Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta40704.12.20129

2893-2012 (001)

Vastaus aluehallintovirastolle hoitotakuun toteutumisesta Turun kaupungin erikoissairaanhoidossa

Tiivistelmä:

Aluehallintovirasto harkitsee määräyksen antamista sakon uhalla hoitoon pääsyn saattamiseksi lakimääräiselle tasolle Turun kaupungin erikoissairaanhoidossa. 31.8.2012 lähetekäsittelyssä on todettu hoitotakuun ylittävä viive psykiatrialla ja sisätaudeilla ja ensimmäistä käyntiä yli 90 vrk odottaneita psykiatrialla, sisätaudeilla ja lastenneurologiassa. Vastauksessa todetaan lähetekäsittelyn viiveen psykiatrialla johtuneen tilastointivirheistä ja sisätaudeilla gastroenterologian riittämättömästä lääkäriresurssista. Kummankin seikan korjaamiseksi on ryhdytty toimenpiteisiin. Yli 90 vrk odottaneiden potilaiden hoitopäätös on voitu tehdä lähetteen perusteella ilman lisätutkimuksia ja heidän hoitonsa on alkanut 6 kuukauden hoitotakuun mukaisesti.

Perla § 407

Erikoissairaanhoidon tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen 26.11.2012:

Lounais-Suomen aluehallintoviraston pyyntö

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen (31.8.2012) mukaan Turun kaupungilla on ongelmia hoitoon pääsyssä psykiatrian, lastenneurologian ja sisätautien erikoisaloilla. Lähetteen käsittely oli kestänyt yli kolme viikkoa 9,2 %:lla (472 potilasta) sisätautien ja 2,1 %:lla (26 potilasta) psykiatrian lähetteistä. Ensimmäistä käyntiä oli odottanut yli yhdeksänkymmentä vuorokautta potilaista 41,4 % (12 potilasta) lastenneurologiassa, 20,4 % (488 potilasta) sisätaudeissa ja 20,1 % (29 potilasta) psykiatriassa. Aluehallintovirasto harkitsee määräyksen antamista sakon uhalla hoitoon pääsyn saattamiseksi lakimääräiselle tasolle Turun kaupungin erikoissairaanhoidossa. Aluehallintovirasto varaa peruspalvelulautakunnalle mahdollisuuden antaa ennen asian ratkaisemista kirjallisen selvityksen hoitoon pääsyn toteutumisesta Turun kaupungin erikoissairaanhoidossa. Selvityksestä tulee ilmetä vastaukset aluehallintoviraston esittämiin 12 kysymykseen psykiatrian, sisätautien ja lastenneurologian erikoisaloilta.

Liite 1 Aluehallintoviraston pyyntö

Terveydenhuoltolain määräykset erikoissairaanhoidon hoitotakuusta

Terveydenhuoltolain 52 §:n mukaan erikoissairaanhoidossa hoidon tarpeen arviointi on aloitettava kolmen viikon kuluessa lähetteen saapumisesta. Jos hoidon tarpeen arviointi edellyttää erikoislääkärin arviointia tai erityisiä kuvantamis- tai laboratoriotutkimuksia, on arviointi toteutettava kolmen kuukauden sisällä lähetteen saapumisesta. Hoito on aloitettava kuuden kuukauden kuluessa hoidon tarpeen toteamisesta. Poikkeuksena on alle 23-vuotiaden psykiatrinen hoito, joka lain 53 § mukaan pitää aloittaa 3 kuukauden kuluessa hoidon tarpeen arvioista.

Peruspalvelulautakunnan aikaisemmat selvitykset erikoissairaanhoidon hoitotakuun toteutumisesta 2012

Turun peruspalvelulautakunta on aiemmin tänä vuonna antanut kahdesti aluehallintovirastolle selvityksen hoitotakuun toteutumisesta erikoissairaanhoidossa. 8.5.2012 annettu selvitys koski tilannetta 31.12.2011. Hoitotakuu oli pääsääntöisesti toteutunut, kysymys oli tilastointivirheestä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojärjestelmässä, josta Valvira poimii hoidon saatavuustiedot. 29.8.2012 annettu selvitys koski tilannetta 30.4.2012. Tilastoinnin tekniset ongelmat selittivät psykiatrian lähetteiden käsittelyn sekä korva- nenä- ja kurkkutautien ja neurologian hoitoon pääsyn viiveen. Sisätautien lähetekäsittelyn viive koski eniten gastroenterologisia tutkimuksia ja johtui tarpeeseen nähden riittämättömästä lääkärityövoimasta.

