Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta36624.10.201211

7881-2012 (012)

Turun sosiaali- ja terveystoimen KanTa -eArkisto 2013-2014 -hanke

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveysministeriön vaiheistusasetuksen mukaan potilasasiakirjojen sähköinen arkistointi on otettava käyttöön julkisessa terveydenhuollossa 1.9.2014 mennessä. Sosiaali- ja terveystoimessa on valmisteltu KanTa eArkiston hankesuunnitelmaa ajatuksena hakea Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen valtionavustusta lokakuun loppuun mennessä. Vaiheistettuna hanke koostuu kahdesta kokonaisuudesta: 1) Suunnittelu, tietosisällön määrittely ja aluetietojärjestelmään liittyminen (11/2012 - 08/2013) ja 2) Kanta -eArkisto käyttöönoton toteutus ja toimintamallien muutos (09/2013 - 11/2014)

Perla § 366

Sosiaali- ja terveystoimi, ratkaisupäällikkö Mika Lempinen ja tutkimus- ja kehitysjohtaja Päivi Sannola 17.10.2012:

Kansallinen terveysarkisto KanTa-palvelut

Suomeen rakennetaan kansallinen terveysarkisto KanTa ja siihen liittyvät palvelut. KanTa-palveluihin kuuluvat sähköinen resepti, potilastiedon arkisto ja kansalaisen omien terveystietojen katselumahdollisuus. Tavoitteena on edistää hoidon jatkuvuutta ja potilasturvallisuutta sekä parantaa tuottavuutta terveydenhuollossa. STM:n vaiheistusasetuksen mukaan potilasasiakirjojen sähköinen arkistointi on otettava käyttöön julkisessa terveydenhuollossa 1.9.2014 mennessä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköistä käsittelyä ja sähköistä lääkemääräystä koskevat lait tulivat voimaan vuonna 2007. Lakien pohjalta rakennetaan terveydenhuollon tietojärjestelmäarkkitehtuuri, jonka ytimenä on sähköisten potilasdokumenttien keskitetty arkisto sekä reseptitietokanta. Kela ylläpitää arkistointipalvelua rekisterinpitäjien lukuun ja on kansallisen reseptikeskuksen ylläpitäjä. Julkisen terveydenhuollon rekisterinpitäjät velvoitetaan liittymään arkistointipalveluun.

Kansallisella ratkaisulla sähköisten potilaskertomusten rakenne yhdenmukaistetaan ja standardoidaan. Sähköisen potilaskertomuksen määrityksiä toimeenpannaan valtakunnallisissa toimittajakohtaisissa klusterihankkeissa, joita on koordinoitu kansallisesti. Tavoitteena on, että Kelan testiympäristön valmistuttua kullakin potilaskertomusjärjestelmällä on valmius liittyä arkistopalvelun käyttäjäksi.

Terveydenhuollon perustietojärjestelmien pitää tukea yhtenäisiä käytäntöjä ja sen on oltava yhteensopiva kansallisen järjestelmän ja määriteltyjen standardien kanssa. Tietojärjestelmäkokonaisuus on määritelty sosiaali- ja terveysministeriön johdolla. Lainsäädännöllä on määritelty Kelan tehtäväksi eResepti-, eArkisto- ja eKatselu– tietojärjestelmäpalvelujen rakentaminen, Valvira vastaa tunniste- ja varmennepalveluista ja THL käytettävistä koodistoista.

Palvelujen käyttöönotto paikallisesti edellyttää potilastietojen kirjaamista ja käsittelyä kansallisesti yhtenäisellä tavalla. Toimeenpano on teknisen toteutuksen ohella myös suuri koulutuksellinen ja toimintatapojen muuttamiseen liittyvä haaste. Yhtenäiset kirjaamistavat ja järjestelmät on lain mukaan oltava käytössä syksyllä 2014.

Turun sosiaali- ja terveystoimen KanTa eArkisto -hanke

Kansallisten järjestelmien käyttöönotto edellyttää Turun sosiaali- ja terveystoimessa valmistelevien toimenpiteiden aloittamista jo loppuvuodesta 2012.

Hankkeen lyhyen tähtäimen tavoitteena on varmistaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja Turun sosiaali- ja terveystoimen välinen potilastiedon välittyminen tarkoituksenmukaisella, kustannustehokkaalla sekä potilasturvallisuuden ja tietoturvan edellyttämällä tavalla. Aluetietojärjestelmän suunnittelu ja käyttöönotto madaltaa liittymistä Kantaan, koska jo tämä ensimmäinen vaihe yhtenäistää työskentelytapoja ja tiedonvälitystä koko ERVA-alueella. 

