Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta26319.06.20121

3340-2012 (016)

Sosiaali- ja terveystoimen toiminnan ja talouden seuranta tammi-toukokuu 2012

Tiivistelmä: -

Perla § 263

Palvelujohtajat Sirpa Kuronen, Maisa Kuusela ja Seija Arve 15.6.2012:

Ydinprosessikohtainen tarkastelu

Lasten ja nuorten kasvun tukeminen

Ydinprosessin palvelut toteutuvat toukokuun raportoinnin mukaan pääasiassa sopimusten mukaisesti ja toiminnan tiedot noudattavat pääasiassa huhtikuussa raportoitua. Kouluikäisten palveluissa näkyy palvelujen keskittyminen lukukausien aikaan, kesä tasaa toteutumaprosentteja. Lastensuojelutarpeen arvioinneista edelleen vain noin puolet pystytään tekemään palvelutakuun määräajassa. Lastensuojelun lisävakanssit oletettavasti helpottavat hieman tilannetta. Huostaanottojen määrä on kasvanut ja lähenee viimevuotista ennätystasoa. Perhehoito lisääntyy edelleen suotuisalla tavalla. Perhehoidon lisääminen on merkittävin tapa, jolla lastensuojelun ja koko ydinprosessin budjetin ylitysuhkaa saadaan pienennettyä.

Henkilöstön rekrytointiongelmat ovat vaarantaneet nuorisopsykiatrian sopimustavoitteiden toteutumisen erikoissairaanhoidossa. Tilanteen toivotaan helpottuvan syksyllä, kun käytössä on enemmän omaa lääkäripanosta. Puheterapiassa on edelleen saatavuusongelmia.

Nuorten aikuisuuden vahvistaminen

Ydinprosessin palvelut toteutuvat pääasiassa sopimusten mukaisesti. Merkittäviä muutoksia huhtikuun raportointitilanteeseen ei ole. Jälkihuollon asiakasmäärän kasvu yli 60 nuorella on ollut tiedossa. TALK-jatkohankkeen käynnistäminen mahdollistaisi nuorten siirtymisen laitossijoituksista tuettuun asumiseen ja vaikuttaisi merkittävästi myös jälkihuollon kustannuksiin.

Palvelujen saatavuudessa on ongelmia opiskelijaterveydenhuollossa.

Itsenäisesti selviytyvien toimintakyvyn turvaaminen

Ydinprosessin palvelut toteutuivat pääasiassa sopimusten mukaisesti. Toimeentulotuen määrä on lisääntynyt jonkin verran, samoin toimeentulotukea saavien kotitalouksien määrä. Mielenterveyskuntoutujien palveluasumisessa kevyempiin palveluluokkiin siirtyminen ei ole toteutunut toivotusti. Päihdeongelmaisten palveluasumisen tarve on laskusuunnassa verrattuna edelliseen vuoteen.

Perusterveydenhuollossa suurin ongelma on hoitotakuun toteutuminen suun terveydenhuollossa, yli 6 kk jonottaneita on edelleen runsaasti. Suun terveydenhuollon oma toiminta on tässä vaiheessa vasta hiukan lisääntynyt, koska uudet vakanssit ovat vasta täyttymässä. Ostopalvelukäynnit ovat osittain korvanneet puuttuvaa palvelutarjontaa.

Sairaanhoitopiirin käyttö on laskenut.

Kuntoutumispalveluissa erityisesti erityishuoltopiirin menot ovat kasvaneet samalla kun vammaispalveluiden asumispalveluiden lisäämiseen on painetta. Tavoitteena on vähitellen luopua kehitysvammaisten henkilöiden laitoshoidosta kokonaan. Tätä kehitystä tulee koordinoida hallitusti kustannusten hillitsemiseksi. Työmarkkinatuen kuntaosuuden korotus on lisännyt kustannuksia.

