Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta36524.10.201210

10107-2012 (451)

Selvitys vammaiskuljetusten järjestämisestä Turussa

Tiivistelmä: -

Perla § 365

Kuntoutumispalvelut, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 12.10.2012:

Kaupunginhallitus on 10.9.2012 § 426 pyytänyt peruspalvelulautakunnalta selvitystä vammaiskuljetusten järjestämisestä Turussa ja vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

Miten kaupunki kontrolloi sitä, että autot ovat vaatimusten mukaisia? 

Miten kaupunki kontrolloi sitä, että palveluita käyttävät saavat kuljetuksen ajallaan ja että kuljettajat soveltuvat vammaiskuljetuksiin, jossa edellytetään vaativiakin taitoja ja kykyjä kohdata vammainen asiakas?

Miten kaupunki aikoo ohjeistaa asiakkaat tilanteisiin, joissa ajoneuvot tai palvelu ei täytä asetettuja turvallisuusvaatimuksia?

Kuljetuspalvelut on hiljattain kilpailutettu ja siihen liittyen on tullut paljon palautetta sekä Kynnys ry on tehnyt kantelun AVI:lle. 

Taustaa

Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisista kuljetuspalveluista on tehty puitesopimukset Lounais-Suomen Taksidata Oy:n (perusvarusteiset autot) ja Huvipulju Oy:n, joka käyttää aputoiminimeään Länsikeskuksen taksit (esteettömät autot), kanssa ajalle 1.10.2012 – 31.8.2014 (peruspalvelulautakunta 30.5.2012 § 228). Länsikeskuksen takseilla on yhteensä 15 taksia, jotka ajavat pelkästään turkulaisia vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun asiakkaita. Ensimmäisten viikkojen aikana autokohtaisten matkojen määrä on ollut noin 12 matkaa/vuorokausi.

Seuraavassa puitesopimuksen vaatimuksia, joihin palveluntuottaja on tarjouksen tehdessään sitoutunut:

Kalustovaatimukset

Puitesopimuksen mukaan palveluun käytettävän auton on oltava ominaisuuksiltaan, kunnoltaan ja varustukseltaan asianmukainen. Kaikilla reiteillä jokaisella matkustajalla tulee olla oma istumapaikka ja turvavyöt.

Ryhmään A tarjottavan kuljetuskaluston on oltava ominaisuuksiltaan, kunnoltaan ja varustukseltaan asianmukainen, vammaisten kuljetuksiin soveltuva esteetön ajoneuvo tai invataksi.

Esteetön henkilöauto on ajoneuvo, joka täyttää pyörätuolissa matkan aikana istuvan matkustajan vaatimukset siten kuin

  1. ajoneuvojen rakenteesta ja varusteista annetun asetuksen (1256/1992) 13 §:ssä on säädetty invataksista
  2. taksiliikenteessä käytettävän esteettömän kaluston laatuvaatimuksista annetussa asetuksessa (723/2009) on säädetty muun kuin invataksiksi luokitellun esteettömän kaluston ominaisuuksista ja varusteista.

Ajoneuvossa tulee olla luiska tai pyörätuolinostin sekä paikka vähintään yhdelle pyörätuolille tai paareille. Pyörätuoliasiakkaan tulee voida istua pyörätuolissa kuljetuksen aikana. Pyörätuoli tulee voida kiinnittää autoon nelipistekiinnityksellä ja asiakas pyörätuoliin kolmipisteturvavyöllä tai vähintään lantioturvavyöllä. Yhden henkilön tulee voida hätätilanteessa vapauttaa pyörätuoli kiinnityksistä 60 sekunnissa.

Kuljetushenkilöstöä koskevat vaatimukset

Palvelun on koko sopimuskaudella täytettävä vaatimukset, jotka perustuvat lakiin tai sen nojalla annettuun asetukseen tai viranomaismääräykseen ja jotka ovat voimassa sopimuksen tekohetkellä tai jotka ovat silloin julkaistu ja säädetty tulemaan voimaan sopimuskauden aikana.

Asiakaspalautteet

Vammaispalvelujen invataksia käyttäville asiakkaille lähetettiin syyskuussa tiedote invataksin tilaamisjärjestelmää koskevasta muutoksesta. Tiedotteen mukaan oli liitetty vammaispalvelujen henkilöstön yhteystiedot yhteydenottoja varten. Asiakkaat ovat antaneet palautetta tai ottaneet yhteyttä enimmäkseen puhelimitse tai sähköpostilla. Palautetta voi antaa myös vammaispalvelujen nettisivuilla. Kaikki asiakaspalautteet on kirjattu ja välitetty palveluntuottajalle, jonka kanssa on pidetty kaksi seurantapalaveria lokakuun aikana. Seuraava seurantapalaveri on marraskuussa.

Turun kaupungin hankinta- ja logistiikkakeskuksen kuljetuspäällikkö Mika Ajalin teki tarkastuskäynnin Länsikeskuksen taksien tilauskeskukseen 5.10.2012. Tarkastuksen kohteena oli tilausten vastaanotto, järjestelmien toimivuus ja käytettävä kalusto. Kaluston tarkastukset ovat vielä kesken ja ne suoritetaan loppuun lokakuun aikana. Seurantapalaverissa 16.10.2012 on sovittu toimenpiteistä kaluston, turvallisuuden ja tilausjärjestelmän puutteiden korjaamiseksi. Puutteet pitää olla korjattuna marraskuun alkuun mennessä.

Esitämme, että peruspalvelulautakunta päättää merkitä selvityksen vammaiskuljetusten järjestämisestä tiedoksi ja lähettää selvityksen kaupunginhallitukselle.

Palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen 17.10.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää merkitä selvityksen vammaiskuljetusten järjestämisestä tiedoksi ja lähettää selvityksen kaupunginhallitukselle.

PäätösPeruspalvelulautakunta palautti asian puheenjohtajan ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

palJuvonen Jukka
palKiiski Kaisa