Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta816.01.20138

223-2013 (032)

Päihdehuollon asumispalveluiden maksuperusteet ja asiakkaan käyttövara vuonna 2013

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa laissa ja asetuksessa on säädetty tietyistä sosiaali- ja terveyspalveluista perittävien maksujen määräytymisperusteista ja suuruudesta. Peruspalvelulautakunnan tulee päättää 17.11.2010 § 348 päätöksen mukaisista päihdehuollon asumispalveluista perittävistä maksuista ja samalla asiakkaan henkilökohtaiseen käyttöön jäävästä käyttövarasta vuodelle 2013.

Perla § 8

Tulosaluejohtaja Leila Visa ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki 03.01.2013:

Peruspalvelulautakunta päätti 17.11.2010 § 348 päihdehuollon asumispalveluiden hankinnasta 1.1.2011 alkaen. Sosiaalityön tulosalue ostaa päihdehuollon asumispalveluja edellä mainitun hankintapäätöksen mukaisesti asiakkaan palvelutarpeen perusteella. Hankittavia asumispalveluja ovat tuettu asuminen, palveluasuminen ja tehostettu palveluasuminen. Asumispalveluissa asiakas maksaa itse vuokran ja mahdollisen ateriapalvelun, jotka palveluntuottaja laskuttaa suoraan asiakkaalta. Sosiaalityön tulosalue maksaa palvelun osuuden

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain (3.8.1992/734) mukaan kunnallisista sosiaali- ja terveyspalveluista voidaan periä maksu palvelun käyttäjältä, jollei lailla toisin säädetä. Maksu voidaan periä henkilön maksukyvyn mukaan.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa asetuksessa (912/1992) on säädetty tietyistä sosiaali- ja terveyspalveluista perittävien maksujen määräytymisperusteista ja suuruudesta. Palveluasumisen maksuista ei kuitenkaan ole säädetty. Niistä päättäminen jää kunnan omaan harkintaan. Kunta voi päättää ottaa käyttöön asiakasmaksulain mukaisia maksuja pienemmät maksut tai antaa palvelun myös maksutta. Kunta ei saa periä palveluista niiden tuotantokustannuksia suurempaa maksua.

Peruspalvelulautakunnan tulee päättää 17.11.2010 § 348 päätöksen mukaisista päihdehuollon asumispalveluista perittävistä maksuista ja samalla asiakkaan henkilökohtaiseen käyttöön jäävästä käyttövarasta vuodelle 2013.

Päihdehuollon palveluasumisen ja tehostetun palveluasumisen piirissä olevista asiakkaista valtaosa on oikeutettu vähintään osittaiseen toimeentulotukeen jo ateriamaksujen ja vuokraosuuden osalta. Vuonna 2012 arviolta 70-80 %asumispalvelua tarvitsevista asiakkaista on saanut toimeentulotukea asiakkaan maksettavaksi tuleviin ateriapalvelun kustannuksiin ja vuokraansa.

Monet päihdehuollon asumispalveluja tarvitsevat turkulaiset ovat olleet pitkiä aikoja sekä työttömänä että asunnottomana ja päihteiden käytön hallinta tuottaa vaikeuksia. Asiakkaan ohjautuminen kuntoutumista edistävien palveluiden kautta itsenäiseen asumiseen on palvelurakenteen muutoksessa tärkeää. Asiakkaalle päihdehuollon asumispalveluista syntyvien kustannusten pitäminen kohtuullisina asiakkaiden tulotasoon nähden on mm. tästä syystä perusteltua.

Päihdehuollon tuetulle asumiselle, palveluasumiselle ja tehostetulle palveluasumiselle ei ole edellä selostetun perusteella tarkoituksenmukaista määrätä asiakasmaksua. Asiakkaalle tulee huomioida käyttövara samoin periaattein, kuten menetellään mielenterveyskuntoutujien asumispalveluissakin.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvNiinimäki Merja
tiedPitkäkari Ritva
tpvVisa Leila