Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta1716.01.201317

219-2013 (032)

Asiakasmaksujen tarkistus ympärivuorokautisen hoidon tehostetun palveluasumisen toimintayksiköissä

Tiivistelmä:

Tehostetun palveluasumisen ja dementiaryhmäkotien hoito- ja palvelumaksu, tukipalvelumaksu, ravintopäivämaksu ja lyhytaikaishoidon maksu sekä käyttövara esitetään tarkistettavaksi 1.4.2013 alkaen.

Perla § 17

Tulosaluejohtaja Sari Ahonen, ympärivuorokautisen hoidon vs. johtaja Kirsi Kiviniemi ja controller Jutta Nieminen 4.1.2013:

 

Asumispalveluiden järjestäminen perustuu sosiaalihuoltolain (10983/710) 17 §:n ja -asetuksen (1983/607) 10 §:n säädöksiin, joiden mukaan kunnan on huolehdittava asumispalveluiden järjestämisestä. Tehostettu palveluasuminen kohdentuu pääasiassa iäkkäisiin henkilöihin vanhuspalveluiden tulosalueella.

 

Joulukuussa 2012 hyväksytyssä laissa ”Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista” todetaan, että iäkkään henkilön pitkäaikainen hoito on järjestettävä ensisijaisesti henkilön yksityiskotiin tai muuhun kodinomaiseen asuinpaikkaan järjestettävillä sosiaali- ja terveyspalveluilla. Turun kaupungin itse tuottamassa ympärivuorokautisen hoidon palveluasumisessa on 253 ns. tehostetun palveluasumisen paikkaa, jotka vastaavat lain edellytyksiä. Tehostettu palveluasuminen on avopalvelua, ja siellä on henkilökunta paikalla ympäri vuorokauden. Tehostettu palveluasuminen on tarkoitettu vanhuksille, jotka heikentyneen terveydentilansa ja toimintakykynsä vuoksi tarvitsevat ympärivuorokautista hoitoa ja huolenpitoa. Tehostettua palveluasumista on tarjolla erillisasunnoissa (Hövelin, Katariinanpuiston, Niittykodin, Portsakodin ja Sävelkodin palvelutalot) sekä ryhmäkodissa (Portsakodin Elsekoti, Kutomokoti, Mansikkapaikka ja Pohjantähti). Ryhmäkodit on tarkoitettu ensisijaisesti muistisairaille iäkkäille henkilöille. Tehostetun palveluasumisen paikoista 12 on lyhytaikaishoidon käytössä vuonna 2013.

 

Tehostetun palveluasumisen asiakasmaksuja ja maksujen kattamaa sisältöä on tarpeen tarkastella omana kokonaisuutena samassa yhteydessä, kun kotihoito uudistaa maksukäytäntöjään.

 

Iäkäs henkilö tekee huoneenvuokralain (Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta 1995/481) nojalla vuokrasopimuksen asunnon omistajan kanssa ja maksaa vuokrasopimuksen mukaisen vuokran sekä muut asumisen kulut kuten vesi ja sähkö, mikäli ne eivät sisälly vuokraan. Ympärivuorokautinen hoito on vuokranantajana Portsakodin palvelutalossa ja Elsekodissa sekä Mansikkapaikassa ja Pohjantähdessä. Iäkäs henkilö voi hakea Kelalta asumiskustannuksiinsa eläkkeensaajan asumistukea, jota on mahdollista saada sekä erillisasuntoon että ryhmäkodissa asumiseen.

 

Hoito- ja palvelumaksu: pitkäaikaishoito, tehostettu palveluasuminen

Sosiaalipalveluista perittävät asiakasmaksut määräytyvät erilaisten periaatteiden mukaan, mutta tehostetun palveluasumisen asiakasmaksuista ei ole erityissäännöksiä asiakasmaksulaissa. Tästä syystä tehostetun palveluasumisen maksut määräytyvät hyvin erilaisin perustein eri kunnissa. Ikähoivatyöryhmä (STM selvityksiä 2010/28) ehdottaa, että tehostetun palveluasumisen maksu määräytyy kolmesta komponentista: vuokra, hoito- ja palvelumaksu ja ateriamaksu. Hoito- ja palvelumaksu on aina kotona annettavan palvelun enimmäismaksu korotettuna. Muut tukipalvelut voivat täydentää tehostetun palveluasumisen kokonaisuutta. Tukipalveluista peritään kunnan päättämät maksut.