Ikäihmisten elämänlaadun turvaaminen

Toiminnan muutokset ydinprosessin toimintaan liittyvillä tulosalueilla ovat suhteellisen pieniä verrattuna edellisen kuukauden toimintalukuihin.

Perusterveydenhuollossa ikäihmisten terveysasemakäynnit ovat edelleen alhaiset tavoitteeseen verrattuna. Hammashuollossa ikäihmisten käynnit kohdentuvat erityisesti opetushammashoitolaan ja suuhygienisteille.

Erikoissairaanhoidossa sisätautien ja neurologian avohoitokäynnit kohdentuvat enenevässä määrin omaan toimintaan. Vuodeosastojen hoitojaksot ovat lyhentyneet jonkin verran aikaisempaan seuranta-ajankohtaan verrattuna. Sairaanhoitopiirin lukujen mukaan myös sekä avohoitokäyntien että hoitopäivien määrä on pysynyt alhaisempana ja on tavoitteen mukaista.

Kuntoutumispalvelujen osalta lääkinnällisen kuntoutuksen toteutuma on edelleen hyvinkin yli tavoitteen.

Vanhuspalveluissa kotihoidon palveluluokkien välinen muutos ei ole lähtenyt toteutumaan ja kotihoidon osuus + 75-vuotiaiden ikäryhmässä on hieman laskenut. Ympärivuorokautisen hoidon sisäinen rakenne on laitospainotteinen ja tehostetun palveluasumisen osuuden ollessa edelleen suhteellisen matala.

Sosiaali- ja terveystoimi, palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen, 17.6.2012:

Palvelutuotannon seurantaraportti tammi-toukokuulta

Seuraavassa tarkastellaan tiivistetysti kunkin tulosalueen keskeisiä toiminnallisia tuloksia (1-5/2012), työvoiman käyttöä (1-4/2012) ja taloutta (1-5/2012).

Sosiaalityön tulosalue

Perusterveydenhuollon tulosalue

Terveysasemilla on panostettu erityisesti akuuttihoitoon, koska näin menetellen on haluttu vähentää päivystyksen käyttöä. Vuoden 2012 terveysasemien tavoiteluvuissa on sisällä lääkärien käynnin korvaavat puhelut, kuten on ollut vuosina 2009-2010 ja 2011. Nyt kun toteutumaluvut tulevat suoraan AvoHilmosta niin käynnit ovat siis vain kasvotusten tapahtuneita käyntejä, joten tavoitelukujen ja tapahtuneiden lukujen välillä on epäsuhta, joka tullaan korjaamaan seurannassa ja tilausdokumenteissa. Todellisuudessa tammi-toukokuussa terveysasemilla on tuotettu 3000 lääkärikäyntiä enemmän ja 576 hoitajakäyntiä enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2011. Ehkäisevän terveydenhuollon prosessin tunnusluvut ovat tilausten mukaisia. Suun terveydenhuollossa hoitotakuurajan ylittäneiden määrä on edelleen korkea, mutta tilanteen odotetaan helpottuvan syksyä kohti mentäessä. Tämä johtuu kevään ja kesän aikana tapahtuneista suun terveydenhuollon uusien vakanssien täysimittaisesta käyttöönotosta.

Erikoissairaanhoidon tulosalue

Kuntoutumispalvelujen tulosalue

Vanhuspalvelujen tulosalue

Ympäristöterveydenhuollon tulosalue

Työterveyshuollon tulosalue

Yhteenveto

Resurssijohtaja Max Lönnqvist 14.6.2012:

Tammi-toukokuun toteutuman perusteella taloudessa ei ole tapahtunut raportoitavia muutoksia.

Liite 1Toiminnan seurantaraportti tammi-toukokuu

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 18.6.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee toiminnan ja talouden seurantaraportin tammi-toukokuulta 2012 tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Perla § 263
Liite 1:Toiminnan seurantaraportti tammi-toukokuu