Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta38014.11.20124

5290-2011 (041)

Kaupunginvaltuuston päätökseen perustuvan 1 M€:n lisämäärärahan käyttö

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveystoimi käyttää vuoden 2012 aikana valtuuston hyväksymän 1 M€:n lisämäärärahan lastensuojeluun, tehostetun palveluasumisen lisäämiseen, hammashuollon oman tuotannon lisäämiseen sekä mielenterveyspalveluihin. Määränrahan käytöstä on raportoitava peruspalvelulautakunnalle.

Perla § 380

Palvelujohtajat Sirpa Kuronen, Maisa Kuusela ja Seija Arve 30.10.2012:

Kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2012 talousarviokäsittelyn yhteydessä, että peruspalvelulautakunnalle osoitettu lisäraha tulee käyttää lastensuojeluun, tehostetun palveluasumisen lisäämiseen, hammashuollon oman tuotannon lisäämiseen sekä mielenterveyspalveluihin. Seuraavassa on lyhyt raportti määrärahan käytöstä.

Lastensuojelun avohuollon vaikuttaviksi todettuja toimenpiteitä hankitaan ostopalveluina, teemana ”perhekuntoutusta kotiin”. Kokeilu on osa lastensuojelun kehittämissuunnitelman mukaista avohuollon toimintaedellytysten parantamista. Kokeilualueena on pohjoinen sosiaalitoimisto. Palveluja on hankittu 22 lapselle (15 perhettä) viideltä palveluntuottajalta. Jo tässä vaiheessa voidaan todeta, että useammassa tapauksessa hankitun palvelun vaihtoehtona olisi ollut joko lapsen sijoitus tai perheen laitoskuntoutus. Analyysi palvelujen vaikutuksesta tehdään kokeilun päätyttyä vuoden vaihteen jälkeen. Kokeiluun annetusta 150 000 €:sta on sidottu jo n. 136 000 €. Palvelujaksot ovat useamman kuukauden mittaisia.

Lapsiperheiden kotipalvelukokeilu on käynnistynyt, palveluseteleitä on myönnetty syyskuun puolenvälin jälkeen. Palvelu on ennaltaehkäisevää lastensuojelua (ei lastensuojelun asiakkuutta) ja siihen ohjaavat neuvolan, lapsiperhesosiaalityön ja vammaispalvelujen työntekijät. Palvelu on kokeiluvaiheessa rajattu alle kouluikäisten perheisiin. Toimintatavat lapsiperheiden kotipalvelun palvelusetelijärjestelmään on tehty. Keskimääräinen palvelusetelin arvo on ollut 26,15 € (täysi arvo 28 €). Toimeentulotukiasiakkaille palvelu on maksuton. Kotipalvelu on käynnistynyt 12 perheessä, asiakkaita on ohjattu kaikilta kokeilussa mukana olevilta tahoilta. Mahdollisuus saada apua lähiverkostolta puuttui kaikilta, muuten avun tarpeen syyt vaihtelivat. Osa asiakkaista on ohjattu heidän tarpeitaan paremmin vastaaviin palveluihin. 150 000 €:n määrärahaa on käytetty vasta vähän.

Määrärahasta 100 000 € päätettiin käyttää erityisesti ammattikorkeakoulun opiskelijoiden psykososiaalisten palvelujen lisäämiseen. Opiskelijaterveydenhuolto sai ensimmäisen ylimääräisen AMK-opiskelijoiden psykologin syyskuun puolivälissä. Lokakuun alussa aloitti vielä kaksi psykologia. Näistä kaksi työskentelee lähellä opiskelijaterveydenhuoltoa niin, että nopean konsultaation mahdollisuus on olemassa. Muuten opiskelijoita ohjataan palveluun normaalilla lähetekäytännöllä. Jonot ovat lyhentyneet, mutta käyntitilastoja ei kokeiluajan lyhyyden vuoksi vielä ole käytettävissä. Lisätoimenpiteiden tarvetta arvioidaan lokakuun aikana.

Suun terveydenhuollon palvelutakuun saavuttamiseksi on perustettu 10 hammaslääkärin, 10 hammashoitajan ja 8 suuhygienistin vakanssit. Hoitotakuu saavutetaan vuoden loppuun mennessä. Alkuvuodesta käytettiin suunniteltua enemmän ostopalveluita, koska omat vakanssit eivät olleet vielä käytettävissä.

Tehostettua palveluasumista on hankittu yhteensä 20 paikkaa. Tähtimönkadulla avautuneesta uudesta palvelutalosta hankittiin 15 paikkaa heinä-elokuun vaihteessa. Muista palvelutaloista, joiden kanssa kaupungilla on sopimus, on hankittu yhteensä viisi paikkaa.

Määrärahan käytöstä kokonaisuudessaan raportoidaan vuoden vaihteen jälkeen.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee lisämäärärahan käyttöä koskevan selvityksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen.