Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta38314.11.20127

9792-2012 (442)

Vastaus valtuutettu Elina Rantasen ym. aloitteeseen lapsiperheiden kodinhoitajatoiminnan selvittämisestä

Tiivistelmä:

Valtuutettu Elina Rantasen valtuustoaloitteissa on kiinnitetty huomiota lapsiperheiden kotiin saatavan avun niukkuuteen. Aloitteessa esitetään kodinhoitajien avun lisäämismahdollisuuteen. Vastauksessa kerrotaan sosiaali- ja terveystoimen pyrkivän lisäämään perheille kotiin annettavaa apua.

Perla § 383

Sosiaali- ja terveystoimi, palvelujohtaja Sirpa Kuronen 1.11.2012:

Valtuutettu Elina Rantanen ym. toteavat aloitteessaan, että Turun kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointiohjelman tavoitteissa on lapsiperheiden varhainen tuki, mutta perheet eivät saa riittävästi konkreettista arjen apua (Kv 3.9.2012 § 181). Aloitteessa halutaan selvitystä mahdollisuudesta kodinhoitajien saamiseksi apua tarvitseviin lapsiperheisiin.

Liite 1Valtuutettu Rantasen ym. aloite

Velvoitteet kotipalvelunpalvelun järjestämiseen

Kotipalvelu on sosiaalihuoltolain 21 §:n mukaista palvelua, joka on asumiseen, henkilökohtaiseen hoivaan ja huolenpitoon, lasten hoitoon ja kasvatukseen sekä muuhun tavanomaiseen ja totunnaiseen elämään kuuluvien tehtävien ja toimintojen suorittamista tai niissä avustamista. Lastensuojelulaki ja terveydenhuoltolaki edellyttävät kunnilta tämän palvelun järjestämistä. Lastensuojelulaki velvoittaa kuntia järjestämään perheelle lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän välttämättömäksi arvioimia avohuollon tukitoimia (LsL 36 §). Kotipalvelu mainitaan yhtenä näistä palveluista.

Lapsiperheille kotiin annettava apu Turussa

Turun kaupungilla on useita lapsiperheille kotiin annettavan avun palveluja.

Lastensuojelun perhetyö palvelee pääosin lastensuojelun asiakkaana olevia perheitä. Palvelua sai vuonna 2011 n. 2 % turkulaisista perheistä. Ilman lastensuojelun asiakkuutta perhetyötä 51 perhettä. Lisäksi sosiaalityö ostaa kotipalvelua muutamille perheille avohuollon tukitoimena, jos omaa palvelua ei ole kriisitilanteissa saatavilla. Neuvolan perhetuki antaa vauvaperheille apua ja ohjausta vauvan hoitoon ja vanhemmuuteen liittyvissä kysymyksissä. Neuvolan perhetuki käynnistyi vuonna 2011, tuolloin palvelua sai 36 perhettä. Vammaispalveluissa alle 18-vuotiaiden omaishoidontuen lisäpalveluna on palvelusetelillä hankittava kotipalvelu. Ilman lastensuojelun tai vammaispalvelujen tarvetta kotiin annettavaa apua sai vain 0,5 % lapsiperheistä. Turun sosiaali- ja terveystoimi käytti vuonna 2011 perhetyöhön kaikkiaan n. 1 325 000 €, josta n. 44 000 € ehkäisevään perhetyöhön (3,3 % koko kustannuksesta).

Peruspalvelulautakunta avustaa Mannerheimin lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin järjestämää lastenhoitotoimintaa vuosittain erikseen päätettävällä summalla. Kuluvana vuonna avustus on 64 000 €. Sairaan lapsen hoidon järjestäminen on mainittu avustusperusteena. Vuonna 2011 lastenhoitopalvelua on käyttänyt 363 turkulaista perhettä, työtunteja on n. 7 500. Perheet voivat varata hoitajan MLL:n hoitajavälityksestä. Palvelun perustuntihinta on 8,20 €/h ja siihen saa verotuksen kotitalousvähennystä.

Sosiaali- ja terveystoimessa on kuluvan syksyn aikana kokeiltu lapsiperheiden ennaltaehkäisevän kotipalvelun järjestämistä palvelusetelillä. Kokeiluun on käytettävissä 150 000 €. Kokeilussa mukana olevat perheet voivat hankkia palvelun palvelusetelillä yksityisiltä palveluntuottajilta. Palvelu on maksullista, palvelusetelin arvo on maksimissaan 28 €/h ja minimissään 7 €/h. Arvon määritys perustuu asiakasmaksulakiin. Toimeentulotukiasiakkaille palvelu on ilmainen. Kokeilu päättyy vuoden 2012 lopussa. Kokeilun tuloksia on tarkoitus käyttää kotipalvelun käynnistämiseen vakinaisena palveluna.

Tavoitteet kotiin annettavan avun lisäämiseksi

Sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2013 toiminnan tavoitteissa on ehkäisevän ja lastensuojelun perhetyön sekä neuvolan perhetuen lisääminen niin, että palvelua saisi entistä useampi perhe. Peruspalvelulautakunta lisäsi talousarviokäsittelyssä sosiaali- ja terveystoimen budjettiesitykseen 300 000 € lapsiperheiden kotipalvelun käynnistämiseen, koska määrärahaa ei ollut mahdollista sisällyttää virastolle annettuun ohjelukuun. 

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 5.11.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan vastauksen valtuutettu Elina Rantasen ym. aloitteeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen.

Jakelu

vastRantanen Elina


Liitteet:

Perla § 383
Liite 1:Aloite