Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta32629.08.201215

656-2012 (353, 313, 021)

Selvitys aluehallintovirastolle Cygnaeuksen koulun oppilaiden vanhempien kirjoitusten johdosta

Tiivistelmä: -

Perla § 326

Lakimies Mikko Heiskanen 22.8.2012:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt 23.5.2012 päivätyillä selvityspyynnöillä selvitystä Cygnaeuksen koulun oppilaiden vanhempien 3.3.2012 päivättyjen kirjoitusten johdosta. Kirjoitukset oli alun perin toimitettu eduskunnan oikeusasiamiehelle, mutta koska aluehallintovirastossa on aiemmin ollut vireillä samaa koulua koskeva valvonta-asia, on eduskunnan oikeusasiamies siirtänyt kirjoituksen aluehallintoviraston käsiteltäväksi.

Aluehallintovirasto on pyytänyt asiassa peruspalvelulautakuntaa hankkimaan asiassa kaupungineläinlääkäri, tulosaluejohtaja Liisa Palmun selvityksen ja antamaan asiassa oman selvityksensä. Selvityspyynnön mukaan selvityksessä tulee esittää kanta kirjoituksessa esitettyihin seikkoihin niiltä osin, kun selvitystä ei ole annettu jo ensimmäiseen kirjoitukseen, kuten sisäilmatyöryhmän rooli ja toiminta kaupungin kiinteistöjen sisäilmaongelmien hoidossa.

Asiassa on hankittu va. tulosaluejohtaja Liisa Palmun selvitys.

Oppilaiden vanhempien kirjoituksessa arvostellaan myös Turun kaupungin kouluterveydenhuoltoa ja työterveyshuoltoa. Sen mukaan ko. terveydenhuollon yksiköt ovat laiminlyöneet puuttumisen Cygnaeuksen koulun oppilaiden ja henkilökunnan oireiluun. Kantelussa arvostellaan sitä, että ko. terveydenhuollon yksiköt eivät ole teettäneet sisäilmaoirekyselyä. Tältä osin aluehallintovirasto pyytää peruspalvelulautakuntaa hankkimaan peruspalvelujohtaja Riitta Liuksan, työterveyshuollon ylilääkärin ja ko. koulun työterveyslääkärin ja –hoitajan selvitykset että kouluterveyshuollosta vastaavan ylilääkärin sekä ko. koulun koululääkärin ja kouluterveydenhoitajan selvitykset ja antamaan asiassa oman selvityksensä.

Erityisesti selvityksistä tulee käydä ilmi:

Asiassa on hankittu työterveyshuollon vt. tulosaluejohtaja Marjo Sinokin, työterveyshoitaja Eija Jussilan ja työterveyslääkäri Hanna Isotalon selvitykset. Kouluterveydenhuollon osalta asiassa on hankittu kouluterveydenhuollosta vastaavan ylilääkärin Hannele Kallion, koululääkäri Terhi Vörlund-Walleniuksen ja kouluterveydenhoitaja Monica Zetterin selvitykset.

Selvityksissä on kerrottu ne toimenpiteet, joihin kouluterveydenhuolto ja työterveyshuolto ovat ryhtyneet. Työterveyshuolto on tehnyt Cygnaeuksen kouluun työpaikkaselvityksen 5.10.2010. Selvitystä ovat työterveyshuollosta olleet tekemässä työterveyslääkäri sekä -hoitaja ja psykologi. Tuolloin on annettu suositukset muun muassa siivouksen tehostamisesta ja ilmastointiputkien suodattimien vaihdosta.

Työterveydenhuollon lausunnoista (työterveyshoitaja Eija Jussila) ilmenee, että jo vuosien ajan on ollut tiedossa yhden opettajan voimakas oireilu. Työterveydenhuolto on tänä aikana viestittänyt koululle, että sisäilmasta mahdollisesti oireilevat ottaisivat yhteyttä työterveydenhuoltoon. Yhteydenottoja oli vasta tammikuussa 2012. Kolme opettajaa otti yhteyttä. Heistä kahdelle tehtiin neljän viikon erityiset työpaikkamittaukset. Kummassakaan tapauksessa ei havaittu merkkejä työperäisestä altistuksesta.

