Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta43219.12.20127

11641-2012 (029)

Selvitys aluehallintovirastolle Aurakadun hammaskeskuksen markkinoinnista

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on ottanut tutkittavakseen valvonta-asiana ilmoituksen Aurakadun Hammaskeskuksen asiakkaille lähettämistä kutsuista, joissa on käytetty Turun kaupungin ostopalveluasiakkaiden potilastietoja palvelujen markkinoinnissa. Turun kaupungin peruspalvelulautakuntaa pyydetään hankkimaan sopimuksen tekemisestä vastuissa olleiden virkamiesten selvitykset sekä antamaan asian johdosta selvityksensä. Peruspalvelulautakunnalle esitetään, että se hyväksyy suun terveydenhuollon tulosyksikön laatiman selvityksen.

Perla § 432

Perusterveydenhuolto, Suun terveydenhuolto, johtava ylihammaslääkäri Minna Kinnarinen 9.11.2012:

 

Lounais-Suomen aluehallintoviraston selvityspyynnössä pyydetään sopimuksen tekemisestä vastuissa olevia virkamiehiä antamaan selvityksensä ja ottamaan kantaa seuraaviin seikkoihin:

1. Onko Turun kaupunki ostanut liitteenä olevassa kirjeessä mainitulta Aurakadun Hammaskeskukselta suun terveydenhuollon palveluita 2010–2012?

2. Minkä sisältöinen sopimus on ollut? Sopimusasiakirjan jäljennös pyydetään toimittamaan aluehallintovirastolle.

3. Onko sopimuksessa rajattu potilastietojen käyttö Turun kaupungin ostopalvelujen tuottamiseen?

4. Mitä muuta potilastiedoista on sopimuksessa sovittu?

5. Onko potilailta pyydetty suostumus tietojen käyttöön markkinointitarkoituksiin?

6. Onko kutsukirjeessä tarjottu palvelu ollut yksityistä hammaslääkäritoimintaa vai Turun kaupungin ostopalvelutoimintaa?

 

Liite 1                                  Aluehallintoviraston selvityspyyntö

 

Selvityspyynnön johdosta voidaan todeta seuraavaa:

 

1. Ostopalvelusopimus oli tehty Mediverkko OYn Aurakadun Hammaskeskuksen kanssa ajanjaksolle 1.6.2010–31.5.2011. Sopimusta jatkettiin perusturvalautakunnan päätöksellä 28.3.2012 syyskuun 2012 loppuun seuraavasti: ”Lähetteiden antaminen Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen suun terveydenhuollosta loppuu arviolta 1.5.2012 ja nykyiset koko jaksolle voimassa olevat lähetteet vanhenevat 31.5.2012. Kuitenkin sovittiin, että aloitetut hoidot tehdään valmiiksi.” Uusi kilpailutuskierros on tätä kirjoittaessa siinä vaiheessa että sopimus on allekirjoitettu tai sitä ollaan parhaillaan allekirjoittamassa ajalle 1.8.2012–31.7.2014 kilpailutuksen voittaneiden Mediverkko Terveyspalvelut OYn ja Mediverkko Hammaslääkäripalvelut OYn kanssa. Viime mainittu on nyt uudelta nimeltään Oma Hammaslääkärisi Aurakatu.

2. Sopimuksessa edellytettiin, että palvelun antaja otti potilaista kokonaisvastuun koko ostopalvelusopimuksen ajaksi, joten palvelun tuottajalla oli sopimuskauden aikana mahdollisuus olla yhteydessä hoidossaan oleviin ostopalveluasiakkaisiin.

3. -5 Sopimuksessa, on todettu, että palveluntuottaja huolehtii siitä, ettei palveluja annettaessa ja toiminnassa muutoin tietoon tullutta yksityistä tai perheen salaisuutta luvatta ilmaista ja että salassapidossa muutoinkin noudatetaan voimassa olevia säädöksiä ja määräyksiä. Toiminnassa syntyneisiin asiakirjoihin, niiden säilytykseen ja luovutukseen sovelletaan lakia viranomaisten toiminnan julkisuudesta, henkilötietolakia ja muita henkilötietojen käsittelyä koskevia säännöksiä sekä Tilaajan antamia ohjeita.

