Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunnan yleisjaosto 5 21.04.2010 5

10344-2008 (033, 042, 001, 113)

Remontti - lasten, nuorten ja lapsiperheiden palvelujen uudistaminen Länsi-Suomen Kaste-alueella 2008-2012

Tiivistelmä: -

Perlaylj § 5

Sosiaali- ja terveystoimi, projektipäällikkö Päivi Penkkala-Arikka 15.4.2010:

Kaste-ohjelma on sosiaali- ja terveysministeriön lakisääteinen strateginen ohjausväline vuosille 2008–2011. Ohjelmassa on määritelty kansalliset sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistavoitteet ja toimenpiteet ja ohjelma tukee valtionapujärjestelmällä kuntien kehittämistoimintaa. Länsi-Suomen alueella (Varsinais-Suomi ja Satakunta) toimii Kaste-ohjelman alueellinen johtoryhmä, jonka puheenjohtaja on Turun palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä.

Hankkeen aihe

Remontti-hanke toteuttaa valtakunnallisia Kaste-ohjelmassa määriteltyjä sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämistavoitteita. Remontti-hankkeen tavoitteena on lasten, nuorten ja lapsiperheiden osallisuuden vahvistaminen ja palvelurakenteen kehittäminen ennaltaehkäisyn ja varhaisen puuttumisen vahvistamisen sekä erityispalveluiden jalkauttamiseen peruspalveluihin avulla.

Hanke kattaa kaikki lapsen kehitysympäristöt. Mukana ovat kunnan toimijoista sosiaali- ja terveystoimen lisäksi muun muassa opetus- ja vapaa-aikatoimet sekä järjestöt ja seurakunnat. Remontti-hankkeen tavoitteita toteutetaan koko hankealueen laajuisena toimintana sekä joko maantieteellisesti tai sisällöllisesti rajatummilla pilottihankkeilla.

Remontti-hanke Turussa

Vuosina 2008–2010 Remontti-hankkeen pilottina Turussa on kehitetty raskaus ja pikkulapsivaiheen työmalleja (Painokas – terveydenedistämisen työkalupakin käyttöönotto Turussa, Ihmeelliset vuodet – työskentelymallin levittäminen kasvatus- ja perheneuvolan toimintamallina, Sosiaalisemotionaalista tukea tarvitsevien lasten tuen kehittäminen varhaiskasvatuksen parissa, Puhetta tukevien kommunikaatiokeinojen käytön tehostaminen päiväkoti-ikäisten lasten parissa, Äitiysneuvolan toiminnan kehittäminen ja Neuvolan perhetyön kehittäminen) sekä Nuorten Turku – vanhempainiltamallin kehittäminen murrosikäisten vanhemmille oppilashuollon tueksi – pilottihankkeena. Turun pilottien ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Riitta Liuksa.

Liite 1Yhteenveto Remontti-hankkeessa mukana olevista Turun piloteista

Hankkeen resurssit

Remontti-hankkeen kokonaisbudjetti ajalla 2008–2010 on 2,7 miljoonaa euroa ja ajalla 2010–2012 2,5 miljoonaa euroa. Tästä valtionavustus kattaa 75 % ja kuntien omavastuuosuus on 25 %. Kunnat maksavat omarahoitusosuutta suhteessa asukaslukuun ja toteutuneisiin kustannuksiin. Pilottihankkeisiin sitoutuneet kunnat maksavat osallistumisestaan 25 % pilottihankkeen valtionapuun oikeuttavista kustannuksista

Turun kaupungin rahoitusosuus on noin 88.000 € / vuosi. Hanketta hallinnoivana kuntana Turku on tehnyt sopimukset muiden osallistuvien kuntien kanssa hankkeeseen osallistumiseen liittyen.

Palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunnan yksilöjaosto merkitsee asian tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Perlaylj § 5
Liite 1:Yhteenveto Remontti-hankkeessa mukana olevista Turun piloteista