MLL nuorten tukihenkilötoiminta

MLL:n Lastensuojeluliiton V-S piiri ry. Nuorten tukihenkilötoiminta. Liite 8

 

Sosiaalityön tulosalueen tulosaluejohtaja Leila Visa ja avohuollon sosiaalityön toimistopäällikkö Minna Virta 29.11.2012:

 

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri (MLL) tarjoaa nuorten tukihenkilötoimintaa, jonka tavoitteena on parantaa nuorten ja heidän perheidensä elämänhallintaa. Tukihenkilötoiminta on ammatillisesti ohjattua vapaaehtoistyötä.

 

Tukihenkilötoiminnassa MLL rekrytoi ja kouluttaa vapaaehtoisia nuorten tukihenkilöiksi, käynnistää, arvioi ja lopettaa tukisuhteet yhteistyössä sosiaalityöntekijöiden kanssa, ohjaa ja tukee tukihenkilöitä tukisuhteen aikana sekä seuraa tukisuhteiden kehitystä ja raportoi niistä sovitusti sosiaalityöntekijälle. Tukihenkilöt saavat säännöllistä jatkokoulutusta ja työnohjausta.

 

Tukihenkilöinä toimivat MLL:n järjestämän tukihenkilökoulutuksen käyneet vapaaehtoiset. Heidät valitaan ammattilaisen tekemän haastattelun kautta. He eivät ole työsuhteessa MLL:oon ja he noudattavat vapaaehtoistyön eettisiä periaatteita.

 

Ulkomaalaistoimiston ja sosiaalitoimistojen sosiaalityöntekijät osoittavat asiakaskunnastaan tukihenkilötoiminnasta parhaiten hyötyvät asiakkaat. Tukisuhde solmitaan tuettavan ja tukihenkilön välille vuodeksi. Tukisuhteen käytännöistä (mm. tapaamisten sisältö, tiheys ja pituus) sovitaan tukisuhteen aloituspalaverissa ja ne kirjataan. Tukisuhdetta arvioidaan säännöllisesti sen aikana. Nuorten tukihenkilö on mukana nuoren arjessa mm. koulunkäyntiin, sosiaalisiin suhteisiin, kotiin ja perheeseen, itsenäistymiseen ja vapaa-ajan käyttöön liittyen.

 

MLL:n tukihenkilötoiminnan ohjaajat ohjaavat ja tukevat tukihenkilöitä toiminnassa. Ohjaajilla on kasvatus-, sosiaali- tai terveysalan koulutus sekä kyky tunnistaa nuoren avuntarve, jos vapaaehtoinen tukihenkilötoiminta ei riitä nuorelle ja hänen perheelleen tai sen lisäksi tarvitaan myös ammatillista apua. Tukihenkilötoiminta luo siten edellytykset varhaiselle auttamiselle nuorille ongelmatilanteissa ja on tärkeä ennaltaehkäisevä tuki.

 

Vuonna 2012 marraskuun loppuun mennessä oli tukisuhteita on ollut 22 ja jonossa on noin 28 nuorta jonottamassa.

 

MLL anoo nuorten tukihenkilötoiminnan järjestämisestä 20-22 tukisuhteelle vuodeksi 2013. Anottava summa on yhteensä 34.800 euroa. Kustannukset tulevat siitä, että yhden tukisuhteen perusmaksu on vuodessa 1.200 euroa. Sen lisäksi kulukorvaukset ovat noin 540 euroa kuukaudessa.  

 

Liite 1                                  Avustusanomus nuorten tukihenkilötoimintaan

 

Sosiaalityön tulosalueen vuoden 2013 talousarvioon on varattu määräraha tukihenkilötoiminnan rahoittamiseksi.

 

Esitämme, että peruspalvelulautakunta päättää myöntää MLL:n Varsinais-Suomen piiri ry:lle tukihenkilötoimintaan 34.800 euron avustuksen vuodelle 2013.

 

 

Leila Visa

tulosaluejohtaja