Konkreettisesti valmistelutyö alkaa sairaanhoitopiirin aluetietojärjestelmään (XDS) vietävien tietojen määrittelyllä ja toteutuksella, joka tarkoittaa kaikkien Sotessa käytössä olevien potilaan hoitoon liittyvien dokumenttien läpikäyntiä. Aluetietojärjestelmään kyseiset tiedot on tavoitteena saada kattavasti käyttöön huhtikuuhun 2013 mennessä, jolloin Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos siirtyy uusin tiloihin T-sairalaan.

Sama tietosisältö tulee käydä läpi Kanta -eArkistoon liittymistä varten, mutta edellyttää laajempaa toiminnallista muutosta ja kansallisesti yhtenäistä käytäntöä, missä henkilöstön valmiudet ja koulutus tulee käydä läpi ja toteuttaa hyvin perusteellisesti.  Koulutukseen tarvittava resurssimäärä tulee olemaan varsinkin hankkeen loppuosassa huomattava.

Vaiheistettuna hanke jakautuu kahteen kokonaisuuteen:

1.    Suunnittelu, tietosisällön määrittely ja aluetietojärjestelmään liittyminen (11/2012 - 08/2013)

2.    Kanta -eArkisto käyttöönoton toteutus ja toimintamallien muutos (09/2013 – 11/2014)

Hanke organisoidaan niin, että hankkeen toteutuksesta vastaa projektipäällikkö, joka raportoi hankkeen ohjausryhmälle. Ohjausryhmä edustaa projektissa ylintä päätöksentekovaltaa. Projektipäällikön lisäksi hankkeessa tarvitaan kahta kokoaikaista asiantuntijaa, sekä huomattava määrä omaa terveydenhuollon asiantuntijatyöpanosta oman työn ohessa.

Toiminnan ja tietosisällön määrittelyssä tehdään yhteistyötä sairaanhoitopiirin kanssa. Hankekokonaisuus on osa sairaanhoitopiirissä valmistelussa olevaa kokonaisuutta ”Kohti KanTaa - Varsinais-Suomen polku”.  Lisäksi merkittäviä alueellisia yhteistyötahoja ovat mm. terveydenhuollon järjestämissuunnitelmaa valmisteleva työryhmä ja sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksikkö.

Neuvotteluja on käyty myös Turun yliopiston kanssa tutkimuksellisesta yhteistyöstä.

Hankkeen kokonaisbudjetti vuosille 2013-2014 on arvioitu olevan noin miljoona euroa, josta  85 % on henkilöstömenoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen valtionavustukseen liittyvät ohjeet koskien tietojärjestelmäinfrastruktuurin tehostamista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos myöntää valtionavustusta kunnille ja kuntayhtymille sekä perustelluista syistä muille toimijoille sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmäkokonaisuuden paikallisen ja alueellisen infrastruktuurin selkeyttämiseen ja tehostamiseen vuosina 2012-2015. Avustukset kohdennetaan hankkeisiin, jotka edistävät valtakunnallisten sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmäpalvelujen käyttöönotossa tarvittavien tietojärjestelmien ja tietojärjestelmäratkaisujen kehittämiseen ja käyttöönottoon. Avustettavissa hankkeissa tulee edistää sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasprosessien sujuvuutta ja niiden tuloksena tulee syntyä IT-ratkaisujen lisäksi toiminnallisia muutoksia. Valtionavustusten haku järjestetään kaksi kertaa vuodessa ja ensimmäinen hakuaika on 31.10.2012 mennessä.

Vuosina 2012-2014 avustukset kohdennetaan pääasiassa terveydenhuollon valtakunnallisten tietojärjestelmäpalvelujen käyttöönottoa edistäviin hankkeisiin. Pääsääntöisesti kehittämiseen myönnetään enintään 75 % hankkeen toteutuneista, valtionavustukseen oikeuttavista kokonaiskustannuksista. Omarahoitusosuuteen on mahdollista sisällyttää hakijan hankkeeseen kohdentama oma asiantuntijatyö.

Sosiaali- ja terveystoimessa on valmisteltu avustuksen hakemista Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Hakijana toimii sosiaali- ja terveystoimi ja vastuuhenkilönä virastopäällikkö.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 19.10.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee KanTa-palveluiden tilanteen tiedokseen ja oikeuttaa sosiaali- ja terveystoimen jatkovalmistelemaan valtionavustushakemusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.

PäätösPeruspalvelulautakunta merkitsi KanTa-palveluiden tilanteen tiedokseen ja oikeutti sosiaali- ja terveystoimen jatkovalmistelemaan valtionavustushakemusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle. Tällä päätöksellä ei sitouduta uusiin tietojärjestelmiin.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Jakelu

tpvLempinen Mika
tpvSannola Päivi