 

Asiakasmaksulain (1992/874) 2 §:ssä todetaan, että palvelusta perittävä maksu saa olla enintään palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruinen. Edelleen asiakasmaksulain 11 §:ssä todetaan, että sosiaalihuollon palveluista määrätty maksu ja terveydenhuollon palveluista henkilön maksukyvyn mukaan määrätty maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteutumista.

 

Peruspalvelulautakunnalle esitetään, että ympärivuorokautisen hoidon tehostetun palveluasumisen toimintayksiköissä otetaan käyttöön hoito- ja palvelumaksu –termi. Hoito- ja palvelumaksun suuruus on 37 % (erillisasunto) ja 39 % (ryhmäkoti) yhden henkilön taloudessa 528 € ylittävistä bruttokuukausituloista (= kotona annettavan palvelun enimmäismaksu korotettuna, Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 1992/912). Kahden hengen taloudessa maksuprosentit ovat 24 ja 26.

 

Taulukko: Tehostetun palveluasumisen hoito- ja palvelumaksu on kotona annettavan palvelun enimmäismaksu korotettuna

Asetus sosiaali- ja terveydenhuollon maksuista 1992/912 § 3

Ehdotus tehostetun palveluasumisen hoito- ja palvelumaksuksi

Henkilö-määrä

Tuloraja €/kk

Kotona annettavan palvelun enimmäismaksu %

Erillisasunto maksu%

Ryhmäkoti maksu%

1

528

35

37

39

2

975

22

24

26

 

Asiakasmaksu saa olla kuitenkin enintään palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruinen. Maksu jätetään perimättä tai sitä alennetaan siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteutumista.

 

Hoito- ja palvelumaksua määritettäessä huomioon otettavat tulot ja tulot, joita ei oteta huomioon, ovat samat kuin kotona annettavissa palveluissa (Asiakasmaksuasetus 27 – 30 §).

 

Hoito- ja palvelumaksun kattama sisältö:

hoito- ja palvelusuunnitelman mukainen ohjaus ja avustaminen päivittäisissä henkilökohtaisissa toimissa sisältäen kylvetyksen ja saunotuksen

toimintakykyä ylläpitävän ja edistävän toiminnan järjestäminen

lääkehuollon ja –hoidon toteutus

sairaanhoito

viikoittaiset lääkäripalvelut

asunnon päivittäis­siistiminen (erillisasunto ja ryhmäkoti)

siivous (ryhmäkoti)

 

Perusteluna muutoksille on asukkaiden tasa-arvon lisääminen omassa palvelutuotannossa ja ostopalveluissa. Koska korotus saattaa muodostua kohtuuttoman suureksi yksittäisen asiakkaan osalta, on lähdetty siitä että nykyisten asiakkaiden osalta korotus voi olla enintään 20 prosenttia henkilön nykyiseen hoito- ja palvelumaksuunsa. Tämän perusteella yksittäisen asiakkaan osalta hoito- ja palvelumaksun korotus kuukausitasolla on erillisasunnoissa asuvien asiakkaiden osalta 1,46 € - 112,60 € ja ryhmäkotien osalta 7,29 € - 160,07 €. Asiakastuottokertymän osalta tämä tarkoittaa vuositasolla noin 82 000 euron lisäystä.

 

Tukipalvelumaksu: pitkäaikaishoito, tehostettu palveluasuminen

Peruspalvelulautakunnalle esitetään tehostetun palveluasumisen tukipalvelumaksun käyttöönottoa siten, että maksu on 25 € ryhmäkodissa ja 50 € erillisasunnoissa.

