Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta24719.06.201218

6969-2009 (044)

Pelastakaa lapset ry:ltä ostettavan kansainvälisen ottolapsineuvonnan hinnat vuodelle 2012

Tiivistelmä:

Kansainvälinen ottolapsineuvonta on sosiaalihuoltolain mukaista toimintaa, jonka järjestämisestä kunnan on huolehdittava. Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi on solminut kesäkuussa 2009 ostopalvelusopimuksen Pelastakaa lapset ry:n kanssa kansainvälisen adoptioneuvonnan ostamisesta. Peruspalvelulautakunta on päättänyt 3.6.2009 § 268, että kansainvälinen adoptioneuvonta järjestetään ostopalveluna Pelastakaa Lapset ry:ltä ja hyväksynyt palvelun ostamisen tuolloin voimassaolevin hinnoin. Pelastakaa lapset ry lastensuojelupalveluiden hinnasto on muuttunut 1.1.2012 alkaen.

Perla § 247

Sosiaalityön tulosaluejohtaja Leila Visa ja sijaishuollon vs. toimistopäällikkö Eira Virolainen 19.6.2012:

Ottolapsineuvonta on sosiaalihuoltolain mukaista toimintaa jonka järjestämisestä kunnan on huolehdittava.

Lapsen adoptoiminen ulkomailta edellyttää adoptioneuvontaa. Pelastakaa Lapset on erikoistunut kansainväliseen adoptioneuvontatyöhön jo 20 vuoden ajan.  Tällä hetkellä adoptiotoimintaa säätelee laki lapseksi ottamisesta (LOL 153/185) sekä siitä annettu asetus (LOA 508/1997). Adoptiolaki ja valtioneuvoston asetus adoptiosta astuvat voimaan 1.7.2012.

Pelastakaa lapset ry:n ja Turun kaupungin välillä on ollut vuodesta 2009 sopimus ottolapsineuvonnasta, jonka mukaan Pelastakaa lapset ry hoitaa turkulaisten adoptiolasta haluavien kansainvälisen adoptioneuvonnan ja seurannan. Turkulaisia perheitä, joiden toiveena on adoptoida lapsi ulkomailta, on adoptioneuvonnassa tällä hetkellä 20 perhettä, joista 5 on aloittanut adoptioneuvonnan vuonna 2011. Suomeen tulleita adoptiolapsia on adoption jälkeisen seurannan ja tuen piirissä 5 lasta.  

Ulkopuolisten sijoitusten yksikkö antaa kotimaista adoptioneuvontaa. Yksikön tehtäviin kuuluvat myös perhehoitoon ja ulkopuolisiin sijoituspaikkoihin sijoitettujen lasten sosiaalityö. Nykyisin resurssein ei pystytä antamaan kansainvälistä adoptioneuvontaa ja riittävästi tukemaan perhehoitoon sijoitettujen lapsia sekä antamaan riittävää tukea sijaisperheille. Sijaisperheet tarvitsevat riittävän tuen selviytyäkseen sijoitettujen ja vaikeahoitoisten lasten hoidosta. Riittävän tuen avulla vältytään lasta vahingoittavalta uudelleensijoitukselta. Perhehoidon kasvu on asetettu tavoitteeksi myös lastensuojelun rakennemuutokseen liittyen. 

Pelastakaa lapset on korottanut vuoden 2012 adoptioneuvonnan hintoja n. 3 % yleisen kustannustason nousuun perustuen. Palvelumaksu adoptioneuvonnasta vuonna 2012 on 2.634 €, lisäselvityksen hinta on 216 € tai 269 € riippuen selvityksen laajuudesta, lapsen sijoituksen seurannan ja syntymämaahan lähetettävän raportin hinta on 376 €. Keskitetyn adoptioneuvonnan hinta on 216 €/käyntikerta.

Liite 1Pelastakaa Lapset ry:n tarjous ostopalvelusopimuksesta vuodelle 2012

Liite 2Pelastakaa Lapset hinnasto vuoden 2012 kansainvälisestä ottolapsineuvonnasta

Palvelujohtaja Sirpa Kuronen:

Puollan sosiaalityön tulosalueen esitystä. Ottolapsineuvonta siirrettiin Pelastakaa Lapset ry:ltä ostopalveluna hankittavaksi, koska kysymyksessä oli pieni, mutta työntekijöiltä paljon perehtymistä vaativa erityispalvelu. Palvelua tuotti sama henkilöstö, jonka tehtäviin kuuluu perhehoidon edistäminen sijaishuollossa. Näin haluttiin lisätä perhehoitoon käytettävää resurssia. Ulkomaisten adoptioiden ja samalla ottolapsineuvonnan kysyntä on vähentynyt. Jotta sijaishuollon henkilöstön työpanosta voitaisiin käyttää mahdollisimman hyvin perhehoidon lisäämiseen, on perusteltua jatkaa palvelun hankkimista Pelastakaa Lapset ry:ltä.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusTurun kaupungin peruspalvelulautakunta hyväksyy voimassaolevan ostopalvelusopimukseen perustuen Pelastakaa lapset ry:n ilmoittamat kansainvälisen adoptioneuvonnan hinnat vuodelle 2012.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedPelastakaa lapset ry
tiedKuronen Sirpa
tpvVirolainen Eira
tpvVisa Leila


Liitteet:

Perla § 247
Liite 1:Pelastakaa Lapset ry:n tarjous ostopalvelusopimuksesta vuodelle 2012
Liite 2:Pelastakaa Lapset hinnasto vuoden 2012 kansainvälisestä ottolapsineuvonnasta