Liite 1 Tulosaluekohtaiset katsaukset 1-10/2012

 

Sosiaali- ja terveystoimi, palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen 22.11.2012:

 

Toiminnan ja talouden seuranta tammi- lokakuu 2012

Alla olevat tekstit on koostettu tulosaluejohtajien laatimista raporteista

 

1. Sosiaalityö      

Toiminta

Lastensuojelun rakennemuutoksen aikaan saaminen on sosiaalityön tulosalueen kehittämistoimenpiteistä merkittävin. Lastensuojeluilmoituksia ja pyyntöjä on tullut noin 5 052 ja ne ovat kohdistuneet 2 531 lapseen, mikä on nousua verrattaessa viime vuoteen ja enemmän kuin tälle vuodelle on arvioitu. Huostaanottoja on tehty lokakuun loppuun mennessä 50, mikä on vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Huostaanottoja on valmistelussa kuitenkin runsaasti. Lisäksi on todettava, että hallinto-oikeus ei ole vielä ratkaissut kaikkia ennen vuodenvaihdetta vireille laitettuja huostaanottopäätöksiä. Tässä vaiheessa näyttää siltä, että huostaanottojen määrä kuluvana vuonna tullee olemaan vuoden 2010 tasossa eli noin 60 huostaanottoa.

Kuluvana vuonna lastensuojelun jälkihuoltoon kohdistuu kovia paineita. Jälkihuollossa on tällä hetkellä yli 300 itsenäistyvää nuorta ja vuoden 2012 aikana jälkihuoltoon on siirtynyt ja siirtyy noin 70 nuorta. Jälkihuollon työpainetta lisää se, että jälkihuoltoyksikössä hoidetaan myös muiden kuin Turun jälkihuollettavia nuoria.

Toimeentulotukea saavia kotitalouksia on ollut 8 983, mikä on 417 kotitaloutta enemmän kuin viime vuonna ja enemmän kuin tälle vuodelle on arvioitu.

Talous

Sosiaalityön tulosalueen palkkamenot ovat kuluvana vuonna viime vuotta korkeammat Lakkatien erityislastenkodin 13 uuden vakanssin vuoksi. Perustoimeentulotuen kustannukset ovat nousseet, mikä johtuu toimeentulotukeen 1.1.2012 tehdyistä korotuksista. Sosiaalityön tulosalueella suurimmat taloudelliset riskit ovat ostopalveluissa (lastensuojelu ja mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut).

Kehityssuunnitelmat

Sosiaalityön tulosalueella on vuonna 2012 käynnistetty useita kehityshankkeita. Näitä ovat muun muassa: lastensuojelun palvelujärjestelmän uudistaminen; Remontti-hankkeeseen liittyvä perhehoidon juurruttamishanke (tavoitteena on organisoida perhehoito vuosien 2012–2013 aikana); sosiaalitoimistojen aluejaon täsmentäminen (tavoitteena on tasata sosiaalitoimistojen kokoa ja työntekijämäärää); lastensuojelun sijaishuollon laitoshoidon kehittäminen; erilaiset Effica-asiakastietojärjestelmään liittyvät kehittämisprosessit; ja jälkihuollon asumispalvelujen kehittäminen (TALK -hankkeen jatkaminen).

Henkilöstö

Työvoiman käytössä ei ole ollut oleellista kasvua Lakkatien erityislastenkodin em. resurssikasvua lukuun ottamatta. Työvoiman käytössä ei vielä näy sosiaalityön tulosalueelle 1.7.2012 perustetut uudet vakanssit, koska rekrytointi on vielä kesken.

Hoito- ja palvelutakuu

Toimeentulotuen käsittelyajat ovat pysyneet toimeentulotuen palvelutakuussa. Lastensuojelun palvelutakuiden osalta vain puolet lastensuojelutarpeen selvityksistä pystytään tekemään lastensuojelulain edellyttämässä 3 kuukauden määräajassa.

 

2. Perusterveydenhuolto

Toiminta

Ehkäisevä terveydenhuolto:

Äitiyshuollossa tehdään laajat terveystarkastukset asetuksen mukaisesti jolloin asiakkuus syntyy myös isille, uudelleen synnyttäjillä on enemmän tarkastuksia kuin aikaisemmin. Tämä selittää selkeän lisäyksen toimintaluvuissa verrattuna viime vuoteen. Ehkäisyneuvola hoitajien käynnit ovat lisääntyneet toimintatapojen kehittymisen myötä.

Lastenneuvolan terveystarkastukset tehdään asetuksen mukaisesti ja laajoissa terveystarkastuksissa ovat vanhemmat mukana. Lisäksi 4-vuotistarkastus tehdään 2-osaisena, jolloin käyntejä tulee enemmän verrattuna viime vuoteen. Erityishuomion tarpeessa olevia lapsia ei ole aikaisemmin tilastoitu.

