Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta40604.12.20128

10166-2012 (033, 015)

Turun kaupungin sitoutuminen Kaste-ohjelman Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille -hankkeeseen

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveystoimessa on valmisteltu Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille -hankesuunnitelmaa, joka on tarkoitus jättää valtioneuvostolle joulukuun loppuun mennessä. Hanke toteutetaan Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella, ja sen hallinnoinnista vastaa Turun kaupunki. Päätarkoituksena on lisätä riskiryhmien osallisuutta, hyvinvointia ja terveyttä. Tässä esitetään, että peruspalvelulautakunta merkitsee hankevalmistelun nykytilan tiedokseen, hyväksyy hankesuunnitelman ja oikeuttaa sosiaali- ja terveystoimen hakemaan valtionavustusta.

Perla § 406

Palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen ja palvelujohtaja Maisa Kuusela 26.11.2012:

Kaste-ohjelma

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisessa Kaste-ohjelmassa on määritelty sosiaali- ja terveydenhuollon uudistustyön tavoitteet ja toimenpiteet niiden saavuttamiseksi vuosille 2012–2015. Ohjelma kohdistuu sosiaali- ja terveydenhuollon keskeisten asiantuntijoiden ja kansalaisten esille nostamiin uudistustarpeisiin, ja siinä nivotaan yhteen hallitusohjelma ja sosiaali- ja terveysministeriön strategian mukainen säädös-, resurssi- ja vuorovaikutusohjaus.

Kaste-ohjelman tavoitteena on, että hyvinvointi- ja terveyserot kaventuvat ja että sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteet ja palvelut on järjestetty asiakaslähtöisesti. Painopistettä siirretään ongelmien hoidosta fyysisen, henkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin aktiiviseen edistämiseen ja ongelmien ehkäisemiseen koko väestössä.

Kaste-ohjelman tavoitteiden saavuttamista ja toimeenpanoa tukevat sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeiden valtionavustukset. Hankerahoitukseen on käytettävissä periaatteessa laskennallisesti noin 17,5 miljoonaa euroa vuosittain, yhteensä noin 70 miljoonaa euroa vuosina 2013–2015. Tiedossa on, että vuodenvaihteessa 2012/2013 haettaville hankkeille myönnetään valtionavustuksia yhteensä noin 12–14 miljoonan euron verran.

Kaste-ohjelman kautta jaettavan rahoituksen lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö koordinoi yhteistyössä eri rahoittajatahojen (esim. RAY, Tekes) kanssa muuta kunnille, kuntayhtymille, järjestöille ja yrityksille tarkoitettua sosiaali- ja terveydenhuollon hankerahoitusta. Hankerahoituksen lisäksi eri toimijat käyttävät omia resurssejaan ohjelman linjausten mukaiseen uudistustyöhön.

Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille -hanke

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kehittämiseksi toteutetaan Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella 2013–2015 kolmevuotinen hanke, jonka päätarkoituksena on lisätä riskiryhmien osallisuutta, hyvinvointia ja terveyttä. Keskeiset kohderyhmät ovat palveluja paljon käyttävät asiakkaat ja potilaat sekä päihde- ja mielenterveysasiakkaat.

Hankkeessa toteutuvat seuraavat Kaste-ohjelman osa-ohjelmat:

•      Riskiryhmien mahdollisuutta osallisuuteen, hyvinvointiin ja terveyteen parannetaan.

•      Palvelurakennetta ja peruspalveluja uudistetaan.

•      Tieto ja tietojärjestelmät saatetaan asiakkaiden ja ammattilaisten tueksi.

•      Johtamisella tuetaan palvelurakenteen uudistamista ja työhyvinvointia.

Valmistelutyön taustaa Turussa

Syrjäytyminen, hyvinvointi- ja terveyserot ovat viime vuosien aikana kasvaneet Turussa ja Länsi-Suomen alueella edelleen, vaikka ongelmaan on kiinnitetty huomiota jo vuosien ajan. Erityisesti terveyspalvelut kohdentuvat huonosti niitä eniten tarvitseville, mutta myös sosiaalipalvelut koetaan vaikeasti saavutettaviksi ja byrokraattisiksi. Näitä ongelmia on todennettu viime vuosien aikana erilaisissa palvelujen käyttäjien mielipidemittauksissa ja tutkimushankkeissa.

