Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunnan yleisjaosto 26 25.11.2009 4

3816-2009 (444)

Väliraportti maahanmuuttajien palveluista sosiaali- ja terveystoimessa

Tiivistelmä:

Palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä on 27.2.2009 pyytänyt, että sosiaali- ja terveystoimi omalta osaltaan selvittäisi maahanmuuttajien palveluja sosiaali- ja terveystoimen eri tulosalueilla ja toimintayksiköissä ja toivoi koko kaupungin palveluja kattavaa maahanmuuttajien kotouttamista koskevaa konkreettista ohjelmaa.

Perlaylj § 26

Kehityspäällikkö Markku Lehtinen 17.11.2009:

Peruspalvelujohtaja Markku Suokas asetti 19.3.2009 § 9 asian johdosta maahanmuuttaja-asioita koordinoivan työryhmän valmistelemaan selvitystä maahanmuuttajien palveluista sosiaali- ja terveystoimessa. Työryhmän puheenjohtajana toimi kehityspäällikkö Markku Lehtinen ja jäseninä; palvelujohtaja Maisa Kuusela, tulkkikeskuksen johtaja Marjatta Nieminen, erityissosiaalityöntekijä Leila Rauvola, johtava sosiaalityöntekijä Jyri Mikkola, ylihoitaja Leena Savunen, apulaiskaupunginjohtajan avustaja Juha Rantasaari ja suunnittelija Mirjam Jarhio. Asiantuntijoina työryhmään osallistui lisäksi maahanmuuttajakoordinaattori Regina Ruohonen ja työllistämispalveluyksikön johtaja Jaana Malen.

Työryhmän tehtävänä oli:

  1. Koota aineistoa nykytilanteesta, missä määrin maahanmuuttajat käyttävät sosiaali- ja terveystoimen palveluja.
  2. Osoittaa palvelujen ”pullonkaulat”, sekä tehdä esitykset niiden poistamiseksi ja palveluiden kehittämisestä.
  3. Selvittää mitä ongelmia asiakkuudessa on ilmennyt asiakkaan ja palveluntuottajan näkökulmasta.
  4. Luoda pohja SOTE:n omalle maahanmuuttajien palveluohjelmalle, joka voisi toimia pohjana ja mallina muillekin hallintokunnille ja koko kaupungin strategialle ja kotouttamisohjelmalle.
  5. Rajata ja arvioida ne toimintapolitiikkamme kärjet/painopistealueet, johon resurssit tulisi hallintokunnassamme kohdistaa (TOP TEN).
  6. Arvioida myös muiden hallintokuntien ja toimijoiden palveluja, joiden tulisi toimia saumattomasti koko palveluketjussa (esitykset ao. hallintokunnalle/toimijalle).
  7. Esityksien tulee rakentua ydinprosesseihimme.
  8. Koota lyhennelmä vireillä olevista maahanmuuttajille suunnatuista hankkeista.

Työryhmä sai selvityksensä valmiiksi määräaikaan 30.4.2009 mennessä.

Työryhmän tulokset, ongelmat/palveluvajaukset ja kehittämistoimenpiteet on esitelty peruspalvelulautakunnan yleisjaostossa 5.5.2009 § 13 ja peruspalvelulautakunnassa 13.05.2009 § 240. Jaosto ja lautakunta merkitsivät työryhmän selvityksen tiedoksi.

Työryhmä teki kymmenkohtaisen esityksen kustannusvaikutuksineen tärkeysjärjestyksessä kehittämistoimenpiteistä ja esitti, että sosiaali- ja terveystoimen kärkihankkeiksi otetaan tulevien vuosien toimintaohjelmassa:

A. Koto-toiminnan alkuvaiheen ohjauksen kehittäminen ja resurssointi selvityksessä esitetyllä tavalla.

B. Maahanmuuttajakoordinaattorin palkkaaminen sosiaali- ja terveystoimeen kokeiluluontoisesti Drop in -hankkeen avulla.

C. Perusterveydenhuollon lisäresurssointi tiimi- ja parityöhön.

D. Varhaiskasvatukseen lisäresurssointi suomen kielen opetukseen.

E. Nopean työllistämisen mahdollistavan hanketoiminnan tai pysyvän työkäytännön kehittäminen. Suunnittelutyö olisi käynnistettävä välittömästi.