Kouluterveydenhuollossa terveystarkastukset on tehty asetuksen mukaisesti, luokkakohtaisten tarkastusten ajankohtia tarkennettu, sairaanhoitokäynnit ovat vähentyneet, koska terveystarkastuksia on enemmän

Opiskeluterveydenhuollossa on tehty asetuksen mukaisesti terveystarkastukset, sairaanhoitokäyntien määrä kasvanut hieman.

Sairaanhoitoprosessin osalta terveysasemien käyntiluvuissa näkyy (ja tulee näkymään) säästösyistä pidetty 2kk:n kesäsulku, kun verrataan lukuja vuoteen 2011. Verrattaessa käyntilukuja edelliseen kuukauteen, syyskuussa käyntejä terveysasemilla oli 19 216 ja lokakuussa 21 828 eli nousua 2612 käyntiä. Päivystyksen osalta näkyy edelleen aikaisempaan vuoteen verrattuna selvästi alhaisemmat käyntiluvut (7034 käyntiä vähemmän kuin vastaavana aikana 2011).

Suun terveydenhuollossa perushammashoidon palvelujen luvut tarkennetaan vuosilta 2011 ja 2012. Tulojen kasvu ei selity tämän vuoden suoritteiden määrällä. Hoitotakuutavoite tullaan saavuttamaan marraskuun aikana.

Talous

Taloudessa ei ole tapahtunut muutosta syyskuun ennusteeseen, paitsi suunterveydenhuollon tulot näyttäisivät ylittävän ennustetun vielä hieman enemmän.

 

3. Erikoissairaanhoito

Toiminta

Erikoissairaanhoidon suoriteluvut ovat edelleen tavoitteiden mukaisia. Oleellisia muutoksia syyskuun lopun tilanteeseen verrattuna ei ole tapahtunut. Sisätautisairaalan pahimpana ongelmana on edelleen suuri jatkohoitoa odottavien määrä akuuttiosastoilla. Sairaanhoitopiirin käytöstä ei vielä ole lokakuun tietoja.

Talous

Oman erikoissairaanhoidon budjetin ylitysennuste on 1,1 M€:n tasoa. Sairaanhoitopiirin ylitysennusteesta ei toistaiseksi ole uutta tietoa. Syyskuun lopun ylitysennuste oli 5,5 M€.

 

4. Kuntoutumispalvelut

Toiminta

Kaikki yksiköt saavuttivat sopimustavoitteet yksikkökohtaisten toteutumien vaihdellessa 89 %:sta 98 %:iin. Tulosalueen kokonaistuotannosta tavoitteeseen nähden on toteutunut 92,6 %. Ydinprosessikohtaiset sopimustavoitteet toteutuvat nuorten prosessia lukuun ottamatta.

Talous

Lokakuun ennusteen pohjalta ylitysuhka on pysynyt samana kuin syyskuun ennuste eli 5,2 M€. Suurimmat ylitykset ovat työmarkkinatuen kuntaosuus 3,0 M€ ja vammaispalveluiden asumispalvelut 3,0 M€. Vammaispalvelujen kuljetuspalvelut uuden palveluntuottajan kanssa käynnistyvät 1.10.2012 ja se tuo loppuvuodelle 0,2 M€:n säästöt. Muut säästötoimet, 0,6 M€, kohdistuvat henkilöstön käyttöön ja materiaalikustannuksiin. Uusi Työkeskus saadaan käyttöön vasta vuodenvaihteessa ja tämän vuoksi myyntitulot alittuvat 0,2 M€. Talousennustetta huonontaa myös puheterapiajonojen purku.

Asiakastulokset

Heinäkuun loppuun mennessä on välittömiä asiakaspalautteita Kuntoutumispalveluihin tullut 51 kpl, joista 33 on kiitoksia (65 %), 14 moitteita (27 %) ja 4 ehdotuksia (8 %). Kiitoksia on annettu eniten asiantuntemuksesta, hoidosta ja palvelun sujuvuudesta. Moitteita on saatu kohtelusta ja tiedottamisesta. Asiakaskyselyt tehdään marraskuussa 2012. Tästä syystä niitä ei ole käytettävissä vielä lokakuun raportissa.

Laatuasiat

Fysiatria, lastenneurologia ja vammaispalvelut ovat hoito- ja palvelutakuussa.

Puheterapia ei ole hoitotakuussa. Lasten puheterapiajonon mediaani on 4,4 kk, mutta jonotusaika vaihtelee 0-317 vrk:n välillä. AVI on antanut määräyksen jonon saattamiseksi hoitotakuun pituiseksi vuoden loppuun mennessä uhkasakon uhalla.

