Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta2416.01.201324

7413-2011 (065, 315)

Katsaus Pansio-Pernon ulkoistetun terveysaseman toimintaan 2012

Tiivistelmä:

Peruspalvelulautakunta valitsi Mediverkko Terveyspalvelut Oy:n Pansio-Pernon terveysasemapalveluiden tuottajaksi. Toiminta on käynnistynyt hyvin. Tarkemmat toiminta- ja talousluvut tuodaan lautakunnalle jatkossa tiedoksi säännöllisesti kahdesti vuodessa.

Perla § 24

Tulosaluejohtaja Anne Santalahti, ylilääkäri Päivi-Leena Honkinen, ylilääkäri Minna Kaarisalo ja palvelujohtaja Maisa Kuusela 4.1.2013:

Kilpailutuksella Pansion terveysasemapalvelujen tuottajaksi valittu Mediverkko käynnisti toiminnan Pansion terveysasemalla 15.8.2012 kahden kokopäivätoimisen lääkärin, kahden sairaanhoitajan ja yhden terveyskeskusavustajan voimin. Kerran viikossa on yksi yleislääketieteen erikoislääkäri lisäksi tehnyt yhden työpäivän Pansion terveysasemalla. Sairaanhoitajat ja terveyskeskusavustaja siirtyivät kaupungin omasta toiminnasta Mediverkon palvelukseen ja he olivat työskennelleet terveysasemalla jo aiemmin.

Toiminta on sopimuksen mukaisesti pelkästään lääkärin ja hoitajan vastaanottopalveluiden tuottamista 6110 Pansion terveysaseman valinneelle asukkaalle.

Laboratorio- ja röntgenpalvelut on järjestetty TYKS-SAPA:lta, kuten muillakin kaupungin terveysasemilla ja niistä on laskutettu Mediverkolta käytön mukaan. Terveysasemalla tarvittavien hoitotarvikkeiden, lääkkeiden, tekstiilihuollon yms. osalta Mediverkko on tehnyt omat sopimuksensa omien kumppaneidensa kanssa. Toimintaa käynnistettäessä Keskustan terveysasema on avustanut mm. välinehuollon järjestämisessä.

Ulkoistetun aseman ja omien terveysasemien toimintalukujen suora vertailu on vaikeaa, koska omien asemien lääkäreiden toimenkuvaan kuuluu varsinaisen sairasvastaanottotoiminnan lisäksi myös muita lakisääteisiä tehtäviä keskimäärin 1,5 pv viikossa (mm. neuvola- ja kouluterveydenhuolto ja yhteistyö hyvinvointitoimialan muiden tulosalueiden kanssa sekä virkalääkärien tehtävät esimerkiksi M1-arviot). Lisäksi omilla terveysasemilla ohjataan opiskelijoita ja pakollisessa terveyskeskuskoulutuksessa olevia vastavalmistuneita lääkäreitä. Myös terveysasemien asiakasprofiilit vaihtelevat mm. ikärakenteeltaan.

Lääkäripalvelujen tuottamisessa Mediverkko on onnistunut hyvin: kiireettömälle vastaanotolle on päässyt koko ajan kahden viikon sisällä. Aseman väestöpeittävyys on elokuusta lähtien laskettuna 35,54. Näyttää siltä, että kustannukset ovat korkeammat kuin omassa tuotannossa. Kuitenkin laboratoriolähetteiden ja erikoissairaanhoidon lähetteiden määrä on pienempi kuin omilla asemilla.

Työ laadun eli hoitotulosten mittaamiseksi ei ole käytettävissä hyvää mittaria, mutta laadun vertailu olisi mielekkäänpää kuin kustannusten. Odotusaikoja voidaan verrata: kiireettömien aikojen osalta Pansiossa on pysytty alle kahden viikon jonossa, kun esimerkiksi Keskustan terveysasemilla se on 2-4 viikkoa. Asiakastyytyväisyydessä ei ole ollut eroja asemien välillä.

Tarkemmat toiminnan ja talouden raportit tullaan jatkossa esittämään lautakunnalle kahdesti vuodessa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee tíedokseen tämän hetkisen katsauksen Pansio-Pernon ulkoistetun terveysaseman toiminnasta 2012.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHonkinen Päivi-Leena
tiedKaarisalo Minna
tiedKuusela Maisa
tiedSantalahti Anne