Avustusanomus Läheisneuvonpito

SPR läheisneuvonpito.Liite 6

 

 

Sosiaalityön tulosalueen tulosaluejohtaja Leila Visa ja avohuollon sosiaalityön toimistopäällikkö Minna Virta 29.11.2012:

 

Läheisneuvonpito on asiakaslähtöinen työtapa, jossa lapsen ja perheen läheisten ja viranomaisverkoston tuella pyritään löytämään ratkaisuja lasten ja nuorten ongelmiin. Neuvonpidossa lapsen tai nuoren perhe ja perheelle läheiset ihmiset kokoontuvat keskustelemaan ja suunnittelemaan lapsen tai nuoren kasvun turvaamista osana perheen tavallista arkea. Läheisneuvonpidossa saadaan käyttöön perheen ja läheisten voimavarat sekä saadaan esiin lapsen ja perheen tilanteeseen saatavilla oleva tuki. Tavoitteena on saada aikaan yksimielinen, konkreettinen suunnitelma lapsen tai nuoren suojelun ja huollon järjestämiseksi.

 

Läheisneuvonpito menetelmänä sopii lastensuojelun eri vaiheisiin. Lastensuojelun tarpeen selvittämiseksi ja lastensuojelun järjestämiseksi tulee lastensuojelulain 31 §:n mukaan järjestää neuvotteluja lapsen ja perheen sekä heidän läheistensä kanssa. Neuvottelu voidaan järjestää mm. tilanteissa, joissa läheisten tukea tarvitaan avohuollon toimenpiteiden lisäksi tai niiden sijaan sekä lastensuojelun tilannearvion päätteeksi lasta koskevan suunnitelman tekemiseksi. Avohuollon sosiaalityössä tavoitteena on ehkäistä asiakkuuden etenemistä, minkä pitkällä aikavälillä voidaan odottaa laskevan lastensuojelun kustannuksia erityisesti sijaishuollon osalta.

 

Lastensuojelulain 32 § velvoittaa selvittämään lapsen läheisverkoston mahdollisuudet huolehtia lapsesta silloin kun harkitaan lapsen sijoittamista kodin ulkopuolelle. Tahdonvastaisissa huostaanotoissa selvitys lapsen läheisverkoston kartoittamisesta tulee sisällyttää huostaanottoa ja sijaishuoltoa koskevaan hakemukseen hallinto-oikeudelle (44 §). Lapsen sijoituksen aikana päämääränä on vahvistaa ja tukea lapsen suhdetta läheisiinsä. Läheisneuvonpitoa voidaan käyttää mm. päätettäessä lapsen sijoituspaikasta, suunniteltaessa huostaanoton lopettamista, kotiuttamisvaiheessa sekä jälkihuoltoa järjestettäessä.

 

Läheisneuvonpitoprosessi käynnistyy sosiaalityöntekijän tai perheen aloitteesta. Läheisneuvonpidon järjestämisessä käytetään ulkopuolista, sosiaalitoimistosta riippumatonta koollekutsujaa. Koollekutsuja kartoittaa lapsen ja perheen verkoston, valmentaa sitä tulevaan neuvonpitoon sekä kutsuu neuvonpidon koolle yhdessä perheen kanssa. Koollekutsujan rooliin kuuluvat mm. kotikäynnit asiakkaan luo, avustajan järjestäminen lapselle, tilasta ja tarjoilusta huolehtiminen, kaukaisten sukulaisten matkojen ja majoituksen järjestely, yhteydenpito sukulaisiin ja viranomaisiin sekä läheisneuvonpidon ja seurannan järjestäminen.

 

Liite 1               Läheisneuvonpidon avustushakemus

 

SPR anoo läheisneuvonpidon järjestämisen vuodeksi 2013 yhteensä 50.000 euroa. Sosiaalityön tulosalueen hallintoon on varattu 50.000 euron määräraha kustannuspaikalle 20500 toimintaa varten.

 

Esitämme, että peruspalvelulautakunta päättää myöntää SPR:n läheisneuvonpidon järjestämiseen 50.000 euran avustuksen vuodelle 2013.

 

 

Leila Visa

tulosaluejohtaja