Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta34803.10.20128

9594-2012 (065, 032)

Päihdehuollon asumispalveluiden maksuperusteiden ja käyttövaran vahvistaminen vuodelle 2012

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa asetuksessa on säädetty tiettyjen sosiaali- ja terveyspalveluista perittävien maksujen määräytymisperusteista ja suuruudesta. Peruspalvelulautakunnan tulee päättää 17.11.2010 § 348 päätöksen mukaisista päihdehuollon asumispalveluista perittävistä maksuista ja samalla asiakkaan henkilökohtaiseen käyttöön jäävästä käyttövarasta.

Perla § 348

Tulosaluejohtaja Leila Visa ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki 16.8.2012:

Peruspalvelulautakunta päätti 17.11.2010 § 348 päihdehuollon asumispalveluiden hankinnasta 1.1.2011 alkaen. Sosiaali- ja terveystoimi ostaa päihdehuollon asumispalveluja edellä mainitun hankintapäätöksen mukaisesti asiakkaan palvelutarpeen perusteella. Asumispalveluissa asiakas maksaa itse vuokran ja mahdollisen ateriapalvelun, jotka palveluntuottaja laskuttaa suoraan asiakkaalta. Sosiaali- ja terveystoimi maksaa palvelun osuuden.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan kunnallisista sosiaali- ja terveyspalveluista voidaan periä maksu palvelun käyttäjältä, jollei lailla toisin säädetä. Maksu voidaan periä henkilön maksukyvyn mukaan. Palvelusta perittävä maksu saa olla enintään palvelun tuottamisesta aiheutuvien kustannusten suuruinen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa asetuksessa on säädetty tiettyjen sosiaali- ja terveyspalveluista perittävien maksujen määräytymisperusteista ja suuruudesta. Palveluasumisen maksuista ei kuitenkaan ole säädetty. Niistä päättäminen jää kunnan omaan harkintaan.

Päihdehuollon palveluasumisessa ja tehostetussa palveluasumisessa asiakas vastaa itse vuokrasta ja aterioista. Suurin osa näistä asiakkaista saa toimeentulotukea em. menoihin pienituloisuuden vuoksi. Sosiaali- ja terveystoimi maksaa palvelun osuuden.

Peruspalvelulautakunnan tulee päättää 17.11.2010 § 348 päätöksen mukaisista päihdehuollon asumispalveluista perittävistä maksuista ja samalla asiakkaan henkilökohtaiseen käyttöön jäävästä käyttövarasta.

Suuri osa päihdehuollon asumispalveluja tarvitsevista turkulaisista on ollut pitkiä aikoja sekä työttömänä että asunnottomana ja päihteiden käytön hallinnassa on monilla vaikeuksia. Asiakkaan ohjautuminen kuntoutumista edistävien palveluiden piiriin on tärkeää mm. pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämiseksi Turussa. Koska asiakkaiden palveluohjaus tarpeiden mukaisen asumispalvelun piiriin hakee vielä asumispalveluiden kilpailutuksen jälkeen osittain muotoaan, on perusteltua säilyttää asiakkaalle päihdehuollon asumispalveluista syntyvät kustannukset vuonna 2012 mahdollisimman vähäisinä. Erillisen asiakasmaksun periminen ei ole näin perusteltua.

Mielenterveyskuntoutujien palveluasumisen asiakasmaksu on määräytynyt peruspalvelulautakunnan 19.1.2011 § 18 päätöksen perusteella asiakkaan maksukyvyn mukaan siten, että asukkaan henkilökohtaiseen käyttöön on jäänyt vähintään 166 €/kk. Päihdehuollon asumispalveluissa asiakkaalle on perusteltua huomioida käyttövara samoin perustein.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää,

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAuvinen Marja
tpvNiinimäki Merja
tpvSuviala Marja
tpvVisa Leila