Liite 2: Tulosaluekohtaiset katsaukset tammi-elokuun toiminnan ja talouden osalta.

Seuraava yhteenveto on laadittu tulosaluejohtajien kuukausiraporttien perusteella.   

Sosiaalityössä on jatkettu lastensuojelun rakennemuutosta panostamalla perhehoitoon. Uusien huostaanottojen määrä jää todennäköisesti alle viime vuoden luvun (84 huostaanottoa). Toimeentulotuen käsittelyajat ovat pysyneet toimeentulotuen palvelutakuussa. Lastensuojelun palvelutakuiden osalta vain puolet lastensuojelutarpeen selvityksistä pystytään tekemään lastensuojelulain edellyttämässä 3 kuukauden määräajassa. Sosiaalityön tulosalueella suurimmat taloudelliset riskit ovat edelleen ostopalveluissa (lastensuojelu ja mielenterveyskuntoutujien asumispalvelut).   

Perusterveydenhuollossa neuvolatoiminta toteutuu viimevuoden tasolla. Terveysasemilla on 5500 käyntiä vähemmän johtuen kesäsuluista. Suun terveydenhuollossa omassa toiminnassa on kesäkuukausina huomattavaa lisäystä, mikä johtuu henkilöstölisäyksestä ja pyrkimyksestä päästä hoitotakuuseen. Huomionarvoista on, että päivystyskäynnit ovat vähentyneet oleellisesti viime vuodesta ja tämä kehitys on jatkunut koko vuoden. Taloudessa tiedossa oleva ylitysuhka ei ole kasvanut elokuun aikana.

Erikoissairaanhoidossa oman erikoissairaanhoidon toiminta on toteutunut tavoitteiden mukaisesti.  Somaattisessa erikoissairaanhoidossa sisätautien hoitopäivät ovat vähentyneet, mutta hoitojaksot lisääntyneet hoitoaikojen lyhenemisen myötä. Hoitoon pääsyyn pisimmät jonot ovat sekä gastroenterologiassa että kardiologiassa. Psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa toiminta on myös toteutunut ennakoidusti. Avohoidon lisäyksen tavoite ei ole lääkärivajeen vuoksi toteutunut, mutta hoitotakuun maksimirajoissa on pysytty. Uusia toiminnan ja talouden riskejä ei ole tiedossa. Erikoissairaanhoidon säästötoimenpiteisiin sisältyy joulun aikaan sijoittuvat säästövapaat, jolloin toiminta vähenee vuoden lopussa.

Kuntoutumispalveluissa kokonaistuotannosta tavoitteeseen nähden on toteutunut 71,5 %. Yksikkökohtaiset tulokset toteutuvat 65,4 %:sta 76,2 %:iin. Fysiatria, lastenneurologia ja vammaispalvelut ovat hoito- ja palvelutakuussa, puheterapia ei ole ja siihen liittyvät toimenpiteet on käynnistetty asian korjaamiseksi. Tulosalueen suurimmat taloudelliset riskit liittyvät edelleen työmarkkinatuen kuntaosuuteen ja vammaispalveluiden asumispalveluihin. Kuljetuksen kilpailutus uuden palveluntuottajan kanssa saadaan käyntiin 1.10.2012 ja se tuo loppuvuodelle 0,2 M€:n säästöt. Ulkoinen auditointi CAF:in mukaan toteutetaan yksiköissä marraskuussa.

Vanhuspalveluissa ännöllisen kotihoidon saatavuutta kuvaava peittävyystavoite jää hieman alle tavoitteeksi asetetun 14%:n. Tähän vaikuttaa ennen kaikkea se, että tavoitteen edellyttämä henkilöstöresursointi on viivästynyt. Sama koskee kotihoidon rakenteen muutosta. Vertailutiedot muista kaupungeista osoittavat, että Turun kotihoito on jo nyt muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna varsin intensiivistä (raskaamman kotihoidon osuus on suurempi kuin muissa suurissa kaupungeissa). Ympärivuorokautisen hoidon saatavuus on lähentynyt strategian mukaista tavoitetasoa; peittävyystavoite 75 vuotta täyttäneiden keskuudessa on 10,5%. Ympärivuorokautisen hoidon jakautuminen hoivahoitoon ja tehostettuun palveluasumiseen on myös lähentynyt asetettua tavoitetta kun laitoshoitoa on vähennetty ja tehostettua palveluasumista lisätty. Omaishoidontuen kohdalla ei 75 vuotta täyttäneiden palvelurakennetavoite täyty, vaikka asiakasmäärää omaishoidossa on pystytty lisäämään 51 asiakkaalla vuoden takaisesta. Vanhuspalvelujen tulosalueen talous toteutuu oman toiminnan osalta talousarvion mukaisesti huolimatta siitä, että kuluvan vuoden aikana on tehty jonotilanteiden hallitsemiseksi merkittäviä toiminnan laajennuksia sekä omassa palvelutuotannossa että ostopalveluissa.

Ympäristöterveydenhuollossa toiminta on ollut tavoitteiden mukaista. Heinä-elokuussa suuri osa henkilökuntaa on ollut lomalla eikä sijaisia ole ollut. Tämän johdosta suoritteita tältä ajalta on kertynyt vähemmän ja niiden kirjaus terveysvalvonnan osalta on myös myöhässä. Ympäristöterveydenhuollon säästötoimenpiteistä ja tulojen lisäyksestä on kertymässä suunniteltu 100 000 € säästö vuoden 2012 talousarvioon verrattuna.

Työterveyshuollossa työterveyslääkärikäynnin korvaavien puheluiden määrä on selkeästi tavoitetta suurempi, mutta sekä lääkärikäyntien että hoitajakäyntien määrä jää jonkin verran tavoitetta pienemmäksi. Terveystarkastusten määrä on tavoitteen mukainen. Työterveyshuollon toiminnan valtakunnallisten linjausten mukaan painopistettä on siirretty työkykyä tukevaan toimintaan ja sairauksien ehkäisyyn aiemman sairaanhoitopainotteisuuden sijaan. Uusia riskejä talouden osalta ei ole ilmennyt.