Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta32329.08.201212

9331-2012 (012)

Aluetietojärjestelmän käyttöönotto sosiaali- ja terveystoimessa

Tiivistelmä:

Jotta päivystyksessä otetut laboratoriotutkimukset, röntgenkuvat ja EKG-tallenteet välittyvät terveysasemille ja terveyskeskuksen potilastiedot sairaanhoitopiiriin ja jotta tietojen välittymistä hallitaan terveydenhuoltolainvaatimusten mukaisesti, on otettava käyttöön aluetietojärjestelmä. Turun terveyskeskuksen on hankittava adapteri pystyäkseen välittämään tietoja sairaanhoitopiirin toimijoille. Terveyskeskuksen on koulutettava koko henkilökuntansa käyttämään sairaanhoitopiirin aluetietojärjestelmää.

Perla § 323

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Anne Santalahti 16.8.2012:

Turun kaupungin hankkiessa päivystyspalvelunsa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitokselta on ongelmaksi noussut potilaista otettujen röntgenkuvien, laboratoriotutkimusten ja EKG-tutkimusten tulosten näkymättömyys sosiaali- ja terveystoimen toimipisteissä. Allekirjoittanut on tiedustellut kirjeellään 14.5.12 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Olli-Pekka Lehtoselta, miten päivystyksessä otettujen edellä mainittujen tutkimusten tulokset saadaan näkymään myös terveysasemilla. Liitteenä on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä saatu vastaus, josta ilmenee, että aluetietojärjestelmää käyttäen tämä on mahdollista.

Liite 1Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kirje 21.6.12

Sote-Paras-ryhmän puolesta Riitta Liuksa on tiedustellut Medbit Oy:ltä, miten psykiatrian ja päihdehuollon tiedot saadaan näkymään päivystyksessä ja terveysasemilla. Liitteenä on Medbit Oy:n vastaus, josta ilmenee, että myös tässä tarkoituksessa aluetietojärjestelmä on ainoa mahdollisuus tiedonvälitykseen.

Liite 2Medbit Oy:n kirje 28.6.12

Kaupunginvaltuuston kolmas varapuheenjohtaja Sauli Saarinen on jättänyt selvityspyynnön, joka koskee potilaan sairauskertomustietojen näkymistä koko sairaanhoidon ketjussa. Potilaan tiedot eri hoitotasoilla eivät ole ajan tasalla. Hän pyytää selvitystä siitä, mitä voidaan tehdä potilastietojen siirtymättömyyden aiheuttamalle ongelmalle ja potilasturvallisuuden parantamiselle. Asiasta pyydettiin johtajaylilääkäri Turkka Tunturilta lausunto, joka on liitteenä. Tässäkin vastauksessa todetaan, että aluetietojärjestelmää käyttäen ja tuottamalla tietoja siihen tietoja pystytään välittämään hoitoketjun toimijalta toiselle. Asiaa on käsitelty peruspalvelulautakunnassa 15.8.12, josta se palautui uudelleen valmisteltavaksi.

Liite 3Turkka Tunturin kirje 4.6.12

Yhteenvetona kaikissa vastauksissa on, että Turun on ryhdyttävä käyttämään aluetietojärjestelmä. Lisäksi Turun on ryhdyttävä myös tuottamaan tietoa aluetietojärjestelmään, jotta sairaanhoitopiirin eri klinikoilla pystytään näkemään turkulaisten terveyskeskuksessa olevat tiedot. Tärkeintä tämä on 2.4.2013 alkaen päivystyksessä, koska lain mukaan toimittaessa ja hoidontarpeen arviointia tehtäessä sekä varsinkin mielenterveyspotilaita hoidettaessa ja M1-arviota laadittaessa tulee olla käytettävissä kaikki mahdolliset potilaan aiemmat potilastiedot.

Terveydenhuoltolain mukaista tietojen vaihdon suostumusten hallintajärjestelmää ei ole erikseen vaan aluetietojärjestelmän osana saadaan sairaanhoitopiiriin myös tämä järjestelmä, joka on pakollinen vuoden 2013 alusta lukien.

On vielä epävarmaa, miten nykyisen kaltaisella käyntiaikaan perustuvalla viitetietojärjestelmällä Turun terveyskeskuksen reilun puolen miljoonan vuosittaisen viitetiedon käyttö sairaanhoitopiirissä onnistuu. Asiassa ei ole tällä hetkellä muuta vaihtoehtoa kuin toteuttaa kuluvan vuoden puolella käyttöönottoprojekti ja testaus, sekä hankkia tiedon tuottamisessa tarvittava adapteri. Suostumistenhallintaan aluetietojärjestelmä on myös ainoa vaihtoehto.

Aluetietojärjestelmän käyttöönottoprojektiin liittyviä reunaehtoja on selvitetty. Aluetietojärjestelmäadapterin hankintahinta on arviolta n. 70.000 € ja kuukausittainen ylläpito n.1200 €/kk. Lisäksi käyttöönottoprojektiin tarvitaan erillinen 2-3 kuukauden lääkärityöpanos ja pääkäyttäjätyöpanos. Lisäksi on suunniteltava koko perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, vanhuspalvelujen sekä osan kuntoutumispalvelujen henkilökunnan koulutus aluetietojärjestelmän käyttöön.

Sosiaali- ja terveystoimen IT-johtoryhmä käsitteli aluetietojärjestelmäadapterin hankintaa tämän vuoden investointimäärärahasta, jotta pystytään toimimaan lain mukaisesti suostumustenhallinnan osalta 1.1.2013 alkaen ja toisaalta potilasturvallisesti ja tarkoituksenmukaisesti yhteispäivystyksessä 2.4.2013 alkaen.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 23.8.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää oikeuttaa sosiaali- ja terveystoimen hankkimaan aluetietojärjestelmäadapterin. Kustannukset maksetaan käyttöomaisuushankintaan varatusta määrärahasta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Olli-Pekka Lehtonen poistui asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tpvLempinen Mika
tpvSantalahti Anne


Liitteet:

Perla § 323
Liite 1:Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kirje 21.6.12
Liite 2:Medbit Oy:n kirje 28.6.12
Liite 3:Turkka Tunturin kirje 4.6.12