Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta2116.01.201321

1579-2012 (21, 029)

Hyvinvointitoimialan päivitetty valmiussuunnitelma

Tiivistelmä:

Hyvinvointitoimialan valmiussuunnitelman päivitys on valmistunut. Suunnitelma päivitetään tarvittaessa, vähintään kerran vuodessa. Lautakunnalle esitetään, että se hyväksyisi valmistellun valmiussuunnitelman ja että se lähettäisi sen tiedoksi kaupunginhallitukselle.

Perla § 21

Sosiaali- ja terveysvirasto, hallintoylihoitaja Taina Soini, palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen, resurssijohtaja Max Lönnqvist 17.12.2012:

Valmiussuunnittelu on merkittävä osa sosiaali- ja terveystoimen toimintaa. Sosiaali- ja terveystoimessa on valmistunut vuoden 2009 alusta tapahtuneen virastofuusion jälkeen ensimmäinen koko hallintokuntaa/ toimialaa koskeva valmiussuunnitelma.

Peruspalvelulautakunta käsitteli sosiaali- ja terveystoimen valmiussuunnitelman päivittämisen tilannekatsausta kokouksessaan 30.5.2012. Kaupunginhallitus on velvoittanut valmiussuunnitelman yleisen osan lisäksi kukin toimialan laatimaan oman valmiussuunnitelmansa (4.10.2011 § 448), joka pohjautuu valmiuslain velvoitteisiin, valtioneuvoston voimassa olevaan uhkakuvapäätökseen (YTS2010), oman toimialaan lakeihin ja muiden viranomaisten ohjeisiin. Lisäksi toimialan tulee käsitellä oma valmiussuunnitelmansa lautakunnassaan kerran vuodessa helmikuun loppuun mennessä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon varautumisen lähtökohtana on, että palvelutaso sopeutetaan käytettävissä olevien voimavarojen mukaan. Kaupungin kuten myös sosiaali- ja terveystoimen valmiussuunnitelmassa erityis- ja häiriötilanteita johtaa se esimies, joka normaalitilanteessakin johtaa ja vastaa toiminnasta, sillä hän omaa parhaat tiedot ja taidot myös häiriötilanteen aikana. 

Valmiussuunnitelman kokonaisuus muodostuu lainsäädännöllisistä lähtökohdista, hälytyskaavioista ja vastuuhenkilöiden toimintakorteista (muistilista), varautumisen kuvauksista (laitospaikkojen lisääminen, terveysaseman avaaminen päivystysaikana, pandemiaan varautuminen, infektiohälytyksen hoitaminen lentokentällä) sekä huoltosuunnitelmasta. Lisäksi suunnitelmassa todetaan viranomaispuhelimen käyttäjät ja kriisiviestintäohjeet. Valmiussuunnitelmassa on kuvattu myös ns. valmiusryhmät (perusterveydenhuollon valmiusryhmät, kotihoidon yleishuoltoryhmät sekä erikoissairaanhoidon infektiohälytykseen liittyvä ryhmä). Häiriötilanteen sattuessa selvitetään valmiusryhmiin nimettyjen osallistuminen tilanteen hoitamiseen. Häiriöstä maksettava korvaus ja sen määrä harkitaan kulloinkin voimassa olevien valtakunnallisten sopimusten palkkausta koskevien määräysten pohjalta, mikäli sitä ei ole jo muulla tavoin huomioitu palkkauksessa.

Valmiussuunnitelma on tietoturvaluokittelun mukaan luottamuksellinen. Tästä syystä sosiaali- ja terveystoimessa vuoden 2012 aikana valmisteltu suunnitelma ei ole lautakunnan käsittelyssä sellaisenaan (esim. liitteenä tai oheismateriaalina), vaan suunnitelma esitellään kokouksessa.

Peruspalvelujohtajan nimeämä työryhmä on valmistellut valmiussuunnitelman päivityksen, jonka linjauksiin sosiaali- ja terveystoimen johtoryhmä antoi omat kommenttinsa seminaarissaan viime lokakuussa (9.10.2012 § 97).  Päivitystä on valmisteltu yhteistyössä Aluepelastuslaitoksen ja VSSHP:n valmiussuunnitteluryhmän kanssa. Sosiaali- ja terveystoimi on lisäksi solminut normaaliolojen häiriö- ja erityistilanteiden hoitamiseksi yhteistyösopimuksen SPR:n Varsinais-Suomen piirin kanssa. Sosiaali- ja terveystoimi osallistuu ensi helmikuussa SPR:n järjestämään valtakunnalliseen valmiusharjoitukseen, jossa harjoitellaan tilannekuvan välittämistä, johtamista ja viestiliikennettä sekä yhteistoimintaa viranomaisten, yhteistyökumppaneiden ja vapaaehtoisjärjestöjen kesken.

Valmiuspäällikkönä toimiva hyvinvointitoimialan palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen esittelee valmiussuunnitelman kokouksessa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 10.1.2013:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee hyvinvointitoimialan valmistellun valmiussuunnitelman tiedokseen ja lähettää sen tiedoksi kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tiedSoini Taina
tiedVirtanen Petri