Lounais-Suomen Mielenterveysseura. tukihenkilötoiminta. Liite11

 

 

Sosiaalityön tulosalueen tulosaluejohtaja Leila Visa ja avohuollon sosiaalityön toimistopäällikkö Minna Virta 29.11.2013:

 

Lounais-Suomen Mielenterveysseura on tehnyt omalta osaltaan yhteistyötä vapaaehtoistoiminnan osalta Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen yksiköiden kanssa vuodesta 1994. Vapaaehtoistyön tarkoituksena on ennaltaehkäistä sosiaalista eristyneisyyttä ja syrjäytymiskehitystä ja näiden aiheuttamia mielenterveysongelmia. Vapaaehtoistyö ei korvaa ammattityötä vaan täydentää ja tukee sitä. Lounais-Suomen Mielenterveysseura järjestää tukihenkilötoimintaa, jonka tavoitteena on tuetun asumisen turvin edistää erilaista sosiaalista tukea tarvitsevien henkilöiden mahdollisuutta itsenäiseen asumiseen.

 

Kaikki tukihenkilöehdokkaat valitaan haastattelemalla ja haastattelijoina on aina kaksi ammattityöntekijää. Tukihenkilöiden koulutukseen kuuluu pakollinen 30 tunnin koulutus, joka toimii myös osana valintaprosessia. Peruskoulutuksessa käydään läpi mm. tukihenkilönä toimimisen perusteita ja sen rajoja ja etiikkaa. Vuosittain järjestetään vähintään kuusi jatkokoulutustilaisuutta sekä ryhmätyönohjausta. Tukihenkilöiden huoltamiseen sisältyvät tukihenkilöille tarkoitetut virkistystapahtumat. Lisäksi tukihenkilöt saavat tarvittaessa yksilötyönohjausta ja neuvonta-apua akuuteissa tilanteissa. Ammattityöntekijät seuraavat ja tukevat vapaaehtoistyötä ja vapaaehtoistoimijoita säännöllisesti toistuvien tukisuhteiden tarkistusten, arviointien ja työnohjauksen keinoin. Sosiaalitoimistot ja ulkomaalaistoimisto osoittavat asiakaskunnastaan tukihenkilötoiminnasta parhaiten hyötyvät asiakkaat. Mielenterveysseura puolestaan etsii kouluttamistaan tukihenkilöistä heille parhaiten soveltuvat tukijat.

 

Liite 1                                  Avustushakemus tukihenkilötoiminnan järjestämiseksi ja jatkamiseksi vuonna 2013

 

Tukihenkilöistä 30 olisi eri sosiaalitoimistojen eri asiakkaille ja 10 erityisesti ulkomaalaistoimiston asiakkaille. Lounais-Suomen mielenterveysseura hakee 20.000 euron avustusta vuodelle 2013 tälle toiminnalleen.

 

Sosiaalityön tulosalueen sosiaalipäivystyksen vuoden 2013 talousarvioon on varattu määräraha tukihenkilötoiminnan rahoittamiseksi.

 

Avustus maksetaan kuukausierissä.

 

Esitämme, että peruspalvelulautakunta päättää myöntää Lounais-Suomen Mielenterveysseuran tukihenkilötoimintaan 20.000 euron avustuksen vuodelle 2013.

 

 

Leila Visa

tulosaluejohtaja