Työryhmä esitti lisäksi maahanmuuttopolitiikkaa koskevia aloitteita kaupungin päättäjille ja alueen kansanedustajille/valtioneuvostolle. Aloitteet olivat seuraavat:

  1. Lastensuojelulain jälkihuolto olisi saatava koskemaan yksin alaikäisenä ilman huoltajaa tulleita turvapaikanhakijoita.
  2. Pakolaisten vastaanotosta kuntien saama valtionkorvaus on muutettava kolmesta vuodesta viiteen vuoteen ja korvauksiin on saatava indeksikorotukset, jotka ovat nyt vuoden 1993 tasolla
  3. Opetustoimi olisi lainsäädännöllä velvoitettava hoitamaan myös yli oppivelvollisuusiän olevien suomen kielen opetus.
  4. Kunnille, joilla on keskimäärin enemmän maahanmuuttajia, olisi valtion maksettava erityistä valtionosuutta. (yli kolme tai viisi vuotta maassa asuvista)
  5. Turun kaupungin olisi käynnistettävä neuvottelut SPR:n vastaanottokeskuksen toiminnan siirtämisestä kaupungin omaksi toiminnaksi.
  6. Kaupungin tasolla maahanmuuttaja-asioiden koordinointi ja hallinnointi tarvitsee uudistuksen, jotta palveluketjujen toimivuus voitaisiin taata tehokkaammin ja vastuukysymykset normaali- ja erityispalvelujen järjestämisestä selkiytyisivät.
  7. Kaupungin tulee käynnistää myös välittömästi neuvottelut työvoima- ja elinkeinoviranomaisten kanssa tehtävien vastuualueista (mm. kielikoulutus ja kielenkartoituskeskuksen järjestämisvastuu, (mm. kielikoulutus ja kielenkartoituskeskuksen järjestämisvastuu, yhteiset toiminnat jne.)

Työryhmän esitykset eivät ole johtaneet toivottuun tulokseen tarvittavien uusien resurssien osalta:

PALO-HANKE

ESR;n ja kansallisella sekä Turun kaupungin rahoituksella toteutettava Palo-hanke käynnistyi täyteen vauhtiinsa syys-lokakuun vaihteessa ja sen avulla pystytään ainakin kolmen vuoden ajan täyttämään niitä palveluaukkoja, joita työryhmäkin selvityksessään totesi. Hanke kykenee toiminnallaan vaikuttamaan kotoutumisen alkuvaiheen palveluohjauksen vajauksiin;

Hankkeessa toimii yksi projektipäällikkö, yksi projektikoordinaattori, yksi ohjaaja/apuopettaja ja kaksi suomen kielen opettajaa.

Hankkeen vuosibudjetti on n. 397.918 euroa, josta kaupungin omarahoitusosuus on 25 % eli 99.479 euroa.

DROP IN

Drop in- hanke käynnistyy sisäasianministeriön rahoituksella (ja kaupungin työpanos osuuksilla) joulukuun alussa 2009. Myös Drop in- hankkeella pystytään paikkaamaan kotouttamisen/kotoutumisen palveluaukkoja, joihin selvitystyöryhmä on esityksessään todennut;

Hankkeeseen palkataan yksi projektipäällikkö/johtava palveluohjaaja, yksi palveluohjaaja ja kaksi ohjaajaa opetuskotitoimintaan. Erityisosaamista hankitaan lisäksi ostopalveluna asiantuntijatoimijoilta.

Hankkeen vuosibudjetti on n. 300.000, josta kaupungin in kind rahoitusosuus on 60.000 euroa ja valtionavustus 240.000 euroa.

Oheismateriaali 1DROP IN-hankkeen tilannekatsaus 10.11.2009

SEUDULLINEN MAAHANMUUTTAJAHANKE

Seudullisen maahanmuuttajahankkeen valmistelutyö on aloitettu keväällä 2009. Hanketta varten perustettu seudullinen työryhmä on tehnyt esityksen seudun kunnille Naantali, Raisio, Kaarina, Lieto, Paimio ja Turku että pakolaisten vastaanottopalveluihin liittyvä alkuvaiheen palveluohjaus toteutettaisiin palkkamaalla muille kunnille, paitsi Turkuun, yksi yhteinen maahanmuuttajatyön seutuohjaaja. Seutuohjaajan palkkaamista käsitellään parhaillaan em. kuntien hallinnossa. Työntekijän hallinnointi ja sijoituskunnaksi on yksimielisesti esitetty Turun kaupunkia. Sopimuskunnat tekevät Turun kanssa yhteistyösopimuksen palvelujen ostamisesta. Sopimuksessa sovitaan alkuvaiheen palveluohjauksesta ja asiantuntijuuden hankkimisesta Turun kaupungilta. Kustannukset jaetaan vuosittain väestöosuuksien mukaan (edellisen vuoden tilanne 31.12.). TE-keskus sitoutuu maksamaan vuoden 2010 alusta lukien kolmen kuukauden ajalta erityiskustannusten korvauksina kunnille aiheutuneet kulut, jotta pakolaisten vastaanotto saadaan alkuun. TE-keskus neuvottelee kunkin kunnan kanssa pakolaisten vastaanottosopimuksista, jonka jälkeen kunnat saavat sijoitetuista pakolaisista laskennallista korvausta, jolla kunnat kattavat aiheutuneet kulut. Laskennallisten korvausten saamisen edellytyksenä on, että kunta myös vastaanottaa pakolaisia. Laskennallinen korvaus on alle 7 -vuotiaasta 6.845 euroa/v ja ja yli 7 -vuotiaan osalta 2.090 euroa/v.

