Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta43719.12.201212

10217-2009 (001)

Vastaus peruspalvelulautakunnan ns. Ruisklinikkaa koskevaan selvityspyyntöön

Tiivistelmä:

Laboratoriotoimintaa pitää harjoittaa terveydenhuollon toimintayksikössä. Jotta ammattikorkeakoulun tiloissa voitaisiin harjoittaa laboratoriotoimintaa ja toteuttaa bioanalytiikan opiskelijoiden työtoimintaa on selvitetty eri vaihtoehtoja. TyksLabin kanssa on keskusteltu bioanalytiikkaopiskelijoiden työharjoittelusta ja heillä on mahdollista ottaa opiskelijat TyksLabin toimipisteisiin suorittamaan opiskelijaharjoittelua. Toteuttamiskelpoinen vaihtoehto lienee ammattikorkeakoulun ja jonkun yksityisen toimintayksikön välinen yhteistyösopimus.

Perla § 437

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Anne Santalahti 11.12.2012:

Peruspalvelulautakunta antoi Aluehallintovirastolle selvityksensä ns. Ruisklinikan toiminnasta 29.8.12 § 320. Annetussa selvityksessä todettiin, että peruspalvelulautakunta ja Turun terveyskeskus eivät harjoita palvelutoimintaa ammattikorkeakoulun tiloissa osoitteessa Ruiskatu 8 muilta osin kuin suuhygienistikoulutukseen liittyen. Suuhygienistikoulutus on lain mukaisesti organisoitu.

Bioanalytiikan koulutusohjelmaan kuuluvaa opiskelijoiden työtoimintaa on yritetty toteuttaa ammattikorkeakoulun tiloissa, mutta nykyisen lainsäädännön johdosta ja osin terveyskeskuksen laboratoriotoiminnan fuusion johdosta osaksi TYKS:n toimintaa, laboratoriotoiminnan harjoittaminen ammattikorkeakoulun tiloissa ei ole mahdollista. Lähtökohtana on, että laboratoriotoimintaa pitää harjoittaa terveydenhuollon toimintayksikössä. Jotta ammattikorkeakoulun tiloissa voitaisiin harjoittaa laboratoriotoimintaa ja siinä yhteydessä toteuttaa bioanalytiikan opiskelijoiden työtoimintaa vaihtoehdot ovat seuraavat:

  1. Ammattikorkeakoulu perustaa oman toimintayksikön Ruisklinikka Oy:n. Tällöin tarvitaan Aluehallintoviraston lupa yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamiseen, tarvitaan potilasvakuutus, tarvitaan vastuulääkäri ja tarpeelliset ammattihenkilöt. Lisäksi tarvitaan laadunvalvonta. Tätä ei esim. TyksLab voi tarjota, koska kyseessä ei ole kunnallisen terveydenhuollon tuottama laboratoriopalvelu.
  2. Ammattikorkeakoulu ulkoistaa laboratorioharjoittelun yksityiselle toimintayksikölle esim. jollekin Turussa toimivista yksityisistä palveluntuottajista. Tällöin ns. Ruisklinikan toiminta tapahtuu yhtiön toimiluvan ja vakuutuksen puitteissa ja henkilöstöllä. Tällöin kyseinen yksityinen toimintayksikkö vastaa laadunvalvonnasta ja muista lakisääteisistä vastuista.
  3. TyksLab perustaa näytteenottopisteen ammattikorkeakoulun tiloihin. Tällöin opiskelijoiden näytteenottoa valvoo TyksLabin laboratorion hoitaja. Näytteenottomaksu ei kuitenkaan riittäisi kattamaan toiminnan kustannuksia pisteen erityisluonteen vuoksi, jolloin ammattikorkeakoulun tulisi maksaa kaikki näytteenottopisteen ylläpidosta aiheutuvat kustannukset. Näytteenottopisteen perustaminen maksaa n. 25000 € ja sen ylläpito n. 210 000 €/v. Näytteenottopiste toimisi 9 kk vuodessa. Tässä vaihtoehdossa näytteenottopisteeseen tulisi rakentaa TyksLabin atk-järjestelmä, jotta näytteenotto ja tutkimuspyynnöt tehtäisiin normaalisti laboratorion tietojärjestelmään. Näytteet kuitenkin analysoitaisiin TyksLabin normaalien käytäntöjen mukaisesti TyksLabin toimintapisteissä, koska akkreditoitu laboratorio ei voi tuottaa kahta eri laatua olevia tutkimusvastauksia eli omana työnä tehtyjä a-laatuisia ja ulkopuolisilla laitteilla ja opiskelijatyönä tehtyjä b-laatuisia näytteitä. Tässä vaihtoehdossa opiskelijoiden työtoiminta ei kuitenkaan toteudu, koska he voisivat toimia ainoastaan näytteenottajina. Tällöinkin TyksLabin perustamassa toimipisteessä tarvitaan lääkärin lähete kuten kaikissa muissakin TyksLabin näytteenottopisteissä.
  4. Turun sosiaali- ja terveystoimi perustaa oman laboratorion ammattikorkeakoulun tiloihin. Toiminta tapahtuisi terveystoimen johdon ja valvonnan alaisena ja vastuulla. Tällöin toimintaa valvovat ammattikorkeakoulun henkilöt olisivat palvelus- tai muussa suhteessa sosiaali- ja terveystoimeen. Opettajana toimiva terveydenhuollon ammattihenkilö ei täytä tätä edellytystä. Näytteet otettaisiin terveyskeskuslääkärien lähetteellä ja kirjattaisiin Pegasos-tietojärjestelmään. Tämä toimintamalli edellyttäisi uudelleen laboratorioluvan hakemista aluehallintoviranomaiselta, koska aikanaan vuonna 2000 Turun terveyskeskuksen laboratoriotoiminta fuusioitiin sairaanhoitopiirin kanssa.

Vaihtoehdot 3 ja 4 eivät tule kustannussyistä kysymykseen ja lisäksi terveydenhuoltolaki edellyttää, että sairaanhoitopiiri vastaa keskitetysti laboratorio- ja kuvantamistoimintojen organisoinnista.

TyksLabin kanssa on keskusteltu bioanalytiikkaopiskelijoiden työharjoittelusta ja he ovat ilmoittaneet olevansa halukkaita ja heillä on mahdollista ottaa kaikki opiskelijat TyksLabin toimipisteisiin suorittamaan opiskelijaharjoittelua. Näin ollen bioanalytiikkakoulutusohjelman osalta opiskelijoiden työharjoittelu saadaan toteutettua olemassa olevissa TyksLabin toimipisteissä.

Esitetyistä vaihtoehdoista ammattikorkeakoulu voi harkita vaihtoehtoja 1 tai 2. Tosin ammattikorkeakoulun perustama oma terveydenhuollon toimiyksikkö Ruisklinikka Oy edellyttää aluehallintoviranomaisen lupaa, koska se on yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamiseen rinnastettava toimipiste. Näin ollen varsinainen toteuttamiskelpoinen vaihtoehto lienee ammattikorkeakoulun ja jonkun yksityisen toimintayksikön välinen yhteistyösopimus. Kustannusselvitystä vaihtoehdoille 1 ja 2 ei ole tehty.

Palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen 12.12.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee tiedoksi vaihtoehdot ns. Ruisklinikan toiminnan toteuttamiseksi.

PäätösPeruspalvelulautakunta palautti asian Rosenlöfin ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

palSantalahti Anne