6018-2012 (440)

 

Kotihoidon asiakaskriteerit

 

 

Sosiaali- ja terveyspalvelujen saanti perustuu tarveperiaatteeseen, eikä sen myöntäminen ole esimerkiksi pelkästään ikäperusteista. Tarveperiaatetta toteutetaan käytännössä yksilökohtaisella tarpeen arvioinnilla. Kotihoito, sekä säännöllinen että tilapäinen hoito, perustuu kuitenkin aina yksilölliseen ja henkilökohtaiseen arviointiin, jonka lähtökohtana on asiakkaan palvelun ja hoidon tarve.

 

Palvelutarpeen selvittämisen perusteena tulee olla edellytysten luonti iäkkään henkilön itsenäiselle toiminnalle toteuttaen normaalisuuden periaatetta. Iäkkään henkilön tarvitsemien palveluiden määrä riippuu hänen toimintakyvystään ja siksi tavoitteena tulee ylläpitää iäkkään henkilön toimintakykyä ja estää sen ennenaikainen heikkeneminen luomalla mahdollisuudet käyttää jäljellä olevia voimavaroja.

 

Kotihoidossa on laadittu asiakaskriteerit, joiden tarkoitus on varmistaa asiakkaiden tasavertainen kohtelu ja edesauttaa strategisen tavoitteen toteutumista.  Asiakaskriteerien pohjalta arvioidaan uusia kotihoidon piiriin tukevia asiakkaita.

 

Kotihoidon asiakaskriteerit

 

(Kotihoito: Sosiaalihuoltolain 20 §:n mukainen kotipalvelu ja Terveydenhuoltolain 25 §:n mukainen kotisairaanhoito)

 

Turun kaupungin kotihoidon toiminta-ajatuksena on, että turkulaiset ikäihmiset voivat asua omissa kodeissaan riittävien sosiaali- ja terveyspalveluiden turvin niin pitkään kuin se heidän toimintakykynsä huomioiden on mahdollista. Kotihoito on asiakkaan kotona tapahtuvaa henkilökohtaiseen hoivaan ja huolenpitoon sekä sairaanhoitoon liittyvää palvelua. Kotihoidon tarve arvioidaan yksilöllisesti yhdessä asiakkaan kanssa ja siitä laaditaan yksilöllinen hoito- ja palvelusuunnitelma.

 

Kriteerit

 

Kotihoidon asiakkaita ovat

 

-       Ikäihmiset, pitkäaikaissairaat ja vammaiset

 

·         joiden toimintakyky on alentunut. He tarvitsevat apua henkilökohtaisessa hoivassa ja huolenpidossa sekä muissa tavanomaiseen ja totunnaiseen elämään kuuluvien tehtävien suorittamisessa ja niissä avustamisessa, kuten vaatetuksessa, ruokailussa ja/tai päivittäisestä hygieniassa avustamista ja huolehtimista. Kotihoidon turvin mahdollistetaan heidän itsenäinen asumisensa.

 

o  Toimintakyky arvioidaan RAVA -toimintakykymittarilla ja tarvittaessa muilla toimintakykyä mittaavilla luotettavilla mittareilla.

 

JA/TAI

 

.

 

jotka tarvitsevat sairaanhoidollisia palveluja sairautensa tai alentuneen toimintakykynsä vuoksi ja jotka eivät pysty kohtuudella käymään terveysasemalla vastaanotolla. Sairaanhoidollisilla palveluilla tarkoitetaan terveyden- ja sairaanhoitoa, ohjausta ja neuvontaa kuten lääkehuollon toteuttamista ja seurantaa, haavojen hoitamista ja kivun seurantaa.

 

-      Muistisairaat tai mielenterveysasiakkaat, jotka tilansa vuoksi tarvitsevat seurantaa ja tukea

 

-      Omaishoidettavat asiakkaat, joiden omaiset tarvitset apua ja tukea sairaanhoidollisissa palveluissa

 

-     Saattohoitoasiakkaat

 

Asiakkaat, joiden palvelun tarpeeseen pyritään pääsääntöisesti vastaamaan muilla tavoin:

 

§ yksinomaan kodinhoito- tai asiointiapua (esim. siivous-, kauppa-, pankki-, apteekki-) tarvitsevat asiakkaat

 

§ yksittäiset sairaanhoitotoimenpiteet, kuten veri-, virtsa ym. näytteenotto, verenpaineen mittaus, haavaompeleiden poisto, haavasidosten vaihtaminen, injektion antaminen (ohjataan käyttämään esim. oman terveysaseman palveluita)

 

§ yksinomaan säännöllistä lääkkeenjakoa lääkeannostelijaa (dosettiin) tarvitsevat asiakkaat (ohjataan vaihtoehtoisesti esim. apteekkien lääkejakelun piiriin)

 

Kun asiakasta ohjataan saamaan em. tai muita tarvitsemiaan palveluja muilta toimijoilta, varmistutaan siitä, että asiakkaalla on mahdollisuudet kyseiseen hoitojärjestelyyn. Tarvittaessa autetaan häntä niiden hankkimisessa ja ohjataan hakemaan olemassa olevat etuudet.                                         

 

Päätös          Päätän, että kotihoidossa noudatetaan yllä olevia asiakaskriteereitä.

 

 

 

 

 

 

 

Anne Rauhala

 

kotihoidon johtaja

 

358046

 

 

Jakelu

   tied kotihoidon palveluesimiehet

   tied Peruspalvelulautakunta

   tpv Nikkola Helena

   tpv Turja Tiina