 

Tukipalvelumaksun sisältö:

tarvittaessa hoitosänky

liinavaatteet ja niiden huolto

vaatehuolto

perushygieniatuotteet sisältäen vuoteensuojat

asiointipalvelu

turvapuhelin (erillisasunnot)

 

Tällä hetkellä erillisasunnoissa olevilla asiakkailla on tulosidonnainen turvapuhelinmaksu, jonka suuruus on 22 €, 27 tai 32 euroa kuukaudessa. Tukipalvelumaksun myötä turvapuhelinmaksu poistuu. Tukipalvelumaksun osalta vuotuisen maksutuottokertymän lisäys on noin 68 000 €.

 

Ravintopäivämaksu: pitkäaikaishoito, tehostettu palveluasuminen

Peruspalvelulautakunnan päätöksellä (Perla 14.12.2011 § 341) Turun kaupungin kaikissa omissa tehostetun palveluasumisen toimintayksiköissä otettiin käyttöön 12 € suuruinen ravintopäivämaksu 1.3.2012 alkaen. Käyttöönoton perusteena oli ensisijaisesti vanhusten hyvän ravitsemustilan turvaaminen ja edelleen toimintakyvyn tukeminen. Ravintopäivämaksu kattaa aamupalan, lounaan, välipalan/iltapäiväkahvin, päivällisen, iltapalan ja tarvittaessa yöpalan. Ruokapalveluiden tuottaja on Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy / Ruokapalvelu Katerinki, joka veloittaa ympärivuorokautista hoitoa perusateriavuorokaudesta 11,59 €, erityisruokavalion osalta 15,96 €/vrk. Tämän lisäksi yksiköihin tilataan hedelmiä ja juhlapäiviin liittyviä tarjoiluja vuositasolla noin 300 € /asukas. Vuositasolla ravintopäivämaksukertymän lisäys on 84 300 euroa.

 

Peruspalvelulautakunnalle esitetään, että ravintopäivämaksu on 13 € alkaen 1.4.2013.

 

Vähimmäiskäyttövara: pitkäaikaishoito, tehostettu palveluasuminen

Asiakasmaksuasetuksen (1992/912) § 33 on säädetty laitoshoidossa oleville henkilöille jätettävästä käyttövarasta (99 €). Useat kunnat mm. muut kuusikkokunnat ovat päättäneet tehostetun palveluasumisen asiakkaille jätettävästä ns. vähimmäiskäyttövarasta (235,13 € - 254 € vuonna 2012). Laajan kuntatarkastelun perusteella on todettavissa, että yleisimmin vähimmäiskäyttövara asettuu 99 € - 180 € välille.

 

Vanhuspalveluiden ostopalveluasiakkaiden käyttövara on määritelty 99 euroksi. Peruspalvelulautakunnalle esitetään, että Turun kaupungin omassa palvelutuotannossa tehostetun palveluasumisen asiakkaille jätetään 166 € suuruinen vähimmäiskäyttövara 1.4.2013 alkaen. On huomioitava, että ostopalveluissa asiakas ei maksa itse aterioitaan kuten kaupungin omassa palvelutuotannossa. Käyttövara olisi tällöin samansuuruinen kuin mielenterveyskuntoutujilla palveluasumisessa. Käyttövarallaan asiakkaat maksavat lääkemenonsa (v. 2013 lääkekatto 670 € eli 55,83/kk ja sen jälkeen omavastuu 1,50 €) siltä osin kuin ne eivät kuulu sv-korvauksen piiriin ja muut henkilökohtaiset menonsa kuten vaipat (ellei henkilö ole oikeutettu kaupungin kustantamiin vaippoihin), vaatteet, parturi/kampaaja, jalkahoito, erikoislääkäri mikäli ei ole talon oman lääkärin määräämä käynti, suun ja hampaiden hoito, harrastemenot mikäli eivät sisälly hoito- ja palvelusuunnitelmaan.

