Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta716.01.20137

229-2013 (032)

Turun kaupungin omien päihdehuollon yksiköiden asiakas- ja ateriamaksut vuonna 2013

Tiivistelmä:

Peruspalvelulautakunta on tarkistanut Turun kaupungin omien päihdehuollon yksiköiden asiakasmaksut ja ateriahinnat viimeksi kokouksessaan 28.3.2012 § 143. Asiakasmaksuista ja ateriahinnoista tulee päättää vuoden 2013 osalta.

Perla § 7

Tulosaluejohtaja Leila Visa ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki 3.1.2013:

Sirkkalan päiväkeskus ja Sillankorvan ensisuoja tarjoavat matalan kynnyksen palveluja asunnottomille turkulaisille päihdeongelmaisille. Sirkkalan päiväkeskus tarjoaa mm. ateriapalveluja, peseytymismahdollisuuden, vaatehuoltoa ja ohjausta päivittäisten asioiden hoidossa. Sillankorvan ensisuoja tarjoaa selviämishoitoa asunnottomille turkulaisille ns. päihteellisellä osastolla ja asumispalvelutarpeen arviointia ns. päihteettömällä osastolla. Niuskalan hoitokoti tarjoaa palveluasumista vastaavaa asumispalvelua pääosin työikäisille päihderiippuvaisille asunnottomille turkulaisille. Paattisten huoltokoti tarjoaa sekä pitkäaikaista että lyhytaikaista laitoshoitoa ikääntyville päihdeongelmaisille. Peruspalvelulautakunta on vahvistanut kaupungin omien päihdehuollon yksiköiden asiakasmaksut ja ateriahinnat vuodelle 2012 kokouksessaan 28.3.2012 § 143.

Oheismateriaali 1Perla 28.3.2012 § 143 Kaupungin omien päihdehuoltoyksiköiden hoitovuorokausihinnat 1.4.2012 alkaen

Asiakasmaksut

Sillankorvan ensisuojan tarjoamista tilapäismajoituspalveluista ei tule periä lainkaan asiakasmaksua 1.1.2013 alkaen. Maksuttomuus on perusteltua, koska suuri osa hoitovuorokausimaksuista myönnetään toimeentulotukena palvelun käyttäjien varattomuuden perusteella. Sisäisestä laskutuksesta on näin mahdollista luopua. Lisäksi Turun A-klinikan katkaisuhoitoaseman yhteydessä helmi-maaliskuussa 2013 toimintansa aloittavassa aikuisten selviämishoidon yksikössä ei peritä myöskään asiakasmaksuja. Molemmissa tapauksissa kyseessä ovat matalan kynnyksen palvelut, jotka tukevat asiakkaan ohjautumista päihdehoidon piiriin.

Sillankorvan tilapäismajoituspalveluiden (=asunnottomien selviämishoito ja asumispalvelutarpeen arviointi) asiakasmaksujen tulokertymä on n. 48.000 €/vuosi. Suurin osa asiakasmaksuista maksetaan perustoimeentulotukena, joten tulokertymä vähentää lähes samalla määrällä perustoimeentulotuen kustannuksia.

Niuskalan hoitokodin vuoden 2013 asiakasmaksu on tarkoituksenmukaista säilyttää vuoden 2012 suuruisena ja tehdä tarvittavat muutokset maksurakenteeseen Orikedon palvelukeskuksen uudisrakennuksen valmistumisen yhteydessä v. 2014. Tällöin kaupungin omien palveluasumista tarjoavien yksiköiden maksut tulevat määräytymään samoin perustein kuin ostettavissa asumispalveluissakin. Jotta kustannuksia aiheuttavasta ja työaikaa sitovasta sisäisestä laskutuksesta voidaan vuoden 2013 alusta alkaen luopua, tulee toimeentulotukeen oikeuttaville asiakkaille antaa käytettävissä oleviin tuloihin perustuva maksuvapautus asiakasmaksusta. Maksuvapautusten arvioitu vaikutus tulokertymään on n. 42.000 €/vuosi. Suurin osa asiakasmaksuista maksetaan perustoimeentulotukena, joten tulokertymä vähentää samalla määrällä perustoimeentulotuen kustannuksia.

Paattisten huoltokodin asiakasmaksut määräytyvät asiakasmaksulain ja – asetuksen perusteella. Asiakasmaksuja tarkistetaan joka toinen vuosi. Viimeinen tarkistus tehtiin17. marraskuuta 2011 annetulla valtioneuvoston asetuksella (valtioneuvoston asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun asetuksen muuttamisesta 1147/2011) ja sosiaali- ja terveysministe­riön ilmoituksella (sosiaali- ja terveysministeriön ilmoitus eräistä indeksillä tarkistetuista sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista ja kotipalvelun ja kotisairaanhoidon palvelusetelistä 1148/2011). 

Tarkistettu asiakasmaksu on 1.1.2012 alkaen lyhytaikaisen laitoshoidon (kohta muut laitoshoito) osalta 32,60 €/vrk. Maksukaton täyttymisen jälkeen perittävä lyhytaikaisen laitoshoidon asiakasmaksu on 1.1.2012 alkaen 15,10 €/vrk.

Asiakasmaksut:

Päihdehuollon yksikkö                             V. 2012                               V. 2013

Sillankorvan ensisuoja                              7,00 €                                maksuton

(sis.yhden aterian)

Niuskalan hoitokoti                                   13,00 €                                13,00 €

Paattisten huoltokoti/lyhytaikaisen                                                     

laitoshoidon maksu                                  32,60 €                                32,60 €

Paattisten huoltokoti/maksukaton

täyttymisen jälkeen perittävä lyhyt-

aikaisen laitoshoidon maksu                    15,10 €                                15,10 €

Ateriamaksut

Sirkkalan päiväkeskuksen ateriamaksu on ollut nimellinen (2 €). Sirkkalan päiväkeskuksessa aterioi päivittäin n. 30–40 päihdeongelmaista, joista suuri osa on asunnottomia vähävaraisia. Moni heistä on toimeentulotuen asiakas tai saa maksusitoumuksen ateriointiin Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymältä.  Ateriamaksusta luopuminen on edellä mainituista syistä perusteltua 1.1.2013 alkaen. Sillankorvan ensisuojassa ei ole enää ollut kysyntää pelkälle ateriapalvelulle.

Niuskalan hoitokodissa on tarpeen vahvistaa ateriapalvelua tilapäisesti tarvitseville hoitokodin ulkopuolisille asiakkaille aterian hinnaksi 4 €.

Ateriamaksut:

Päihdehuollon yksikkö v. 2012v. 2013
Sirkkalan päiväkeskus 2,00 €maksuton
Sillankorvan ensisuoja 2,00 €ei ateriamyyntiä ulkopuolisille
Niuskalan hoitokoti ei vahvistettu4 €

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvNiinimäki Merja
tiedPitkäkari Ritva
tpvVisa Leila