Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta41504.12.201217

12163-2012 (451)

Kuuden suurimman kaupungin kehitysvammahuollon palvelujen ja kustannusten vertailu

Tiivistelmä: -

Perla § 415

Vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski ja vammaispalvelusuunnittelija Anita Lehtonen 22.11.2012:

Suomen viisi suurinta kaupunkia ovat vertailleet vuodesta 2000 alkaen vuosittain kehitysvammaisille henkilöille tarjoamiaan palveluja ja niiden kustannuksia (Viisikko-työryhmä). Oulu tuli mukaan vertailutyöhön vuodesta 2005.

Kuusikko-työryhmän raportti vuoden 2011 tiedoista on valmistunut syyskuussa 2012. Julkaisu on luettavissa myös Kuusikko-työryhmän sivuilta osoitteesta www. kuusikkokunnat.fi.

Oheismateriaali 1Kuusikkotyöryhmän julkaisu 6/2012 (72 sivua)

Kuusikko-työryhmän kehitysvammahuollon raportissa kuvataan pääasiassa kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain (519/1977) mukaisia palveluja. Tarkasteltavat palvelut ovat kehitysvammaisten henkilöiden laitoshoito, asumispalvelut (autettu, ohjattu ja tuettu asuminen), perhehoito sekä työ- ja päivätoiminta. Muita, asiakasmäärältään ja kustannuksiltaan pienempiä palveluja kuvataan pääosin yhtenä kokonaisuutena.

Kuusikko-kuntien kehitysvammahuollon keskeisimpiä tavoitteita ovat edelleen laitosasumisen vähentäminen ja asumispalvelujen kehittäminen. Asumispalvelujen määrän kasvusta huolimatta raportissa todetaan, että kehitys ei ole tapahtunut riittävän nopeasti Valtioneuvoston vuoden 2010 periaatepäätöksen asettaman tavoiteaikatauluun nähden. Juuri ilmestyneessä Valtioneuvoston periaatepäätöksessä Kehitysvammaisten henkilöiden yksilöllisen asumisen ja palvelujen turvaamisesta lausutaan uudeksi päämääräksi, että vuoden 2020 jälkeen kukaan ei asu laitoksessa. Tavoitteena on, että vuoteen 2016 mennessä laitoksissa on enintään 500 asukasta Suomessa.

Turussa kehitys on ollut suunnitelman mukainen, sillä viime vuosina Turun seudulle on valmistunut monta uutta kehitysvammaisille sopivaa asumisvaihtoehtoa. Vuoden 2012 loppuun mennessä laitoksia ylläpitävät tahot laativat kuntien kanssa laitoshoitoa korvaavista ratkaisuista suunnitelman, tarkennuksena aikaisemmin laadittuihin alueellisiin suunnitelmiin.  

Kuusikko-vertailussa tarkastellaan pääosin asiakasmääriä, suoritteiden määriä ja kustannuksia. Vuoden 2011 tietojen lisäksi esitetään aikasarjoja vuosilta 2007–2011. Turussa kehitysvammahuollon palvelujen asiakasmäärä on kasvanut viidessä vuodessa noin 20 % (Kuusikko-kunnissa noin 16 %). Vuonna 2011 Kehitysvammalain mukaisia palveluja käytti Turussa 829 henkilöä (789 vuonna 2010). Nettokustannukset asiakasta kohti oli 27 839 euroa (Kuusikon keskiarvo 31 098).  

Laitoshoito

Pitkäaikaisen laitoshoidon asiakasmäärä väheni Turussa vajaalla kolmella prosentilla verrattuna vuoteen 2010, käyttöpäivät 0,3 prosentilla. Vastaavat vähennykset muiden Kuusikko-kuntien osalta oli keskimäärin 3,5 % ja 6 %. Laitoshoidon kustannukset eivät ole vähentyneet, mikä osittain selittyy laitoshoidossa olevien henkilöiden raskaamman hoidon tarpeella. Kehitysvammaisten palvelujen kokonaiskustannuksista laitoshuollon osuus oli 42 %.

Asumispalvelut

Kasvu on ollut suurinta asumispalveluissa, jossa asiakasmäärä on kasvanut viidessä vuodessa Turussa noin 27 % (Kuusikon keskiarvo 20 %) ja deflatoidut kustannukset noin 18 % (Kuusikossa vajaat 32 %). Edelliseen vuoteen verrattuna asumispalvelujen asiakasmäärä kasvoi 1,5 % vuonna 2011 (Kuusikossa 7,5 %). Asumispalvelujen osuus palvelujen kokonaiskustannuksista oli 37 %.

Perhehoito

Turussa perhehoidossa asuvien määrä on pysynyt samana viimeisten viiden vuoden aikana. Vain 1 % kaikista kehitysvammahuollon palvelujen piirissä olevista henkilöistä asuu perhehoidossa (Kuusikko-kuntien keskiarvo 3 %). Itsenäistyville nuorille kehitysvammaisille muut asumispalvelut ovat yleensä houkuttelevampi vaihtoehto. Kokonaiskustannuksista perhehoito muodosti 0,9 %.

Työ- ja päivätoiminta

Työ- ja päivätoiminnan asiakasmäärä ja suoritteet ovat tasaisesti nousseet viiden viimeisen vuoden aikana sekä Turussa että muissa Kuusikko-kunnissa. Asumispalvelujen kehittyessä työ- ja päivätoiminnan merkitys kasvaa edelleen. Suurin osa avohuollon työikäisistä kehitysvammaisista henkilöistä osallistuu työ- ja päivätoimintaan. Turussa työ- ja päivätoiminnan osuus kehitysvammaisten palvelujen kokonaiskustannuksista oli 12,5 % vuonna 2011. Työryhmä tarkasteli erillisselvityksenä kunnallisesti tuotetun työ- ja päivätoiminnan järjestäminen kunnissa. Kustannukset per asiakas oli Turussa Kuusikon keskitasoa.

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 23.11.2012:

Esitän, että peruspalvelulautakunta merkitsee tiedokseen kuuden suurimman kaupungin kehitysvammahuollon palvelujen ja kustannusten vertailun vuodelta 2011.

Palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen 23.11.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee tiedokseen kuuden suurimman kaupungin kehitysvammahuollon palvelujen ja kustannusten vertailun vuodelta 2011.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.