Tavoitteena on, että seudulliseen maahanmuuttajatyön kotouttamiseen saadaan lähivuosina toinen yhteisesti palkattava palveluohjaaja, joko hankerahoituksella tai yhteistyö/kumppanuussopimuksella.

Seudullisen, kuntien vastuulla olevien kohderyhmien (kotiäidit ja perusopetuksen ulkopuolella olevat nuoret) alkeistason suomen kielen opetuksen kartoitus ja selvitystyö on vireillä sitä varten perustetussa työryhmässä, jota johtaa opetustoimesta Esko Heikkonen. Työryhmä etsii ratkaisua, joka olisi toteutuessaan enemmän tarvelähtöinen kuin tarjontalähtöinen. Opetusmallin organisoimiseksi etsitään uudentyyppistä tilaaja-tuottajamallia.

Seudullinen laajempi ja perusteellisempi hankevalmistelu on vielä kesken. Sisältöön naapurikunnat haluaisivat palveluohjausta, palveluja alaikäisille ilman huoltajaa tulleille nuorille, suomen kielen opetukseen kotiäideille ja perusopetuksen ulkopuolella oleville nuorille, henkilöstön koulutukseen, suvaitsevaisuuden edistämiseen, yhteistyöhön maahanmuuttajajärjestöjen kanssa, tiedottamiseen ja viranomaisyhteistyöhön.

Kehityspäällikkö Markku Lehtinen on laatinut luonnoksen seudullisen hankkeen käynnistämiseksi, nimeltään Sekstetti. Seudun kunta/ kaupunginjohtajat pitivät hankeluonnosta kokonaisvaltaisena suunnitelmana, mutta tässä tilanteessa sitä pidettiin liian massiivisena. Valmistelua kuitenkin kehotettiin jatkamaan.

MAAHANMUUTTAJIEN TERVEYSTUTKIMUS

Maahanmuuttajien terveystutkimus on suuria kaupunkeja (Helsinki, Espoo, Tampere, Vaasa, Vantaa ja Turku) koskeva tutkimushanke, jota hallinnoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tutkimuksella kartoitetaan maahanmuuttajien terveydentilaa. Kohderyhmäksi on valittu maassamme pysyvästi asuvat maahanmuuttajat. Tietoja kerätään sekä äitiysneuvolakäynneillä että käyntihaastattelujen ja terveystarkastusten avulla. Haastattelut tehdään Venäjältä, Somaliasta sekä joltakin kolmannelta alueelta muuttaneiden ryhmistä. Tutkimuksella saadaan arvokasta tietoa maahanmuuttajien terveydentilasta ja työkyvystä sekä heidän omista erityistarpeistaan.

MONIKULTTUURISEN ASUMISEN LÄHIÖOHJELMA

Ympäristöministeriön hallinnoima hanke on käynnistynyt tänä vuonna. Päätavoitteena on selvittää Varissuon lähiöön sijoittuvan ”pisteittäisen” maahanmuuttajien asumiskeskittymän nykyisiä olosuhteita ja pyrkiä parantamaan asumisen laatua, asumisviihtyvyyttä ja hyvinvointia kyseisessä kohteessa.

Osallistumisen, vuorovaikutuksen, selvitysten ja suunnittelun avulla on tarkoitus luoda sovellettavissa oleva yleinen toimintamalli, jossa on kuvattu keinoja maahanmuuttajien ja kantaväestön suhteiden ja asumisen parantamiseksi isoissa maahanmuuttajakeskittymissä. Kyseisten keinojen esittämisen yhteydessä tarkastellaan asunnon, rakennuksen, lähiympäristön, asuinalueen sekä lisäksi kaupunginosan (Itä-Turun) ja koko kaupunkialueen sekä kaupunkiseudun kohdalla tarvittavia toimenpiteitä. Hanke on kolmivuotinen. Hanke sisältää myös tutkimusyhteistyötä Turun yliopiston sosiaalipolitiikan laitoksen kanssa. Hankkeen ohjausryhmässä on sosiaali- ja terveystoimen edustajana kehityspäällikkö Markku Lehtinen.

MAAHANMUUTTOPOLITIIKKAA KOSKEVAT ALOITTEET

Työryhmän tekemistä aloitteista on miltei kaikki esitetty apulaiskaupunginjohtaja Maija Kytän toimesta Suomen Kuntaliitolle tapaamisessa 14.10.2009. Esittely kokouksessa.

EhdotusPeruspalvelulautakunnan yleisjaosto käy lähetekeskustelun asiasta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Samalla peruspalvelulautakunnan yleisjaosto päätti yksimielisesti puheenjohtaja Helvan ehdotuksesta esittää peruspalvelulautakunnalle, että keväällä 2010 järjestetään em. aiheesta seminaari, johon kutsutaan mm. kaupunginhallitus, opetuslautakunta ja maahanmuuttajien edustajia.

Jakelu

esiPeruspalvelulautakunta
tiedKyttä Maija