Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta1616.01.201316

428-2013 (032, 012)

Terveyskeskusmaksun vapautuksista luopuminen 1.3.2013 lukien

Tiivistelmä: -

Perla § 16

Terveyskeskuksen vastaava lääkäri Anne Santalahti ja resurssijohtaja Max Lönnqvist 3.1.2013:

Terveyslautakunta on kokouksessaan 15.9.2004 §:ssä 260 päättänyt, että terveyskeskuksessa peritään terveyskeskusmaksu kolmelta käynniltä vuodessa ja terveyskeskusmaksusta on vapautettu tiettyjä turkulaisia potilasryhmiä.

Voimassa olevan päätöksen mukaan terveyskeskusmaksusta on vapautettu ne turkulaiset asiakkaat, jotka esittävät:

Turun lähikunnissa terveyskeskusmaksusta on vapautettu vain veteraanit.

Vuonna 2012 kaikkien päätöksen mukaisten terveyskeskusmaksuvapautusten tulokertymä oli 165 000 €. Tässä rintamapalvelutunnuksen perusteella annettujen vapautusten määrä oli hieman yli 20 000 €. Euromääräisesti suurin maksuvapautusmäärä tulee opiskelijakortin esittäjille; viime vuonna se oli 51 500 €.

Mikäli maksuvapautuksista luovutaan muiden kuin rintamapalvelutunnuksen esittäjien osalta, tulokertymä nousee noin 140 000 €:lla.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin ei tänä vuonna tule lakisääteisiä korotuksia. Voimassa olevan maksuasetuksen mukaan terveyskeskusmaksu voidaan periä joko vuosimaksuna, jolloin se on 27,50 € käyntivuodelta. Jos asiakas ei maksa vuosimaksua peritään häneltä joka käynniltä 13,80 € käyntimaksua käyntien lukumäärästä riippumatta tai 13,80 €:n käyntimaksu kolmelta ensimmäiseltä käynniltä saman kalenterivuoden aikana. Terveyskeskuksen päivystyksessä 18 vuotta täyttäneiltä saadaan periä arkisin klo 20 – 08 sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä 18,90 € käynniltä. Mikäli päivystys järjestetään yhteispäivystyksenä sairaalassa, saadaan päivystyksestä periä klo 20 – 08 sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä sairaalan poliklinikkamaksun suuruinen maksu eli 27,50 € käynniltä.

Turun terveyskeskuksen päivystyksen siirtyessä T-sairaalan tiloihin, on siellä arkisin klo 20:een asti tapahtuvat käynnit tuotettava terveyskeskusmaksulla. Ympäristökunnat eivät tietääksemme ole tekemässä uusia maksuvapautuksia, joten yhtenäisen toimintakäytännön aikaansaamiseksi Turun maksuvapautuskäytäntöä tulisi tarkastella uudestaan. Vuonna 2014 tulee vapaa terveyskeskuksen valinnanoikeus kuntarajat ylittäen. Tällöin kuntalaisiin sidottu maksuvapautuskäytäntö on kuitenkin tarkasteltava uudestaan.

Esitämme, että peruspalvelulautakunta päättää, että 1.3.2013 lukien terveyskeskusmaksu peritään edelleen kolmelta käyntikerralta (13,80 €/kerta) ja maksusta vapautetaan vain veteraanit ja rintamapalvelutunnuksen omaavat.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 8.1.2013:

Kaupunginhallituksen johtosäännön 6 §:n 11 kohdan mukaan kaupunginvaltuusto päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti merkittävän uuden asiakas- maksun taikka taloudellisesti tai periaatteellisesti merkittävän, kunnan harkinnassa olevan tuen tai etuuden käyttöön ottamisesta taikka tällaisen maksun, tuen tai etuuden käytöstä luopumisesta,

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle päätettäväksi, että 1.3.2012 lukien terveyskeskusmaksu peritään edelleen kolmelta käyntikerralta (13,80 €/kerta) ja maksusta vapautetaan vain veteraanit ja rintamamiestunnuksen omaavat.

PäätösPeruspalvelulautakunta hylkäsi esittelijän ehdotuksen.

Päätös asiassa tehtiin äänin 8 –  5.

Päätökseksi tulleen Muukkosen Lähteenmäen kannattamana tekemän esittelijän ehdotuksen hylkäämistä koskevan ehdotuksen puolesta äänestivät Rosenlöf, Koivisto, Pietari, Muukkonen, Lähteenmäki, Koivunalho, Suominen ja Birstolin.

Esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Kallio, Kero, Sulkakoski, Wennström ja Leppä.