Vastaus

Lähetteen käsittely 31.8.2012

Lähetteen käsittelyn viive johtui psykiatrialla pääsääntöisesti edelleen kirjaamisen teknisistä ongelmista. Teknisten tilastointivirheiden poistamiseksi on tehty toistuvia tarkastuksia, korjauksia ja henkilöstön koulutusta. Tämän tuloksena virheiden määrä on koko ajan vähentynyt ja todellinen lähetteiden käsittelyaika on erittäin lyhyt. Sisätautien lähetekäsittelyn viive koski edelleen lähinnä gastroenterologian alaa eli lähetteitä tähystystutkimuksiin. Lähetekäsittelyn viive johtui riittämättömästä lääkäriresurssista. Tilanne korjaantuu vuoden alussa 2013, kun sisäisenä siirtona tähystysyksikköön saadaan 1 erikoislääkärin virka. Tämän lisäksi peruspalvelulautakunta on hyväksynyt esityksen uudesta erikoistuvan lääkärin vakanssista tähystysyksikköön 1.1.2013 lukien, ja esitys odottaa parhaillaan kaupunginhallituksen hallintojaoston käsittelyä. Nämä vakanssilisäykset lähes kaksinkertaistavat tähystystutkimuksien lääkäriresurssin.

Ensimmäistä käyntiä yli yhdeksänkymmentä vuorokautta odottaneet 31.8.2012

Alle 23-vuotiaiden mielenterveyspalveluita lukuun ottamatta terveydenhuoltolaki ei edellytä, että kaikkien potilaiden tulee saada ensiaika 90 vrk sisällä. Käynti on tarpeen ainoastaan tapauksissa, joissa hoidon tarpeen arviointi edellyttää erikoislääkärin arviota tai erityisiä kuvantamis- tai laboratoriotutkimuksia. Mikäli hoidon tarpeen arvio voidaan tehdä pelkän lähetteen perusteella, ei tällaista käyntiä tarvita, ja hoito aloitetaan 6 kuukauden sisällä. Sisätautien, lastenneurologian ja psykiatrian yli 23-vuotiaiden potilaiden yli 90 vrk kestäneessä ensiajan odotuksessa on kysymys ollut siitä, että hoidon aloituspäätös on voitu tehdä lähetteen perusteella ilman lisätutkimuksia.

Lastenneurologiassa on ollut käytössä menettelytapa, missä lähete on tarpeen mukaan voitu ohjata moniammatillisen tiimin käsittelyyn 30 vrk sisällä lähetteen saapumisesta. Tässä käsittelyssä on arvioitu kuntoutuksen kiireellisyys ja laajuus, tehty hoitopäätös ja asetettu potilas suoraan hoitojonoon. Menettelyn on katsottu nopeuttavan hoidon aloittamista sen sijaan, että hoidon aloitusta edeltäisi erillinen tutkimuskäynti lastenneurologilla. Moniammatillisen tiimin käsittely tullaan jatkossa kirjaamaan Pegasokseen hoidon tarpeen arvion edellyttämänä lisätutkimuksena.

Yli 90 vrk ensikäyntiä odottaneista 11 potilaasta yhdeksällä oli laaja kehitysviive. Heidän hoitonsa alkoi kuntoutustyöryhmässä hoitotakuun mukaisesti 6 kk sisällä, vaihteluväli kiireellisyyden mukaan 68-170 vrk, keskiarvo 128,8 vrk lähetteen saapumisesta. Yhden potilaan odotusaika lastenneurologian erikoislääkärin vastaanotolle (kielenkehityksen viive) oli 92 vrk. Yksi potilas tuli sisäisenä ei-kiireellisenä lastenlääkärin konsultaatiopyyntönä, odotusaika lastenneurologille oli 130 vrk.

Alle 23-vuotiaiden odotusajan mediaani psykiatriseen hoitoon oli 31.8.2012 50 vrk. 3 alle 23-vuotiasta oli tilastojen mukaan odottanut ensikäyntiä 31.8.2012 yli 90 vrk. Kaikissa tapauksissa oli kyse tilastointivirheestä ja hoito oli todellisuudessa alkanut aikaisemmin.

Psykiatrian, sisätautien ja lastenneurologian vastaukset aluehallintoviraston 12 kysymykseen esitetään liitteessä 2.

Liite 2Psykiatrian, sisätautien ja lastenneurologian vastaukset

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 26.11.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen Lounais-Suomen aluehallintovirastolle hoitotakuun toteutumisesta Turun kaupungin erikoissairaanhoidossa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto


Liitteet:

Perla § 407
Liite 1:Aluehallintoviraston pyyntö
Liite 2:Psykiatrian, sisätautien ja lastenneurologian vastaukset