Ulkoinen auditointi CAF:in mukaan toteutetaan yksiköissä marraskuussa.

 

5. Vanhuspalvelut

Toiminta

Säännöllisen kotihoidon peittävyys on lähentynyt edelleen tavoitetta, lokakuun tilanteessa 13,8 % 75 vuotta täyttäneestä väestöstä oli säännöllisen kotihoidon asiakkaana (tavoite vuoden 2012 loppuun mennessä on 14 %). Kotihoidon palveluluokkien välisen rakenteen suhteen tavoitetta ei ole saavutettu, mikä osin johtuu siitä, että väestön ikääntymiskehitys on ollut tavoitteen laskennan taustalla ollutta väestöennustetta huomattavasti voimakkaampaa, jolloin jo peittävyystavoitteen saavuttaminen käy entistä vaikeammaksi.

Ympärivuorokautisen hoidon saatavuus on lähentynyt strategian mukaista tavoitetasoa. Peittävyys 75 vuotta täyttäneiden keskuudessa on syyskuussa 10,8 %, kun tavoitteeksi on asetettu 10,5 %. Ympärivuorokautisen hoidon jakautuminen hoivahoitoon ja tehostettuun palveluasumiseen on myös lähentynyt asetettua tavoitetta kun laitoshoitoa on vähennetty ja tehostettua palveluasumista lisätty.

Omaishoidontuen palvelurakennetavoite ei täyty, vaikka asiakasmäärää omaishoidossa on pystytty lisäämään 41 asiakkaalla vuoden takaisesta. Omaishoidontuen peittävyys lokakuussa oli 2,8 % kun tavoitteeksi on asetettu 3,5 %. Tämä johtuu siitä, että asiakaslisäys kohdentuu enimmäkseen alle 75 vuotiaisiin. Omaishoidon tuen myöntäminen on myös elokuussa lopetettu, koska tarkoitukseen varatut määrärahat ovat ylittymässä.

Geriatrisen sairaalahoidon tavoitteet tultaneen pääosin saavuttamaan vuoden 2012 loppuun mennessä. Kuntouttavan lyhytaikaishoidon osalta tavoitetta ei ole kuluvan vuoden sopimuksissa asetettu, koska toiminta on käynnistynyt vasta kesäkuun aikana.

Talous

Vanhuspalvelujen tulosalueen talous näyttää lokakuun ennusteen mukaan oman toiminnan osalta toteutuvan talousarvion puitteessa huolimatta siitä, että kuluvan vuoden aikana on tehty sairaanhoitopiirin ja oman sairaalatoiminnan välisen jonotilanteiden hallitsemiseksi merkittäviä toiminnan laajennuksia. Koska mitään näistä toiminnan laajennuksista ei talousarviossa ole suunniteltu, on omaa palvelutuotantoa täytynyt tehostaa toisaalla. Tässä on kuluvansyksyn aikana onnistuttu, mm. heinäkuun ennusteessa ollut henkilöstömenojen ylitysriski on saatu torjuttua.

Tehostetun asumispalvelun ostopalveluiden kohdalla talousarviossa on kuitenkin merkittävä ylitysriski, joka kohdistuu talousarviossa sekä tulomenetyksiin, että menojen ylityksiin

 

6. Työterveyshuolto

Toiminta ja talous

Työterveyshuollossa työterveyslääkärikäynnin korvaavien puhelujen määrä on selkeästi tavoitetta suurempi, mutta sekä lääkärikäyntien että hoitajakäyntien määrä jää jonkin verran tavoitetta pienemmäksi. Terveystarkastusten määrä on tavoitteen mukainen. Luvut ovat samansuuntaisia verrattuna viime vuoden vastaavan ajankohdan lukuihin, mutta terveystarkastusten määrä on viime vuoteen verrattuna suurempi. Työterveyshuollon toiminnan valtakunnallisten linjausten mukaan painopistettä on siirretty työkykyä tukevaan toimintaan ja sairauksien ehkäisyyn aiemman sairaanhoitopainotteisuuden sijaan. Työterveystalon talouden arviointia vaikeuttavat laskutusongelmat. Talouden toteutuma on sekä menojen että tulojen osalta arviota pienempi osin johtuen aiemmasta lääkäripulasta.

 

7. Ympäristöterveydenhuolto

Toiminta ja talous

Ympäristöterveydenhuollon tulosalueella toiminta on ollut tavoitteiden mukaista tammi-lokakuussa. Henkilöstövaje ja henkilökunnan vaikeuttaa edelleen toimintaa.

Talousarvion toteutuma ei sisällä riskejä.