Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta31829.08.20127

6777-2012 (311)

Vastaus valtuutettu Pauli Kossilan aloitteeseen terveyden edistämisen yksikön asiantuntemuksen lisäämiseksi

Tiivistelmä: -

Perla § 318

Tulosaluejohtaja Anne Santalahti, tulosyksikköjohtaja Pirjo-Riitta Liuksila, johtava ylihammaslääkäri Minna Kinnarinen ja palvelujohtaja Maisa Kuusela 21.8.2012:

Valtuutettu Pauli Kossila on jättänyt aloitteen 4.6.2012 suun terveyden asiantuntijan ottamiseksi terveyden edistämisen yksikköön.  

Valtuustoaloitteessa todetaan, että suun terveys on oleellinen osa ihmisen hyvinvointia ja sairauksien ennalta ehkäisyä ja sen toteuttaminen vaatii erikoisosaamista. Suun terveyttä lisäämällä voidaan lisätä terveyttä ja hyvinvointia ja vähentää terveydenhuollon kokonaiskustannuksia.

Liite 1Pauli Kossilan aloite

Terveyden edistämisellä tarkoitetaan kaikkia terveyskeskuksille kuuluvia kansanterveystyön tehtäviä väestön terveydentilan ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Terveyden edistämisen yksikkö on osa perusterveydenhuoltoa ja tarjoaa asiantuntijuutta ja kehittämistukea sosiaali- ja terveystoimen kaikille yksiköille, kaupungin eri hallinnonaloille ja kaupungissa toimiville järjestöille. Yksikkö tekee tiivistä yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon muiden yksikköjen kanssa.

Terveyden edistämistyötä tehdään myös terveyden edistämisen yksikön ulkopuolella, koko sosiaali- ja terveystoimessa. Suun terveydenhuollon tulosyksikkö on tehnyt erinomaista ehkäisevää työtä. Esimerkiksi SUUKKI, kiertävä terveyskioski on kuntalaiselle näkyvä osa toimintaa. SUUKKI-kioski on vieraillut mm. kirjastossa ja Hansan kauppakeskuksessa. Merkittävä osa suun terveydenhuollon ehkäisevästä työstä tehdään neuvoloissa ja kouluissa.

Kun suun ehkäisevän terveydenhuollon ammattilaiset toimivat muun suun terveydenhuollon yhteydessä, toiminnan vaikuttavuus on selvästi suurempi ja parempi kuin, että terveydenedistämisen yksikössä olisi yksittäinen suun terveydenhuollon ammattilainen.

Ehdotamme, että peruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen ja lähettää sen tiedoksi aloitteen tekijälle.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen ja lähettää sen tiedoksi aloitteen tekijälle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvKossila Pauli


Liitteet:

Perla § 318
Liite 1:Pauli Kossilan aloite