Turussa selvitettiin kevään 2012 aikana laaja-alaisesti terveydenhuollon potilasvirtoja, minkä yhteydessä tunnistettiin muuallakin havaittu tilanne: noin neljäsosa asiakkaista käyttää kaksi kolmasosaa palvelutarjonnasta. Tämä on tulosta monen tekijän yhteisvaikutuksesta. Monet käyttävät paljon palveluja, koska ovat vakavasti sairaita. Toisaalta on myös olemassa palvelujen käyttäjien joukko, joka käyttää palveluja palvelutarpeisiinsa nähden tavallaan turhaan. Lisäksi potilaita ”kierrätetään” paikasta toiseen. Samanlaista palvelujen liikakäyttöön liittyvää problematiikkaa esiintyy myös muissa Länsi-Suomen Kaste-ohjelma-alueen kunnissa.

On syytä olettaa, että myös sosiaalipalvelut kohdentuvat suurelta osin samalle, paljon terveyspalveluja käyttävälle potilasryhmälle. Sosiaali- ja terveystoimen syksyn aikana tehdyssä valmistelutyössä on käynyt ilmi, että Turussa on noin 3 000–5 000 kaupunkilaista, jotka käyttävät samanaikaisesti useita palveluita ja osin turhaan. Tämän seurauksena on syytä ottaa palveluita paljon tarvitsevien hoitoprosessit paremmin haltuun ja luoda nykyistä parempi hoito- ja palveluketju. Päihde- ja mielenterveysasiakkaat ovat yksi suuri palveluiden käyttäjäryhmä. Kuitenkin heidän palveluissaan on selkeitä puutteita ja palveluilta puuttuu prosessinomistajuus.

Potilasvirta-analyysin tulokset on esitelty peruspalvelulautakunnalle 3.10.2012 § 344.

Tulevan Kaste-hankkeen keskeiset toimijat, tavoitteet ja toimintatapa

Hanketta on valmisteltu Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen johdolla loppukesästä 2012 lähtien. Hankekokonaisuutta ja siihen kuuluvan Turun kehittämisosion valmistelutyötä ovat johtaneet palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen ja palvelujohtaja Maisa Kuusela.

Hankkeessa ovat omilla kehittämisosioillaan mukana Turku, Pori, Raisio, Rauma, Salo, Vasson hankekunnat (Akselikunnat: Mynämäki, Nousiainen, Masku; Härkätien sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteistoiminta-alue: Lieto, Tarvasjoki, Marttila, Koski; Vakka-Suomen kunnat: Uusikaupunki, Laitila, Vehmaa, Kustavi, Taivassalo, Pyhäranta; Naantali, Raisio, Paimio, Pöytyä, Sauvo, Somero) sekä Satakunnan sairaanhoitopiiri. Hankkeen yhteistyökumppaneiksi ovat lisäksi ilmoittautuneet Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Turun ammattikorkeakoulu, tiedekorkeakoulut, A-klinikkasäätiö, mielenterveysalan järjestöt, seurakunnat ja potilasjärjestöt.

Hankkeen tavoitteena on luoda riskiryhmien tarpeista lähtevä yhteinen toimintamalli, jota sovelletaan kaikissa kehittämisosioissa rohkeasti ja ennakkoluulottomasti, aikaisemmat toiminnan ja yhteistyön esteet ylittäen. Tavoitteena on myös selvittää palvelujen suurkäyttöä ja vähentää palveluja paljon käyttävien määrää. Lisäksi tarkoituksena on uudistaa palvelurakenteita ja analysoida tarkemmin asiakasvirtoja. Hanke tähtää siihen, että sosiaalityön, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välille saadaan rakennettua eheä palvelukokonaisuus, jossa painopiste siirtyy lääkinnällisestä kuntoutuksesta sosiaaliseen. Myös asiakastyytyväisyyttä pyritään lisäämään toteutettujen toimenpiteiden avulla.

Tavoitteisiin pyritään luomalla asiakaslähtöisiä, vaikuttavia ja räätälöityjä palveluita. Tässä palvelumuotoilu ja johtaminen ovat keskeisessä asemassa. Tarkoituksena on kehittää palveluja paremmin asiakkaiden tarpeita vastaaviksi yhdessä kuntien, järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Hankkeen kohderyhmille luodaan uudenlaisia toimintamalleja, joihin sovelletaan parhaita kansallisia ja kansainvälisiä käytäntöjä.

Palvelumuotoilu on hankkeen merkittävä kokoava yhteinen tekijä. Ajatuksena on rakentaa olemassa olevista palveluista palvelujen käyttäjien kannalta mielekkäitä, tarkoituksenmukaisia, mutta myös kustannustehokkuudeltaan järkeviä palvelukonsepteja, joita voidaan monistaa ja ottaa käyttöön myös kansallisesti muissa kaupungeissa.

