Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta2716.01.201327

3717-2012 (449, 114)

Kotihoidon asiakaskuljetusten toimintamallin muutos

Tiivistelmä: -

Perla § 27

Hankinta- ja logistiikkajohtaja Pauliina Lautiainen, tulosaluejohtaja Sari Ahonen ja kotihoidon johtaja Anne Rauhala 7.1.2013:

Hankinta- ja logistiikkakeskus ja sosiaali- ja terveystoimi ovat pilotoineet kotihoidon asiakaskuljetusten keskitettyä toimintamallia 7.5. - 2.11.2012.

Pilotoinnin tarkoitus

Väestön ikääntyminen ja kotona asumisen tukeminen lisäävät kaupungin järjestämän ja kustantaman kuljetuspalvelun tarvetta. Kustannusten kasvun hallitseminen edellyttää kuljetusten kokonaisuuden hallintaa ja kuljetustarpeiden suunnitelmallista järjestämistä oli sitten kyse omana työnä tehdystä kuljetuksesta tai ulkopuolisilta liikennöitsijöiltä hankituista kuljetuspalveluista.

Kotihoidon asiakaskuljetusten toimintamallin pilotointi on saanut alkunsa tarpeesta hakea kustannussäästöjä ja tehokkuutta kaupungin omana työnä tehtäviin kuljetuksiin, ratkaisua pitkiin määräaikaisiin työsuhteisiin ja kaksiosaisiin työpäiviin, uutta toimintatapaa kuljetuskaluston ja -henkilökunnan koko kapasiteetin hyödyntämiseen sekä toimintamallia myös tulevaisuuden kuljetustarpeisiin.

Pilotoinnin kohde

Pilotointi sisältää kotihoidon asiakkaiden sauna- ja dementiakerhokuljetukset kotoa kaupungin toimipisteisiin. Asiakaskuljetuksia on keskimäärin 236 hlöä/vko, meno-paluu matkoja 54 kpl/vko. Kuljetukset on ennen pilotointia hoidettu hajautetusti sosiaali- ja terveystoimen, hankinta- ja logistiikkakeskuksen ja ulkopuolisten liikennöitsijöiden toimesta. Pilotoinnin aikana kuljetusten suunnittelu ja ohjaus keskitettiin hankinta- ja logistiikkakeskukseen. Soten kaksi työntekijää (suunnittelija ja työnjohtaja) siirtyivät haloken kuljetussuunnittelun tiloihin.

Tulokset

Toiminnalliset tulokset:

Uuden toimintamallin vakiinnuttaminen

Pilotissa on ollut 14 työntekijää, joista 12 kuljetustyössä (11 kotiavustajaa ja 1 kodinhoitaja) sekä yksi kuljetussuunnittelua tekevä kodinhoitaja sekä palveluohjaaja esimiehenä. Sosiaali- ja terveystoimi esittää näistä 13 henkilöä vakansseineen siirtyväksi keskushallintoon hankinta- ja logistiikkakeskukseen. Henkilökunnan esimies on jäämässä sosiaali- ja terveystoimeen ennaltaehkäiseviin palveluihin välttämättömiin palveluohjaukseen liittyviin tehtäviin. Esimiestehtävä tulee hoidettavaksi hankinta- ja logistiikkakeskuksen nykyisin resurssein. Kotiavustajien ja kodinhoitajan vakanssit tulee muuttaa autonkuljettajien ja kahden kuljetussuunnittelijan vakansseiksi. Vakanssien hoitajista kolme on vakituisessa työsuhteessa ja 10 vakanssia on täytetty useilla perättäisillä määräaikaisuuksilla. Kaikki siirtyvät henkilöt tulisi vakinaistaa perustettaville autonkuljettajien ja kuljetussuunnittelijoiden vakansseille. Henkilöstön siirtymisen jälkeen hankinta- ja logistiikkakeskus velottaa kuljetuspalvelusta toteutuneiden kustannusten mukaisesti. Henkilökuntaa on kuultu muutoksesta yhteistoimintamenettelyn mukaisessa kokouksessa 22.11.2012. Kaikki henkilöt ovat antaneet suostumuksensa siirtoon.

Liite 1Siirtyvät vakanssit ja muutosesitykset vakansseihin

Ehdotamme, että

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 7.1.2013:

Sosiaali- ja terveystoimen yhteistoimintaelin on käsitellyt asiaa kokouksessaan 14.1.2013.

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää esittää kaupunginjohtajalle, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKeskushallinto, kaupungin johto