Kouluterveyshuollosta vastaavan ylilääkärin, koululääkärin ja kouluterveydenhoitajan selvityksistä käy ilmi, että koulussa tammikuussa 2011 tapahtuneen kattovuodon (kosteusvaurion) jälkeen koulussa pidettiin ympäristöterveystarkastus ja otettiin homenäytteet. Kouluterveydenhoitaja Monica Zetterin antamasta selvityksestä ja sen liitteenä olevista asiakirjoista käy hyvin ilmi ne toimenpiteet, joihin tilanteen johdosta ryhdyttiin.

Selvitysten on katsottava kokonaisuudessaan antavan kattavan kuvan niistä toimenpiteistä, joihin työterveyshuolto ja kouluterveydenhuolto ovat ryhtyneet epäillessään sisäilmaongelmaa Cygnaeuksen koulussa.

Peruspalvelulautakunta on 28.3.2012 antanut asiassa selvityksen, jossa on todettu, että ympäristöterveydenhuolto on asiassa toiminut terveydensuojelulaissa asetettujen velvollisuuksien mukaisesti. Nyt hankitut selvitykset osoittavat, että työterveyshuolto on toiminut asiassa työterveyshuoltolain mukaisesti. Kouluterveydenhuolto puolestaan on toiminut asiassa erittäin aktiivisesti ja toimintatapoja on kehitetty Pääskyvuoren koulun vuoden 2002 homeongelman jälkeen. Tammikuussa 2011 tapahtuneen Cygnaeuksen koulun kattovuodon jälkeen kouluterveydenhuolto on kyennyt toimimaan tehokkaasti ongelman seurannan, siitä tiedottamisen ja oppilaiden oireiden selvittämisen osalta. Kouluterveydenhuollon on katsottava toimineen tältä osin terveydenhuoltolain mukaisesti.

Liite 1Lounais-Suomen aluehallintoviraston selvityspyyntö 28.5.2012 (LSAVI/370/05.14.01/2012)

Liite 2Lounais-Suomen aluehallintoviraston selvityspyyntö 28.5.2012 (LSAVI/1100/05.07.03/2012)

Liite 3Va. tulosaluejohtaja Liisa Palmun selvitys 4.6.2012

Liite 4Työterveyshuollon vastine (Marjo Sinokki)

Liite 5Työterveyshuollon toimintasuunnitelma/Opetustoimi

Liite 6Sisäilmastokysely

Liite 7Työterveyshoitajan lausunto

Liite 8Kouluterveydenhoitaja Monica Zetterin selvitys

Liite 9Koululääkäri Terhi Vörlund-Walleniuksen selvitys

Liite 10Kouluterveydenhuollosta vastaavan ylilääkärin Hannele Kallion selvitys

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 23.8.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen Lounais-Suomen aluehallintoviraston 23.5.2012 päivättyihin selvityspyyntöihin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto
tiedPalmu Liisa


Liitteet:

Perla § 326
Liite 1:Lounais-Suomen aluehallintoviraston selvityspyyntö 28.5.2012 (LSAVI/370/05.14.01/2012)
Liite 2:Lounais-Suomen aluehallintoviraston selvityspyyntö 28.5.2012 (LSAVI/1100/05.07.03/2012)
Liite 3:Va. tulosaluejohtaja Liisa Palmun selvitys 4.6.2012
Liite 4:Työterveyshuollon vastine (Marjo Sinokki)
Liite 5:Työterveyshuollon toimintasuunnitelma/Opetustoimi
Liite 6:Sisäilmastokysely
Liite 8:Kouluterveydenhoitaja Monica Zetterin selvitys
Liite 9:Koululääkäri Terhi Vörlund-Walleniuksen selvitys
Liite 10:Kouluterveydenhuollosta vastaavan ylilääkärin Hannele Kallion selvitys