Palvelumuotoilu perustuu syvälliseen asiakasymmärrykseen, käyttäjätiedon hankkimiseen ja hyödyntämiseen, palvelujen demokraattiseen yhteissuunnitteluun ja palvelukonseptien rakentamiseen. Kaste-hankkeesta tekee kansallisesti merkittävän nimenomaan se, ettei palvelumuotoilua ole tähän mennessä sovellettu systemaattisesti julkishallinnossa eikä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Näin ollen hankkeeseen kohdistuu oletettavasti paljon odotuksia ja kiinnostusta.

Hankkeen valmistelussa ollaan tällä hetkellä siinä vaiheessa, että koko hankekokonaisuutta koskeva suunnitelma on lähes valmiina, samoin mukaan tulevien kuntien omat kehittämisosiot. Kunnat päättävät itsenäisesti sitovasta osallistumisestaan marraskuun loppuun mennessä tai viimeistään joulukuun alussa. Sisällölliset muutokset ja kumppanuuden muutokset ovat siis vielä mahdollisia.

Turun oman kehittämisosion suunnitelmaa on työstetty syys-lokakuussa eri tulosalueiden (erityisesti perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalityön) yhteistyönä. Turun osio kohdistetaan alkuvaiheessa Varissuolle ja Runosmäkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa kahden projektitiimin perustamista kyseisten kaupunginosien sosiaali- ja terveysasemien yhteyteen. Jatkossa toimintamallia on tarkoitus levittää Pansio-Pernoon ja sen myötä koko kaupunkiin.

Oheismateriaali 1Kaste-hankkeen kokonaissuunnitelma

Oheismateriaali 2Turun kehittämisosiota koskeva suunnitelma

Hankkeen kustannukset

Hankkeen arvioidut kokonaiskustannukset vuosille 2013–2015 ovat noin 2 864 000 €, josta valtionavustuksen osuus on 75 %. Hankkeen hallinnoijana toimii Turun kaupunki, ja hallinnoinnista aiheutuneet kustannukset on sisällytetty yhteiseen budjettiin siten, että omavastuut jaetaan kunnille kehittämisosioiden budjettien suhteessa. Omarahoitusosuudesta osa voidaan kompensoida työsuorituksella.

Eri kehittämisosioiden budjettiosuudet ja hankekokonaisuuden loppusumma saattavat täsmentyä valmisteluprosessin viimeistelyvaiheessa. Hankekokonaisuuden loppusumma jää joka tapauksessa alle kolmen miljoonan euron.

KehittämisosioOmarahoitusosuus (€)

Haettava

valtionosuus (€)

Kustannukset yhteensä (€)
Yhteinen hallinto136 750410 250547 000
Turku225 000675 000900 000
Pori84 750254 250339 000
Rauma94 325282 975377 300
Salo39 700119 100158 800
Raisio25 40076 200101 600
Vasson hankekunnat62 500187 500250 000
Satakunnan sairaanhoitopiiri47 500142 500190 000
Yhteensä715 925 €2 147 775 €2 863 700 €

Valmisteluprosessin yhteydessä asiaa on esitelty elokuussa Turun sosiaali- ja terveystoimen johtoryhmässä (28.8.2012, § 83) ja syyskuussa ja marraskuussa Kaste-ohjelman Länsi-Suomen aluejohtoryhmässä (6.9.2012, § 7, 22.11.2012 § 6). 22.11. pidetyssä aluejohtoryhmän kokouksessa aluejohtoryhmä puolsi Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille -hankkeen rahoitushakemuksen jättämistä 31.12.2012 päättyvään Kaste-ohjelman valtionavustushakuun. Hanke on mainittu erikseen myös kaupunginjohtaja Aleksi Randellin 31.10.2012 julkaistussa talousarvioesityksessä vuodelle 2013.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 26.11.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee tiedoksi Palvelumuotoilulla parempia palveluita riskiryhmille -hankkeen valmistelutilanteen, hyväksyy edellä luonnostellun hankesuunnitelman ja oikeuttaa sosiaali- ja terveystoimen jättämään hankesuunnitelman edellyttämän valtionapuhakemuksen sosiaali- ja terveysministeriölle 31.12.2012 mennessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi peruspalvelulautakunta merkitsi tiedoksi palvelutuotantojohtaja Petri Virtasen ilmoituksen siitä, että esityslistan valmistumisen jälkeen Raisio on ilmoittanut, ettei se ole mukana hankkeessa.

Jakelu

tpvKuusela Maisa
tpvVirtanen Petri