Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunnan yksilöasioiden jaosto65906.11.2012

12382-2012 (310)

Selvityspyyntö erilaisista syömishäiriöistä kärsivien turkulaisten palvelutarpeesta ja palvelujen käytöstä

Tiivistelmä: -

Perlaykj § 659

Puheenjohtaja Jarmo Rosenlöf: Syömishäiriö on nykytiedon mukaan vaikeasti hoidettava ja helposti kroonisoituva sairaus. Varhainen pääsy hoitoon ja aktiivinen hoito-ote parantavat tutkimusten mukaan paranemisen ennustetta. Tällä hetkellä Turussa lasten ja nuorten syömishäiriöitä hoitavat Lasten ja nuorten syömishäiriöpoliklinikka (Lasten ja nuorten poliklinikka sekä lasten ja nuorten psykiatrinen poliklinikka9, TYKS:in nuorisopsykiatria sekä lastenklinikka, siästaudit sekä YTHS. Aikuisten syömishäiriöitä hoidetaan VSSHP:n psykiatrian ja sisätautien tulosalueella sekä Turun kaupungin psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollossa. Yhdistyksistä mm. Lounais-Suomen syömihäiriöperheet ry tarjoaa palveluja. Muissa kaupungeissa (esimerkiksi Helsingissä ja Kokkolassa) toimii tällä hetkellä yksityisiä palvelujentuottajia, jotka tarjoavat syömishäiriöistä kärsiville erilaisia avohoidon palveluja. Turussa toimii tiettävästi yksi yksityinen palveluntuottaja tarjoten palveluja sekä nuorille että aikuisille syömishäiriöpotilaille sekä heidän perheilleen.

EhdotusPeruspalvelulautakunnan yksilöasioiden jaosto pyytää sosiaali- ja terveystoimelta selvityksen 11.12.2012 pidettävään kokoukseen turkulaisten syömishäiriöistä kärsivien palveluntarpeesta ja nykyisestä palvelutarjonnasta.

Erityinen huomio palvelutarjonnan kuvauksessa tulee olla siinä, miten hoitoketju toteutuu avo- ja laitoshoidossa ja miten palvelut tuotetaan Turun omien yksiköiden, sairaanhoitopiirin yksiköiden ja yksityisen palveluntuottajan yhteistyönä.

Selvitykseen tulee liittää ehdotukset palvelurakenteen kehittämiseksi. Mikäli suunnitelma edellyttää resurssilisäystä oman palvelutuotannon tai yksityisesti tuotetun palvelun saatavuuden parantamiseksi, tulee suunnitelma tarvittavista resursseista sisällyttää selvitykseen.

PäätösPeruspalvelulautakunnan yksilöasioiden jaosto hyväksyi ehdotuksen yksimielisesti.

Jakelu

tpvVirtanen Hilkka
tiedVirtanen Petri