttä, toimintakykyä, palveluiden toimivuutta, syrjintää);

3) tuottaa tietoa siitä, keillä on tyydyttämättömiä terveystarpeita (uhkaavat työkykyä tai esteenä työllistymiselle) ja keille ennaltaehkäisyä vaativia toimia tulisi kohdentaa;

 4) tuottaa tietoa, jonka perustalta voidaan kehittää maahanmuuttajataustaisten työkykyä, toimintakykyä ja terveyttä edistäviä ja sairauksia ehkäiseviä palveluja (mm. työterveystarkastukset, kuntien järjestämä aikuisten terveysneuvonta, työterveyshuolto).

5) kehittää yhdessä kuntatoimijoiden ja maahanmuuttajien edustajien kanssa toteuttamiskelpoinen tiedonkeruujärjestelmä terveyden, hyvinvoinnin ja työkyvyn seurantaan sekä tunnistaa yhdessä seurattavat indikaattorit.

Tutkitun tiedon perustalta voidaan kehittää kulttuurisensitiivisiä terveyden, työkyvyn ja työllistymisen edistämisen tapoja ja seurata niiden toteutumista.

Perusselvityksessä haastatellaan ja tehdään terveystarkastukset satunnaisesti valituille 3000 venäläiselle, somalialaiselle ja kurditaustaustaiselle aikuiselle kuudessa kaupungissa vuosien 2010–2012 aikana. Vaiheittaisen kenttätyön lomassa ja lopuksi vuonna 2013 tunnistetaan yhdessä kuntatoimijoiden ja maahanmuuttajien kanssa perusselvityksen perustalta indikaattorit, joilla terveyttä, työ- ja toimintakykyä tullaan myöhemmin seuraamaan muissa maahanmuuttajataustaisissa kohderyhmissä ja kunnissa. Samalla kehitetään kevyempiä tiedonkeruun tapoja. Seurantajärjestelmä sovitetaan yhteen kunnan maahanmuuttopoliittisiin ohjelmien ja väestön terveys- ja hyvinvointikertomusten tms. tiedontarpeisiin sekä kunnallisen ja valtakunnallisen muun hyvinvointi-, työllisyys- ja terveystiedon indikaattorityön kanssa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) vastaa hankkeen koordinoinnista ja toteuttaa perusselvityksen kenttätyön, analysoi tulokset ja raportoi ne kuntakohtaisessa perusselvityksessä. THL yhdessä kaupungin avaintoimijoiden ja maahanmuuttajaedustajien kanssa tunnistaa ja valitsee seurattavat indikaattorit perusselvityksestä sekä kehittää tiedonkeruun tapaa kevyemmäksi.

Turun kaupungin tehtävänä on nimetä yhteistyökumppanit perusselvityksen suunnittelua sekä myöhempää indikaattori- ja tiedonkeruun kehittämistyötä varten tärkeinä pitämistään tahoista. Sosiaali- ja terveystoimen kustannukset ovat yhteistyöhön liittyvän työpanoksen lisäksi terveystarkastuksiin liittyvän näytteenoton kustannukset (arvioitu kokonaishinta on 3.840 euroa). Lisäksi sosiaali- ja terveystoimi järjestää ja kustantaa perusselvityksen toteutusta varten kolmeksi kuukaudeksi 1-2 terveystarkastuspistettä. Perusselvitys on tarkoitus toteuttaa Turussa vuonna 2012.

Terveystoimen johtoryhmä päätti marraskuussa 2008 (13.11. § 256 ja 20.11. § 261) terveystoimen osallistumisesta Kansanterveyslaitoksen maahanmuuttajatutkimukseen. Tällöin kaupungin kustannukset arvioitiin olevan noin 50.000 euroa. Hanke on kuitenkin saanut myöhemmin rahoitusta niin että kaupungin rahoitusosuus on pienentynyt merkittävästi. Sosiaali- ja terveystoimen johtoryhmä käsitteli asiaa kokouksessaan 20.2.2010 § 35 ja päätti hankkeeseen osallistumisesta ja nimesi hankkeen vastuuhenkilöksi ylihoitaja Merja Lammisen. Hankkeen aiheuttamat kustannukset n. 3.840 euroa varataan perusterveydenhuollon budjettiin vuodelle 2012.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 22.4.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunnan yleisjaosto merkitsee asian tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.