Sopimukseen sovelletaan myös julkisten hankintojen yleisiä sopimusehtoja JYSE 2009 PALVELUT. Yleisten sopimusehtojen kohdassa 20 Salassapito ja henkilötietojen käsittely todetaan seuraavaa:
20.1 Sopijapuolet huolehtivat kumpikin omalta osaltaan, että palvelua tuotettaessa noudatetaan salassapidosta, vaitiolovelvollisuudesta, tietosuojasta ja salassa pidettävien tietojen luovuttamisesta annettuja voimassa olevia säädöksiä. Lisäksi palveluntuottajan tulee noudattaa asiakirjojen ja tietojen käsittelyssä ja arkistoinnissa tilaajan antamia ohjeita.
20.2 Jos palveluntuottaja tuottaa tilaajalle kuuluvia lakisääteisiä tai muita niihin rinnastettavia tehtäviä, on palvelutuotannossa noudatettava salassapidosta annettuja julkista hallintoa koskevia voimassa olevia säädöksiä kuten lakia viranomaisten toiminnan julkisuudesta.
20.3 Henkilötietolaissa tarkoitettuna rekisterinpitäjänä toimii tilaaja. Toimeksiantosuhteen päättyessä palveluntuottajan hallussa olevat toimeksiantosuhteeseen liittyvät henkilörekisterit luovutetaan tilaajalle.
20.4 Palveluntuottaja vastaa siitä, ettei palveluja tuotettaessa ja sopimuksen mukaisessa toiminnassa muuten tietoon tullutta yksityistä tai perheen salaisuutta luvatta ilmaista.
20.5 Palveluntuottaja ei saa ilman tilaajan lupaa luovuttaa ulkopuolisille henkilötietoja tai tietoja, jotka voivat olla salassa pidettäviä.

 

Sopimuksessa on siis rajattu potilastietojen käyttö Turun kaupungin ostopalvelujen tuottamiseen.

 

Liite 2                                  Sopimus

 

6.Turun kaupungilla on aikaisempina vuosina ollut ostopalvelusopimus 12–15 palveluntuottajan kanssa, joista asiakas sai valita itselleen parhaiten sopivan hammaslääkärin. Hoitojen tultua valmiiksi osa asiakkaista on todennäköisesti jäänyt käyttämään yksityisiä palveluita. Yksityisten hammaslääkäreiden toimintatapa on kutsua hoidossaan olevia potilaita tarkastuskäynneille.
Koska sopimuskausi oli toukokuun lopussa 2012 päättymässä, Mediverkko OYn Aurakadun Hammaskeskuksen kanssa käytiin keskusteluja heidän hoidossaan olleiden potilaiden jatkohoidoista. Omaan toimintaan oli saatu rekrytoiduksi yhteensä 28 uutta toimenhaltijaa 1.6.2012 lukien, joten siltä osin Turun kaupungin hammashoitoon jonossa olevien potilaiden hoitoon pääsyn nopeutuminen oli odotettavissa. Vielä toukokuussa 2012 Turun kaupungin suun terveydenhuollon hoitoon pääsyn tilanne näytti vaikealta uusien hoitoon hakeutuvien potilaiden osalta, joten huoli jo valmiiksi hoidettujen potilaiden hoitosuunnitelman mukaisesta hoitoon pääsystä oli aiheellinen. Tästä syystä keskusteluissa päädyttiin mainospostin lähettämiseeni hoidossa olleille Mediverkko OYn potilaille. Näin haluttiin turvata potilaille mahdollisuus hoitosuhteen jatkumiseen yksityisellä palveluntuottajalla sopimuskauden päättymisestä huolimatta. Turun kaupungilla ei ole käytössä aikuispotilaiden kutsujärjestelmää, joten hoitoon hakeutuminen perustuu yhteydenottoon ja hoidontarpeen arvioon. Menettelyä ei tarkemmin ohjeistettu, mutta oletuksena oli, että asiassa toimitaan potilaslain tarkoittamalla tavalla siten, että postin lähettämiseen mainostarkoituksessa olisi kultakin hoitonsa valmiiksi saaneelta potilaalta erikseen kysytty suostumus etukäteen. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

7.Mainoksen sisältö on ollut yksityistä hammaslääkäritoimintaa, jossa Mediverko Oy tarjosi tälle potilasryhmälle mahdollisuutta jatkaa heidän hoidossaan itse maksavina asiakkaina.

 

Aluehallintovirasto on pyytänyt toimittamaan Mediverkko Oy:n selvityksen asiassa.

 

 

Liite 3 Mediverkko Oy:n selvitys

 

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Anne Santalahti 10.12.2012:

 

Perusterveydenhuollon tulosaluejohtaja yhtyy edellä olevaan selvitykseen.

 

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 13.12.2012:

 

Ehdotus        Peruspalvelulautakunta Lounais-Suomen aluehallintovirastolle edelle olevan selvityksen Aurakadun hammaskeskuksen markkinoinnista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto


Liitteet:

Perla § 432
Liite 1:Aluehallintoviraston selvityspyyntö
Liite 2:Puitesopimus
Liite 3:Mediverkko Oy:n selvitys