 

Lyhytaikaishoidon maksu tehostetussa palveluasumisessa

Lyhytaikaishoito (LAH) on kotona asuville vanhuksille tarkoitettu palvelu, jonka tavoitteena on vanhusten fyysisen ja psyykkisen toimintakyvyn ylläpitäminen ja kohentaminen. Lyhytaikaishoidolla tuetaan vanhusten kotona asumista mahdollisimman pitkään. Lyhytaikaishoito helpottaa myös omaisten arjessa jaksamista ja mahdollistaa omaishoitajien vapaapäivien järjestämisen

 

LAH-asiakkaat ovat pääsääntöisesti kotihoidon tai omaishoidontuen asiakkaita. LAH-hoitojaksot ovat tavallisesti 1-2 viikon mittaisia. Lyhytaikaishoitoa tuotetaan Turussa tällä hetkellä laitoshoitona vanhainkodeissa sekä pitkäaikaissairaanhoidon yksikössä ja avohoitona tehostetun palveluasumisen yksiköissä. Lyhytaikaishoito voi olla myös säännöllisesti toistuvaa niin kutsuttua vuorohoitoa.

 

Laitoshoidossa tuotettujen LAH-jaksojen maksut (32,60 €/vrk) kerryttävät maksukattoa (636 €/vuosi, jonka jälkeen maksu on 15,10 €/vrk). Tehostettu palveluasuminen on avopalvelua, ja tällöin LAH-jaksojen maksut ei kerrytä asiakasmaksukattoa.

 

Palvelu

Tuotekuvaus

Asiakasmaksu

Lyhytaikainen laitoshoito (vanhainkodit ja pitkäaikaissairaanhoito)

Sisältää perus- ja sairaanhoidon, lääkkeet, vaipat sekä ateriat.

32,60 €/ hoitovuorokausi

(Kerryttää maksukattoa)

Avopalveluyksikössä (tehostettu palveluasuminen) tuotettu lyhytaikaishoito

Sisältää perus- ja sairaanhoidon sekä ateriat. Ei sisällä henkilökohtaisia lääkkeitä tai vaippoja.

22 €/ hoitovuorokausi

(Ei kerrytä maksukattoa)

 

Peruspalvelulautakunnalle esitetään, että avohoidon yksiköissä (tehostettu palveluasuminen) tuotetun lyhytaikaishoidon asiakasmaksu on 22 €/ hoitovuorokausi.

 

Palvelujohtaja Seija Arve 10.1.2013:

 

Tehostettu palveluasuminen tarkoittaa kokonaisuutta, jossa asuminen ja asumista tukevat palvelut liittyvät kiinteästi yhteen. Asumisesta asiakas maksaa vuokrasopimuksen mukaisen vuokran ja asumista tukevista hoiva- ja hoitopalveluista peritään asiakasmaksu ja lisäksi ateriamaksu. Tämän pykälän esityksellä muutetaan oman toiminnan tehostetun palveluasumisen ja dementiaryhmäkotien nykyistä kotihoidon maksuperusteista palvelumaksua vastaamaan tehostetun palveluasumisen maksukriteereitä. Samalla määritellään asiakkaalle jäävä vähimmäiskäyttövara. Puollan tehtyä esitystä.

 

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 10.1.2013:

 

Ehdotus        Peruspalvelulautakunta päättää vahvistaa, että Turun kaupungin vanhuspalveluiden omissa tehostetun palveluasumisen toimintayksiköissä otetaan käyttöön 1.4.2013 alkaen

 

hoito- ja palvelumaksu -termi. Hoito- ja palvelumaksun suuruus on 37 % (erillisasunto) ja 39 % (ryhmäkoti) yhden henkilön taloudessa 528 € ylittävistä bruttokuukausituloista

tukipalvelumaksu, joka on 25 € ryhmäkodissa ja 50 € erillisasunnoissa

ravintopäivämaksu on 13 €

asiakkaille jätetään 166 € suuruinen vähimmäiskäyttövara

 

Lisäksi peruspalvelulautakunta päättää vahvistaa lyhytaikaishoidon asiakasmaksuksi 22 €/ hoitovuorokausi tehostetun palveluasumisen yksiköissä 1.4.2013 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAhonen Sari
tpvKarjalainen Riitta
tpvKiiski Kaisa
tpvKiviniemi Kirsi
tpvKoivisto Leila
tiedNieminen Jutta